Middenfrequent van 50IC361 (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 26-06-2018, 12:10 (170 dagen geleden)

Na mijn recente lamentatie over een Philips 50IC361 ontvanger heeft Gerard R. uit L. mij een vervangende afstemcondensator toegestuurd. Nadat ik deze geplaatst had, gaf het toestel zowaar weer enig geluid op alle AM banden. Dat zijn er vijf, namelijk LG, MG, Tropenband (2.4-7 MHz), Euopaband (49m) en Kort. Maar helaas is de gevoeligheid op KG wat laag, en op MG/LG bedroevend. Vandaar dat ik nogmaals jullie advies vraag, dit keer over de middenfrequentfilters. Die krijg ik niet goed op hoogte.

Deze radio heeft een IC waar vrijwel alle actieve radio-componenten inzitten, en tussen de mengtrap en de MF-versterker zit maar 1 plek om een MF filter aan te sluiten. Daarom heb je niet meerdere MF-trafootjes, maar een blok met twee trafo's en een kristal aan elkaar geplakt. Hier is het schema ervan:

[image]

En zo ziet het ding er op de print uit; je ziet duidelijk de twee spoeltjes en een kristal ertussen:

[image]

Nu heeft dit ding een geweldig sterke resonantiepiek bij 387kHz; ik merkte ook dat ik Groot Nieuws alleen maar zwak ontving met een oscillatorsignaal van 1395. Draaien aan de kerntjes verandert hier weinig aan. Kan zo'n kristal kapot gaan of verlopen? Dat lijkt me toch wel erg sterk.
Welke aanpak is hier gewenst?

Ik denk dat, door de foute MF, de gelijkloop van de antennekring slecht is en dan ontvang je vrijwel niks. Op kortegolf werkt de antennekring natuurlijk veel minder selectief, en daar zal een misloop van 60 of 70kHz veel minder invloed hebben op de ontvangst.

Over de MF-kring hoort trouwens een klein rood kapje maar dat heb ik er even af gehaald. Draaien aan de rode kerntjes heeft niet het effect dat ze omhoog of omlaag komen, is dat normaal?


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum