Nieuw speeltje: SDR (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 11-12-2018, 11:15 (1962 dagen geleden)

Vorige week heb ik mijn SDR module binnengekregen die ik had besteld bij Ali. Software Defined Radio is een heel nieuwe manier van ontvangen met veel mogelijkheden en dat wilde ik wel eens proberen.

Je hebt al simpele modules voor 10 of 20 euro, dat zijn de kleine DVT-dongels. Die hebben alleen een simpel ontvangchipje, de RTL-chip, en alle signaalverwerking gebeurt met software in de computer. Een paar jaar terug heeft iemand bedacht dat je die ook dan kunt programmeren om er FM radio of wat dan ook maar mee te ontvangen. De ontvangrange van veel van de gebruikte chips loopt van 25 tot 1700 MHz.

Om ook onder 25 MHz te ontvangen zijn er twee mogelijkheden. Bij direct sampling wordt het antenne signaal versterkt en direct gedigitaliseerd. Met een upconverter wordt alles omhooggemixt en dan als normaal door de ontvangchip gesluisd. Upconverterprincipe werkt iets beter en omdat ik MG/KG belangrijk vond heb ik een kastje met upconverter gekozen. Voor minder dan 50 euro belandde het in m'n brievenbus.

Hij heeft twee antenne-ingangen en een omschakelaar. Stand groen ontvangt rechtstreeks van ongeveer 30MHz tot 1700 uit de VHF/UHF ingang. Standje rood trekt de 100MHz upconverter erbij vanuit de HF antenne-ingang. Je hele MG/KG gebied gaat dus zitten tussen 100 en 125 MHz, maar van FM stations heb je voor zover ik kan zien geen last. En in de software kun je instellen dat je een converter gebruikt en dan de echte frequentie zien.

De software die ik gebruik is de gratis SDRsharp. Installeren en drivers downloaden is iets ingewikkelder dan we in 2018 gewend zijn maar ook geen grote toer.

En draaien maar!

Heel leuk is dat je meteen een soort band scope hebt, je ziet namelijk een spectrumoverzicht in waterval-weergave. Als je daar een loopantenne bij aansluit en aan de afstemknop draait, zie je meteen een bergje van pieken over je MG-spectrum heen en weer schuiven.

Ik heb nog wat moeite met de analoge versterking. In m'n software zitten drie AVC mogelijkheden en een handmatige HF gain schuif. Is de versterking te hoog, dan wordt er bij het bemonsteren geclipt (denk ik) en krijg je heel veel extra frequentiepieken in je signaal te zien. Is het te laag dan verdrinkt je signaal in de ruis. Een beetje lastig te regelen, omdat de chip steeds een band van ongeveer 2.4MHz breed samplet en daarin kunnen sterke signalen zitten terwijl je naar een zwak station luistert. De beste resultaten krijg ik daarom met de handmatige regeling.
En dan kun je bv 1 KG-band in beeld zetten en met je scroll-wiel of muisklik alle piekjes in het spectrum een voor een beluisteren.

Heel veel informatie hierover is terug te vinden op RTL-SDR. Allerlei interessante projecten, zoals radio-astronomie en satellieten beluisteren!
Als je een idee wilt krijgen van hoe je radio luistert, kun je even bij de Twente WebSDR gaan snuffelen. Ik moet erbij zeggen, zo goed als die werkt dat krijg je thuis waarschijnlijk niet voor elkaar. Want zij hebben wel iekt sjiekere spulletjes dan een dongel van 50 piekjes en hun antenne staat op een heel storingsvrij punt.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum