URT Iliria oscillator werkt niet (Toestel of techniek)

door Laurens @, Zaandam, 04-12-2019, 16:41 (248 dagen geleden)

Een tijd geleden kocht ik van Gerard een URT Iliria. Een zeldzame radio uit Albanië.

In Gerard's bezit werkte ie, getuige de opname op z'n website. Bij mij aangekomen, ontving ie niets en gaf ie alleen een heel zacht ruisje. Een keer heel zacht een station uit gekregen, maar daarna niets meer.

Paar maanden verder - ik nam het toestel mee in de trein naar Zaandam om 'm in mijn ouwe werkplaats onder handen te nemen. In eerste instantie gaf ie weer heel zacht één zender. MF pad gevolgd, 1 kern bleek gebroken en heb ik inmiddels geplakt. Het MF werkt nu, en 5 minuten lang had ik prima ontvangst!

Maar spontaan viel de ontvangst weg, en is niet meer teruggekomen. Het MF pad werkt nogsteeds correct, maar de oscillator weigert zowel op de MG als op de KG.

Ik probeer nu de oscillator weer werkend te krijgen, maar wat ik ook doe, ik vind het probleem niet. Bandschakelaarcontacten nagemeten, zijn in orde. Meng/oscillatortransistor krijgt z'n spanningen.
Oscillatorspoel is niet onderbroken.

Ik ben nu echt ten einde raad. Ik heb alle soldeercontacten al aangedrukt, aan onderdelen en draden getrokken om slechte contacten uit te sluiten, transistor doorgemeten (juncties meten OK, evengoed vervangen) maar ik krijg die oscillator niet meer aan de praat.

Wat kan ik nou toch doen?!

Schema (betere versie ook te downloaden op RMorg):
[image]


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum