Wo 8 september: LC-Kring over Enkelzijband (SSB) (Algemeen)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 18-08-2021, 14:04 (954 dagen geleden)

Je bent uitgenodigd voor de Leren- en Contact-Kring van september over Enkelzijband.

Wanneer ook al weer? Woensdag 8 september 2021 om 19.30.
Waar? Jitsi kanaal https://meet.jit.si/LerenenContactKring
Dia's? https://www.dropbox.com/s/v0xasi4k8mswjfa/EnkelZij.pptx?dl=1
De LC-Kring is online en deelname is gratis!
Hapjes en drankjes zelf klaarzetten.

Enkelzijband (in het Engels Single Side Band, SSB) wordt door zendamateurs veel gebruikt, en daarnaast sporadisch door bv. weerstations. Deze lezing biedt een mix van theorie en demonstratie, proefjes die je zelf thuis kunt doen, en ideeën om te gaan knutselen.
We gaan kijken op welke frequenties je SSB kunt horen en hoe het ontvangen in z'n werk gaat, waarvoor enkele SSB ontvangers zijn opgesteld. Goede ontvangers met SSB zijn rond 100 euro te koop, maar ook zonder zo'n speciale ontvanger kun je SSB horen, met een meetzender bij je radio of de twee-ontvangermethode. Fans van Smurfen moeten we teleurstellen, want een slecht afgestemde SSB-ontvanger klinkt niet net als zo'n blauw dwergje. Voor de thuisknutselaars kijken we, wat er nodig is om een omroepdoos op te waarderen tot SSB-ontvanger, en dat blijkt verrassend simpel te zijn.
Foto's: De Tecsun PL-680 portable en de FX-Sloper (buizenchassis met frequentieteller en BFO).

[image]

[image]

Het gebruik van Jitsi:
Over het algemeen komen beeld en geluid goed over via Jitsi en is de lezing dan ook goed te volgen. Helaas loopt soms de diaserie vast; om hiervan geen last te hebben, kun je de serie (kort!) vantevoren downloaden en deze op een aparte tablet of telefoon erbij houden. Je mag natuurlijk altijd vragen stellen, maar wil je verder je microfoon dempen om bijgeluiden te voorkomen? Ben je onzeker of alles werkt, kijk dan vantevoren even rond op het Jitsi-kanaal.

Wil je aankondigingen en herinneringen voor de LC-Kring per mail ontvangen? Meld je dan bij mij.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum