Audio Sonic..maar welke?? (Toestel of techniek)

door Laurens @, Zaandam, 05-08-2009, 22:31 (5397 dagen geleden) @ Paul Brouwer

In transistorapparatuur zijn volgens mij de lekstromen van voedingselco's verwaarloosbaar tegenover de opgenomen stroom. Áls ze slecht zijn en teveel lekken zal het toestel niet goed werken en zullen de elco's ook niet veel beter worden als je ze eerst laat bijkomen.
Schade door lekke elco's ben ik in transistorapparatuur nog nooit tegengekomen.


Als ze nog goed genoeg zijn, dan werkt 't gewoon en trekt het binnen een week continue wel bij. Mijn oude Pioneer LX-440 heeft jaren stilgestaan (bij de vorige eigenaar) en ik heb 'm gewoon zoals altijd direct in het stopcontact gestoken. De eerste uren was het geluid aanmerkelijk slechter dan na een week overdag continu spelen. Ook waren er af en toe tikjes in het geluid te horen, die zijn ook verdwenen.
Het ding heeft nog 'n jaar prima gewerkt, totdat hij er spontaan mee ophield toen ik 'm vol opendraaide. In de tijd ervoor nam het aantal knetters ook toe en was het merkbaar dat ie aan het eind van z'n latijn was. Ik heb 'm nog, en ik ga 'm nog repareren (ooit...)

Ander voorbeeld: Philips TV uit 1983 (het type met de uitfikkende netschakelaar die hier al is aangepast), in 1992 voorzien van nieuwe beeldbuis, en daarna zeer weinig gebruikt - ca. 14 jaar stilgestaan in een droog huis. Ik heb 'm overgekocht voor een zacht prijsje.
Alhier gewoon in het stopcontact gestoken, en het ding deed het nog. De eerste 10 uur ongeveer had het ding last van kleuren die wegvielen of flikkeringen in het beeld, maar na een tijdje is dat vanzelf bijgetrokken.

Het heeft geen zin om alle elco's langzaam te laten wakker worden, dat duurt alleen maar langer en de elco's die er wel baat bij hebben zijn gewoon te slecht voor optimale prestaties, of ze houden er later eens mee op...
Verder kun je mooi horen/zien hoe het toestel zich gedraagt en hoe het langzaam beter wordt bij de normale spanning.

Bij buizenapparatuur is het een heel ander verhaal omdat de lekstromen daar groter zijn door de hogere spanningen, en de lekstromen zijn er relatief ook groter. Maar ook hier ben ik ongenadig (Behalve als het natte elco's betreft!)
Ook hier heb ik nog nooit schade gezien door een bij het inschakelen defect geraakte elco (wel door een die al kortgesloten was, en die dus door 'n 'lamptest' te herkennen zou zijn geweest. Een lamptest raad ik aan bij alle apparatuur die je niet vertrouwt)


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum