FM ontvanger voor inbouw in oude radio (Toestel of techniek)

door Piet van der Pol @, 17-10-2014, 15:35 (1586 dagen geleden)

Hallo allemaal,

Op het radioforum heb ik een Tesla Talisman beschreven met FM ontvangst. Hier volgt de korte beschrijving van deze FM ontvanger.
De ontvanger is in zijn geheel ingebouwd in de behuizing van de afvlak condensator. De ontvanger heeft 5 aansluitingen: 2x voeding (5,6V), stuuringang, LF uitgang en antenne.

[image]

De ontvanger is opgebouwd uit een interface printje met o.a. 2 digitale IC's, en het eigenlijke ontvanger printje met een TDA7088.

Het ontvanger printje is gekocht bij Conrad, als een UKW-Retroradio. Dit is een eenvoudig bouwpakketje in een behuizing van karton, en bedoeld om jongens (vanaf 14 jaar) vertrouwd te maken met zelfbouw radio. Maar, zoals jullie zien, is het ook geschikt voor oude jongens...

Het printje is gedeeltelijk reeds opgebouwd, en moet verder afgemonteerd worden. Ik heb dit printje gebruikt, echter in aangepaste vorm. Het aangepaste schema is hierna weergegeven.

[image]

Het Conrad ontvangertje wordt gevoed met 3V, en heeft varicap afstemming. De stuurspanning hiervoor is ongeveer 0 - 2,5V. Ik heb een interface printje bedacht, die deze spanning kan leveren. Deze stuurspanning wordt namelijk verkregen door de frequentie van de Middengolf Oscillator uit de (buizen)radio om te zetten in een gelijkspanning.

Dit gaat als volgt:
De frequentie van de Middengolf Oscillator varieert ruwweg tussen 1 MHz en 2 MHz (dit zijn afgeronde getallen!). Deze frequentie wordt aangeboden aan een Monostabiele Multivibrator (MM). De pulstijd van de Monostabiele Multivibrator (MM) is zodanig gekozen, dat bij 1 MHz de duty-cycle van de puls 50% is. De gemiddelde spanning van deze puls is dan ook 50% van de voedingsspanning van het MM-IC. Bij 2 MHz wordt dan de duty-cycle 100%, en de gemiddelde spanning van de puls is nu gelijk aan 100% van de voedingsspanning van het MM-IC.
Bij een voedingspanning van de Monostabiele Multivibrator van 5V, is de gemiddelde uitgangspanning dus regelbaar tussen 2,5V (50%) en 5V (100%). Dit is precies de range, die nodig is voor de Conrad ontvanger, echter bij die ontvanger is 0 - 2,5V nodig. Dit is opgelost door de Monostabiele Multivibrator aan te sluiten tussen 0 en 5V en de Conrad ontvanger tussen 2,6V en 5,6V. Zo wordt de juiste aanpassing verkregen. Het schema van het interface printje is hierna weergegeven.

[image]

Uit het schema blijkt, dat er 2 IC's gebruikt zijn. De 4538 is de Monostabiele Multivibrator. Omdat deze niet op 1 MHZ kan werken, is ervoor nog een 4020 deler geplaatst. Deze deelt de ingangsfrequentie eerst door 64. De pulstijd van de 4538 is evenredig langer gemaakt, om zo een goede werking te kunnen krijgen. De stuurfrequentie wordt via 2 buffer transistortjes aangeboden aan de deler. De derde transistor, met bijbehorende componenten dient voor de juiste verschuiving van de voedingsspanning voor de Conrad ontvanger. De aansluiting van de stuurfrequentie op de oscillator in de (buizen) radio gaat via een condensator van slechts 10 pF (staat niet op het schema).

Hierna is nog de opbouw van de ontvanger aangegeven.

[image]

Het interface printje vormt de basis; de Conrad ontvanger is hier bovenop gebouwd, en met enkele (oranje) punten doorverbonden. Hierna nog enkel foto's van deze printjes.

[image]
[image]
[image]

De FM ontvanger is ingebouwd in de Tesla Talisman, en speelt erg goed. Er zijn veel stations meet te ontvangen (met spriet antenne), en de kwaliteit is goed.
Dus, voor degenen die de uitdaging aan willen gaan, veel succes.

Piet


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum