Bizarre Philips portable... Wie weet type of geschiedenis? (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 22-09-2021, 12:25 (940 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Gewijzigd door Maarten Bakker, 22-09-2021, 12:36

Bedankt voor alle suggesties tot nu toe!

Zelfbouw is tot zover de populairste optie. Zou goed kunnen, niet persé vanwege de schroefjes want die kunnen ook van een reparatiepoging zijn. De opbouw is naar mijn idee wel netjes/fabrieksachtig, maar opzich zou dat kunnen, het ding zat tussen spullen van zowel een vader als een zoon die wat met elektronica deden.

De ver uiteenlopende datumcodes waren me ook opgevallen, vooral het luidsprekertje van 1968, de rest past beter bijelkaar.

De AC/AD typenummers op onderdelen zouden kloppen met een onderdelensetje voor zelfbouw. De kleine spoelenbusjes hebben wel originele nummers. De trafo'tjes en spoelenbusjes lijken allemaal van 1960.

De transistoren (in elk geval de 2SB75 en OC5K) zouden overschot van Van der Heem kunnen zijn geweest, wat opzich niet zo raar is voor 1968 want Philips had daar nog het een en ander op te ruimen.

Stel het is inderdaad zelfbouw, wat me inderdaad zeer waarschijnlijk lijkt, dan zijn toch nog niet alle vragen beantwoord. Hij komt duidelijk niet helemaal overeen met de L1X75T's die ik tot nu toe heb kunnen vinden. De spoelenbus uiterst links en 2SB100 transistor zijn van plaats gewisseld met de mosterdcondensator. De eindtrap zit anders. De bevestiging van de luidspreker met moertjes in plaats van afstandsbusjes. Ueberhaupt het aantal moertjes. En natuurlijk de transistorvoetjes.

Hij is dan dus ook echt als apart zelfbouwmodel ontwikkeld.

Dit past het best met het antwoord dat het model al in 1961 als zelfbouw in omloop was. Kennelijk ook bij Valkenberg verkrijgbaar, zou dat een restpartij kunnen zijn geweest die rond 1968/1970 nog niet verkocht was? Dat zou de onderdelen zoals de transistoren en het speakertje mogelijk verklaren. Valkenberg had wel vaker behoorlijk overjarig spul, was ik juist achtergekomen met rijwiellampjes van Hollandia in de oude spelling die ze in 1955 hadden en waar ik toevallig ook nog een partijtje van in handen kreeg.

Iedereen bedankt tot zover! Bij mij was het zelfbouw-kwartje nog niet helemaal gevallen maar gezien de transistorvoetjes kan het eigenlijk niet anders, geen zichzelf respecterende fabrikant die die gebruikte in een portable.

De belangrijkste zoektocht is nu dus naar documentatie, advertenties, etc. van een zelfbouw-Kajak.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum