Vreemde Erres Eend (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 22-04-2010, 13:58 (5118 dagen geleden) @ Sietze Osinga
Gewijzigd door Maarten Bakker, 22-04-2010, 14:14

Tsja, het lijkt inderdaad haast of er FG staat (beetje vreemde G), maar als ik er FD van maak (waar het meer op lijkt) komt het me toch logischer voor en kan ik het in elk geval aan een fabriek koppelen waarvan ik het bestaan al wist.

Het toestelletje zal dan in Frankrijk gemaakt zijn (vermoedelijk Rambouillet, maar dat heb ik nog niet kunnen verifieeren). Eventuele 12NC nummers die je nog zou aantreffen bij eventuele reparatie zouden dan waarschijnlijk het getal 11 op de 3e en 4e positie hebben staan. De kans lijkt me dan aanwezig dat er ook een variant is onder een van de andere ondernamen van Philips, bijvoorbeeld Radiola, mogelijk met een iets verschillend uiterlijk. Het vervelende is dat de typenummers niet overeen hoeven te komen, dus zoeken op RA1103 zal waarschijnlijk niets opleveren. Misschien plaatjes kijken bij radiomuseum.org, maar ook dat hoeft niets op te leveren.

Na de overname van Van Der Heem door Philips in 1966, zijn ze nog in elk geval tot ergens in 1967 onder de naam Van Der Heem blijven opereren maar in een servicemanual uit die tijd staan achter de gangbare nummers in de onderdelenlijst ook al de laatste 8 cijfers van de Philips 12NC artikelcode vermeld. Over die overgangstijd heb ik de informatie van diverse sites nog niet goed naast elkaar kunnen leggen en weet ik verder nog te weinig van. De kans is echter groot dat er in week 13 van 1969 al niet veel erfgoed meer te vinden was, behalve misschien de verenigde stofuizgerfabrieken en eventuele specialistische militaire productie.

Ook mijn vermoeden dat Erres als merknaam nog lange tijd een andere positie had dan de echte submerken, heb ik nog niet helemaal hard kunnen maken. Ik weet in elk geval dat er nog na 1967 Erres-producten zijn geleverd die niets met Philips van doen hadden (radio's van RFT bijvoorbeeld). Ik heb er nog eentje op zolder staan waarvan ik het bouwjaar nog moet vaststellen.

Jouw radio'tje is -ongeacht of het uit Frankrijk komt of niet- technisch in elk geval op en top Philips. Mogelijk alleen wel met een uniek uiterlijk design.

Nog 1, voorlopig laatste vraag: Op het andere etiketje, wat voor nummer staat er achter de schuine streep na het typenummer? Later was dit voor Erres doorgaans /04, maar in 1969 wellicht nog niet.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum