brom in versterker(tje) (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 16-03-2021, 17:00 (1145 dagen geleden) @ ffeilers
Gewijzigd door soundman2, 16-03-2021, 17:18

Een versterker met een open ingang kan altijd brom op pikken, zeker als daar een gitaarsnoer in zit met een open einde.
Bromt de versterker met de volumeregelaar dicht?


Nee, als de volumeregelaar dicht staat is er geen brom

Bromt de versterker zonder aangesloten gitaarkabel?

Nee, gaat pas brommen als de kabel (zonder gitaar) wordt aangesloten


Sluit de gitaarkabel eens af met een weerstandje van 1000 Ohm, ter vervanging van het gitaarelement. De versterker mag dan niet brommen , tenminste als de gevoelige punt van de gitaarsteker verder nergens mee kontakt maakt.
De kans dat de versterker niet bromt op batterijen is vrij normaal, omdat er geen wisselspanning aan te pas komt.

Dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. Een open ingang met microfoongevoeligheid pikt bij een open uiteinde, zoals een jack-plug al heel snel brom op. Sluit dus een gitaar aan of een weerstandje en het zou niet meer mogen brommen. De gitaar kabel kan nog een defect hebben. Dat kun je simpel nameten met een Ohm meter De afscherming zit aan het lange metaaldeel van de pluggen.
Let op, er zijn kabels met jackpluggen die geen afscherming hebben, maar bedoeld zijn als luidsprekersnoeren. Die worden bij sommige compact geluidssets geleverd. Die horen dus niet thuis op een versterkeringang, omdat daar twee niet afgeschermde aders in zitten.
Het is van buiten niet altijd te zien of de een kabel afscherming heeft of niet.
Het geneuzel over schakelende adapters, slaat zonder onderzoek nergens op.
Het grootste gedeelte van de huidige electronische apparaten wordt tegenwoordig gevoed door schakelende voedingen of zo je wil adapters.
Als je twijfelt aan een adapter, dan kun je de uitgangsspanning met een voltmeter nameten en met een scope zie je ook of die mooi glad is.
Net als adapters met een trafo, hebben ook schakelende voedingen voor en nadelen. Bij defecte elco's kunnen ze even hard brommen en bij een defecte regeling klopt de spanning niet meer.
Adapters met een trafo, een goede stabilisatie en een beetje vermogen, zijn groot zwaar en worden behoorlijk warm als de behuizing te klein is. Schakelende adapters zijn licht, klein hebben vaak een flink vermogen en worden niet warm. Wel is het zo dat een slecht ontwikkelde schakelende voeding kan zorgen voor flinke storingen in ontvangapparatuur.
Normaal hoort laagfrequentapparatuur geen last te hebben van dergelijke voedingen.
Als voorbeeld noem ik mengpanelen met vele gevoelige microfooningangen etc. Zeker de wat grotere exemplaren worden gevoed met schakelende voedingen. Het signaal wat uit die mengpanelen komt is helemaal storing en bromvrij.
Lieden die schakelende voedingen op voorhand veroordelen, hebben geen kaas gegeten van de materie, ze werken met defecte spullen of kunnen een fout niet elimineren.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum