DAIWA DC-7011 Round Controller/reparateur. (Gezocht)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 22-08-2019, 19:01 (1708 dagen geleden) @ A. Ouwehand
Gewijzigd door Leo Snoeren, 22-08-2019, 19:13

Het zou kunnen Tony. Wat je zou kunnen doen is de potmeter (tijdelijk) vervangen door een ander exemplaar (hoeft geen 360 graden te zijn): als de klok dan wel werkt heb je het probleem gevonden.

De potmeters staan in een brug van Weatstone achtige schakeling, 1 potmeter in de rotorklok en de andere in de rotor. Beide lopers moeten verbonden blijven (via wat weerstanden) met de ingang van de opamp die als comperator is geschakeld. Zijn de spanningen op de ingangen van de opamp gelijk, dan is de uitgang nul (0) volt. Is er verschil dan kont deze verschilspanning, positief of negatief, aan de uitgang van de opamp te staan. De opamp stuurt op zijn beurt de ene of de andere transistor waar de motor in de klok mee is verbonden. Die motor bediend de schakelaars voor de motor van de rotor zelf (bij de antenne).

Op zich niet zo'n moeilijke schakeling, maar je moet hem even door hebben. De potmeter in de rotor zelf is het meest onderhevig aan weersinvloeden en heeft meer te lijden dan de potmeter binnen. Uiteraard kunnen ze beide stuk.

Nog even gezocht: Hier kun je eventueel een nieuwe kopen, maar dat is geen 360 graden potmeter, blijkbaar worden die niet meer gemaakt. Ook in Nederland is de nieuwe potmeter te koop. Ik weet niet welke wijzigingen dat je dan aan moet brengen in je rotor of klok.

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum