Weer een reparatie PS19 van Wandel en Goltermann (Algemeen)

door loek @, Exloo (Drenthe), 13-06-2020, 13:24 (1419 dagen geleden) @ Maurice

Hallo Maurice,

In mijn werkzaam verleden bij PTT/KPN (wel lang geleden) heb ik ook gewerkt op de meetkamer. Het was toen nog gewoon dat wij alle apparaten zelf repareerden. Ook al was er een goede service afdeling van Wandel en Goltermann.

Ik herken jou apparaat en heb deze ook gerepareerd. Het was wel zo dat in het land geen zenders werden gebruikt maar alleen ontvangers. de paar zenders die PTT had waren vaak nodig in meetkamers en bij een paar specialisten.

Gemiddeld waren er 5 zenders in gebruik en wel 40 ontvangers in het hele land.
Voor wat de draaggolf telefonie was de maximale frequentie wel zo ongeveer 25 MHz vandaar dat je de zenders vind met een bereik van maximaal 25 tot 30 MHz.

Omdat de eisen vaak zeer hoog waren (vooral bij buizen apparatuur) werd bij reparatie meestal alle buizen vervangen. Ik heb heel wat E88CC buizen toen vervangen geld was toen nog niet belangrijk.

Wandel en Goltermann was onze huisleverancier op de tweede plaats kwam Siemens .

Echter bij de introductie van de SPM19 en PS19 zag ik op de beurs "het instrument" een voor KPN/PTT nieuwe leverancier genaamd Anritsu.

Ze zagen dat wij interesse hadden en vroegen wat we zochten. Na het opnoemen van de gewenste specificaties van een ontvanger zoals van 80Hz tot 25MHz vlak binnen 0,1 dB en bandbreedte van 10 Hz, etc was de reactie dat zij dit binnen een maand konden leveren.

En dat is ook zo gebeurt. In het prototype zaten nog wat fouten maar daarna was er een perfect exemplaar met ook nog de garantie van alle documentatie en gebruik van Europese onderdelen. Dus geen vreemde Japanse transistoren.

Gelukkig heb ik me nooit met prijzen hoeven bezig te houden. De inkoop afdeling is gaan onderhandelen met Wandel en Goltermann omdat de prijs van een Anritsu meter aanzienlijk lager was. Je moet denken aan zeker 35% lager. Uiteindelijk ging W&G niet in prijs zakken en zijn er 45 Anritsu meter type ML422B1 aangeschaft zie foto.

[image]

Op de meetkamer zijn wel enkele W&G PS19/SPM19 aangeschaft:-) .

In de praktijk waren de Anritsu meters zeer goed. Ze gingen nauwelijks defect. Ik heb er ook één in mijn bezit en hij werkt nog steeds goed.

Met de komst van dit apparaat was er wel een deur open gegaan voor Anritsu. Daarna zijn er vele apparaten van hun merk aangeschaft ook voor glasvezel technieken.

Met vriendelijke groet,

Loek


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum