Koelkast nu ook met microprocessor (Algemeen)

door loek @, Exloo (Drenthe), 12-05-2017, 20:41 (2512 dagen geleden)

Hallo forum lezers,

Vorige week had ik een netspanning probleem waardoor de aardlek schakelaar er uit ging.
Na wat zoeken en dus ook een paar keer dat uitschakelen was de veroorzaker gevonden en kon ik dat probleempje oplossen.

Maar na zo’n actie ga je dus toch nog even alle elektriciteit gebruikers in je huis na.
Stond alles weer aan dat aan moest staan?
Bij de koel-vries kast horde ik wel een tot nu toe onbekend geluid. Geen draaiende motor maar gebrom.

Mijn eerste reactie was dat deze stuk was gegaan door het een paar keer achter elkaar (met tussen pozen van een minuut) defect was gegaan.

Het gaat hier om een koel-vries combinatie voor inbouw van Bosch type KIV34X20 (01)
Het was al laat en uitbouwen van zo’n apparaat is ook relatief veel werk dus maar wachten tot de volgende dag. Gelukkig konden we wel alle spullen overhevelen naar een “reserve koel-vriezer van 20 jaar oud).

Toen de kast uitgebouwd was zag ik een start condensator van 2uF en dat was natuurlijk het verdachte onderdeel.

Na verschillende metingen zoals capaciteit ESR, lek bij hoge spanning moest de condensator eigenlijk wel goed zijn. Maar ja je weet het nooit dus toch maar een nieuwe er in.

En ja hoor het vertrouwde motor geluid was weer terug en het apparaat ging weer koelen.
Maar wat bleek als ik de thermostaat geheel uit schakelde (dan gaat ook de lamp in de koelkast uit) en na 30 seconde weer inschakelde dan kwam dat gebrom weer. En de motor liep dan niet.

Nu zat er ook nog een start relais in sommige noemen dit een slakke relais vanwege zijn form.

[image]


Dit is eigenlijk geen relais maar een PTC weerstand met verder wat koper doorverbindingen.
Op het schema is in groen aangegeven wat in dat “relais” zit.


De PTC weerstand heeft in koude toestand een waarde van 25 Ohm. In het principe schema zie je dan de thermostaat twee wikkelingen van de compressor motor inschakelt.

[image]

De start wikkeling loopt via de PTC weerstand en zal dus bij opstarten extra stroom trekken en als de weerstand warm geworden is dan zal de startstroom laag worden en blijft er een stroom uit fase lopen via de condensator. Er blijft ook stroom door de PTC lopen en deze blijft dus ook warm.

Dit betekent dus dat als je een stroom onderbreking krijgt en kort daarna komt de netspanning terug dan is de PTC nog warm en start de motor niet.

Is dit erg?

Stel dit gebeurt als je niet thuis bent dan zal in ieder geval de vriezer ontdooien.
Maar ik heb ook wat metingen gedaan:

In bedrijfstoestand gebruikt de gehele kast ongeveer 0,5A. Maar als de motor stil staat dan loopt er door de hoofdwikkeling een stroom van 3A.
Hoe lang kan dit doorgaan zonder schade/brand? Er zit nergens aan de buitenkant op de compressor een extra beveiliging (bijvoorbeeld de bekende Klickson).

Als eerste heb ik de technische dienst gebeld van Bosch maar uiteindelijk kwamen er verhalen over dat de elektronische thermostaat dit probleem oplost. Op mijn vraag waar die elektronische regeling dan zat kreeg ik te horen ergens tussen de zijwand.

Maar als je de draden volgt dan komen die direct uit op de het start relais. Toch heb ik een tijd de koelkast in de foute toestand laten staan (dus met brommen) maar er gebeurde niets. Ook heb ik verschillende andere technische diensten gebeld maar het lijkt er een beetje op dat niemand eigenlijk nog precies weet hoe iets werkt.

Hoewel ik het nog steeds niet echt geloof dat een dergelijk systeem zo gemaakt is, neem ik nu maar aan dat deze werking origineel is. En dat men niet uit gaat van dat toeval dus koelkast loopt , spanning gaat bijvoorbeeld een minuut weg en komt terug.

Met deze kennis durfde ik eigenlijk de koelkast niet meer te gebruiken. Ik heb via een microprocessor een bewakingsschakeling gemaakt. Op het schema zie je in het rode vlak dat daar een onderbreking is gemaakt. Daar zit een opto-koppel tussen en een verbreekcontact van een relais. De MP zelf wordt ook ingeschakeld met de thermostaat.

Op het moment dat de koelkast inschakelt controleert de MP of de inschakelstroom van 3A langer dan 15 sec duurt. Als dat het geval is, dus de ongewenste situatie, dan schakelt de MP het relais in en wacht dan 15 minuten. Daarna valt het relais af en krijg je dus de situatie van een normale start met een afgekoelde PTC weerstand. Het geheel werkt nu al een aantal dagen goed en de kast is weer ingebouwd.

Wie weet hebben jullie ook wat aan dit verhaal (is een keer geen spectrumanalyzer of iets dergelijks) met vriendelijke groet,

Loek


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum