Ontstoorcondensator (Toestel of techniek)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 29-03-2019, 12:42 (1854 dagen geleden) @ doktordirk

Op zich zitten de netwerkjes in het schema onjuist geplaatst, de juiste manier is het RC netwerk te plaatsen over de spoelen van de motor.
De condensator vormt zo met de spoel een trillingskring, de weerstand maakt er een kring met een beroerde Q van, waardoor het uitslingeren wordt beperkt.
Door het op deze wijze voorkomen van vonkvorming wordt tevens het HF deel onderdrukt, de lay-out van de print zal dit vermoedelijk zonder te modificeren niet toelaten.
De exacte waarden van de weerstand en condensator doet er niet eens zo heel veel toe, alles in de range van 47 – 220 nF en 100-220 Ω zal voldoen, nauwkeurige berekening is alleen nodig in geval van een specifiek gewenste of bepaalde afschakeltijd.
Sinds de introductie van de microcontroller in de besturingstechniek heb ik er duizenden (zo niet meer) van dergelijk RC combinaties over kleine motoren, relaispoelen, solenoids e.d. geplaatst.
Voor de geïnteresseerden hieronder een plaatje uit het EMC handboek van Schneider Electric met scoopbeelden van de effecten.

[image]

m.vr.gr.
Anton van den Oever


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum