Hoe het beste videotape reinigen? (Algemeen)

door Laurens @, Zaandam, 10-04-2021, 22:57 (1110 dagen geleden) @ Erik
Gewijzigd door Laurens, 10-04-2021, 23:00

Deze tape is niet meer bruikbaar voor serieus gebruik.
Als er nog wat op staat dat gearchiveerd moet worden, en als de band kleeft of piept, dan kan je de band eerst 1 tot 3 uur bakken op 60 a 80 graden. Let daarbij op dat de stralingswarmte van een oven, de spoel en de tape niet beschadigt. Die spoeltjes vervormen gemakkelijk. Kortom, bakplaat erboven zodat je alleen lucht van 60 graden hebt, en geen straling van een grillelement.

Vervolgens kan je de tape reinigen met isopropanol. Best neem je daarvoor een los loopwerk dat nog kan spoelen. Je haalt een lus tape er uit. Die 'grijp' je met je hand, met een stuk keukenpapier gedrenkt in ipa.
Je zet 'm dan op spoelen, en oefent voorzichtig zachte druk uit op de tape. Regelmatig een vers stuk papier pakken omdat het gemakkelijk vol kan lopen met schilvers en poeder.
Hoe dit precies kan met een videocassette, weet ik niet. Maar dit werkt prima voor spoelenband waarbij je gemakkelijk een stuk tape kan 'vasthouden' met een stuk keukenrol.

Altijd voorzichtig beginnen. Sommige tape is gewoon te ver heen om nog te kunnen reinigen en laat stukken oxidecoating los als je er aan zit. Dan kan je beter niet schoonmaken en gewoon iedere paar minuten de kop opnieuw reinigen zodra die weer vol is gelopen met oxide en schimmel.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum