project HF verzwakker (Toestel of techniek)

door loek @, 19-02-2015, 10:42 (1428 dagen geleden)
Gewijzigd door loek, 19-02-2015, 11:18

Hallo forum lezers,
Hier een beschrijving van een leuk HF project.
Ik had al een keer eerder op dit forum beschreven hoe een tracking generator van Tektronix type TR501 was omgebouwd naar type TR503.
De ombouw betrof het frequentie opwekkingssysteem. Na ombouw bleef er één verschil over voor wat betreft de uitgangsverzwakker. De TR501 kan totaal 11dB verzwakken in stappen van 1dB terwijl de TR503 tot 50 dB kon. Bij sommige metingen is een verzwakker van minimaal 40 dB wel handig . De tracking generator heeft een frequentie bereik van 1 KHz tot 1,8GHz. De frequentie karakteristiek licht binnen de 0.5 dB. Als je daarvoor een externe verzwakker moet kopen dan ben je al snel honderden Euro’s kwijt.
Regelmatig kijk ik dan ook op internet, maar ook op beurzen, naar een goede tweedehands verzwakker.
Bij dat zoeken kwam ik op internet (Ebay) in Griekenland een ontwerp tegen met een smd verzwakker tegen (type PE4306 ) met stappen van 1 dB tot 31 dB. Het frequentie bereik was van 0Hz tot minimaal 4 GHz. Ook de niveau nauwkeurigheid en frequentie karakteristiek waren zeer goed. Dit was te vergelijken met verzwakkers die je in precisie meetapparatuur tegen komt. De prijs daar in tegen was veel goed koper (19 dollar per stuk). In eerste instantie denk je dat kan niet waar zijn. Gelukkig zat het IC type PE4306 al op een print met diversen smd componenten gemonteerd. Het blijft toch lastig SMD printen zelf maken.
[image]

Als je twee van deze verzwakkers achter elkaar zet dan kan je tot 62dB verzwakken.
Het IC kan voor het instellen van de verzwakker waarden aangestuurd worden via 5 ingangen 1,2,4,8 en 16dB en combinaties daarvan. Ook kan het IC via serie ingang ingesteld worden. Op de print is het IC ingesteld voor serie programmering.
De twee verzwakkers worden aangestuurd door een AT microprocessor. De ingestelde verzwakker waarde komt op twee 7 segments displays.

[image]
[image]


Omdat er toch veel poorten op de microprocessor zitten zijn 14 poorten (2* 7) voor het aansturen van de segmenten gebruikt. In een tabel staan dus de benodigde segmenten voor een cijfer. Er wordt niet gemultiplex dus de processor heeft alle tijd voor andere zaken.
Om de verzwakker combinatie van 0 tot 62 dB te kunnen instellen moet je eigenlijk een schakelaar hebben die 62 pulsen afgeeft. Ik gebruik hiervoor een rotary encoder.

[image]

Deze rotary encoder is eigenlijk een schakelaar die je oneindig kan rond draaien en geeft pulsen af die herkenbaar zijn bij linksom of rechts om draaien. Hiermee kan je dus uiteindelijk naar de twee verzwakker IC de juiste , oplopende of aflopende code sturen.
Ook de rotary encoder was voor mij nieuw, voor de kosten hoef je het niet te laten (1 Euro inclusief print). Het maken van de Rotary encoder-software viel uiteindelijk mee , een groot deel zit al standaard in het programma dat ik gebruik (BASCOM).
De twee verzwakkers heb ik apart in een bakje gemonteerd.

[image]

Hieronder zie je de testopstelling.

[image]

Het resultaat is echt verbluffend de stappen vanaf 0 tot 62 dB zijn zeer nauwkeurig, ook de frequentie karakteristiek (0 tot 1,8GHz) is binnen 1dB.
De bedoeling is dat deze verzwakker wordt ingebouwd in de unit, die nog vrij is, in het draagraam naast de tracking generator. De uitgang van de tracking generator kan dat via een kort snoer, als daar behoefte aan is, worden doorverbonden met de verzwakker. Verder komt er ook nog een eenvoudige frequentie teller in deze unit. Dit is een nieuw project later meer daarover.

[image]

Met vriendelijke groet,

Loek


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum