De HP-IB bus (Computertechniek)

door loek @, Exloo (Drenthe), 24-10-2016, 10:40 (2735 dagen geleden) @ focus103

Hallo Focus103,

Het artikel waar jij naar verwijst is heel iets anders. Daar wordt wel dezelfde processor gebruikt en ook wordt gebruik gemaakt van een USB bus voor communicatie. Maar daar wordt geen HPIB naar USB adapter voor gebruikt.

In dat artikel worden de signalen van een meetapparaat bemonsterd door de A/D omzetter in de processor en dan via de USB (zit ook in de processor) naar de computer gebracht.

Dat is op zich ook een leuke oplossing om oude apparatuur te koppelen aan een computer, maar dan is de oplossing alleen specifiek voor dat apparaat.

Er zijn maar echt weinig goedwerkende zelfgemaakte HPIB naar USB adapters.
Bij de meeste die een poging gedaan hebben was het resultaat teleurstellend.
Je leest dan zo van dat is oude techniek en ook niet supersnel dus dat moet makkelijk lukken. En dan later lees je dat het erg tegenviel en dat er maar een paar functies zijn geïmplementeerd in hun eigen ontwerp.

Dat is ook de reden dat ik zelf geen poging gedaan heb om iets te ontwerpen in Bascom. Ook in Bascom is er iemand geweest die een poging gedaan heeft. En het resultaat was iets met minimale mogelijkheden.
Het protocol wat gebruikt wordt bij de HPIB bus is redelijk complex.

Er moeten opdrachten per meter verstuurd kunnen worden. Maar voordat je dat doet moet je weten of het apparaat luistert. En tegelijk kunnen andere apparaten data hebben voor de computer. Dat wordt dan bijvoorbeeld aangegeven met een Service ReQuest SRQ. Maar welk apparaat vroeg een SRQ aan? Zijn het er meerdere? En als dan een apparaat gekozen is na een SRQ wanneer is hij klaar met data versturen? En tussen door kan er weer een ander apparaat zijn die iets wil of wacht op een opdracht. Zeker als er 30 meetapparaten aan één controller zijn aangesloten.

HP had hier zelf een IC voor ontwikkeld, maar deze zijn nu bijna niet meer te koop en daardoor ook weer duur.

Het ontwerp dat ik heb besproken/nagemaakt is volgens mij bijna gelijk aan de professionele ontwerpen.

Bedankt voor je reactie met vriendelijke groet,

Loek


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum