Triacprobleem (Toestel of techniek)

door henk vdb @, Breda, 05-11-2021, 19:06 (925 dagen geleden) @ Fons Vendrik
Gewijzigd door henk vdb, 05-11-2021, 19:23

.... en als enkelzijdige vermogensregeling met een triac mogelijk is, wat rechtvaardigt dan het bestaan van thyristors?

Veel complexe componenten kunnen in principe gebruikt worden als een eenvoudiger component, maar vaak heeft dat consequenties.

Je zou aan de MT1 aansluiting van een triac een diode kunnen aansluiten (anode) en de kathode van die diode dan gebruiken als kathode van de zo gemaakte "thyristor". Deze thyristor kan dan niet triggeren door een negatieve spanning op de gate. De nadelen zijn echter ook direct duidelijk: je hebt extra spanningsval over de diode, dus verliezen, en er is een hogere ontsteekspanning nodig aan de gate.
Dit is dus niet echt een mooie oplossing.

Een thyristor (=SCR = SiliconControlled Rectifier) is een stuurbare gelijkrichtdiode.
Een triac is geen stuurbare diode.
Wat de twee gemeen hebben is dat als ze eenmaal in geleiding zijn ze pas weer gaan sperren als de hoofdstroom onderbroken wordt of laag genoeg wordt om het component weer te laten sperren.
Een thyristor kan alleen in geleiding gebracht worden door een voldoende hoge POSITIEVE spanning tussen gate en kathode te zetten en er moet dan ook nog voldoende stroom (zie datasheets) in de gate kunnen vloeien. Een triac onsteekt zowel bij een positieve als bij een negatieve voldoende hoge spanning op de gate t.o.v. de MT1 aansluiting waarbij de stroom door de gate-MT1 ook voldoende hoog moet kunnen worden. Twee antiparallel geschakelde thyristors gedragen zich NIET hetzelfde, omdat deze niet in elk quadrant opengestuurd kunnen worden. Daardoor is er veel verwarring, omdat deze zogenaamde vervangingsschakeling in veel theorieliteratuur gebruikt wordt en velen dus de werking van een triac niet goed begrijpen!

Zoals al eerder vermeld was de thyristor er eerst en is de triac een verdere ontwikkeling voor ANDERE toepassingen dan een thyristor.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum