Relais contact -Snubber circuit (Toestel of techniek)

door petrus bitbyter @, Rotterdam, 29-09-2014, 12:28 (3950 dagen geleden) @ Maurice

Snubbers zijn vooral effectief bij inductieve belastingen zoals motoren. Bij SSR's (Solid State Relais) zijn ze dikwijls voorgeschreven waarbij dan de waarde van de componenten onder andere afhangt van de grootte van de inductiviteit.

Vonken worden veroorzaakt door het onderbreken van de stroom. Hoe groter de stroom, des te groter de vonk. Elke vonk verbrandt een beetje contactmateriaal. Kleine vonkjes houden op die manier de contacten schoon, grote verbranden ze.

Behalve de grootte van de stroom is ook de snelheid waarmee geschakeld wordt van belang. Langzamer schakelen geeft een grotere vonk. Een trager afvallend relais geeft dan ook grotere vonken. Het probleem hoeft dus niet in het relais zelf te zitten. De schakeling die het relais aanstuurt, kan ook de schuldige zijn.

Vonken zijn - theoretisch - te voorkomen door te schakelen op de nuldoorgang van de stroom. Aangezien verwarmingselementen Ohms plegen te zijn, zijn daar stroom en spanning in fase zodat je ook op de nuldoorgang van de spanning kunt schakelen. Zo te zien is zo'n voorziening op dit printje niet aanwezig. Dus wordt soms juist bij maximale stroom uitgeschakeld met het vertoonde vuurwerk als gevolg.

Het lijkt ook mij het beste eerst via de leverancier tot een oplossing te komen. Als dat niet lukt, kun je overwegen de schakeling aan te passen. Een SSR vonkt niet maar heeft als nadeel dat hij geen "harde" contacten heeft. Erger is dat hij ook stuk kan en dan "aan" blijft staan. Het is ongetwijfeld ook mogelijk een stukje elektronica in te bouwen dat het bewuste relais op de nuldoorgang uitschakelt maar daarvoor moet dieper in de bestaande schakeling gedoken worden.

petrus bitbyter


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum