informatie component gezocht (Algemeen)

door loek @, Exloo (Drenthe), 04-02-2022, 17:19 (815 dagen geleden)

Hallo forum lezers,

Voor een mede hobbyist ben ik op dit moment bezig met de reparatie van een Tektronix spectrum analyzer type 7L5.

De instelling van de "Frequency span" werkt niet. Dit is een gecombineerde knop waar ook de "resolution" mee wordt ingesteld. Op de foto's 1 en 2 zie je de samenstelling van deze knop.

[image]

[image]

De onderdelen die voor de "Frequentie span" instelling zorgen zie je op de foto 3,4 en 5.


[image]
[image]

[image]

De draaiknop beweegt het zwarte schijfje dat goed te zien is op foto 4. In deze zwarte schijf zie je maximaal 5 gaatjes zitten.

Aan de kant van het metalen plaatje zit een IC LED bron met 5 licht puntjes. Het LED-zend IC heeft 2 aansluitingen. Aan de andere kan van de zwarte schijf zit een IC met de ontvangers. Dit IC heeft 6 aansluitingen. En volgens de service documentatie worden 5 aansluitingen gebruikt voor de codering. Beide IC's hebben ongeveer d4e maat van 6*6mm

Er is niets gespecificeerd van het ontvang of zend IC. De service documentatie geeft alleen maar aan welke code per stand op de 5 draden staan. Uit het schema heb ik wel kunnen opmaken dat het zend IC aan één kant aan aarde zit en de andere kant krijgt een spanning van +15 V of 0V.

Na wat metingen weet ik wel bijna zeker dat de LED-lichtbron defect is. Ik heb deze ook aangesloten op een externe voeding uiteraard met een weerstand in serie (1K) en er loopt geen enkele stroom.

Als ik tijdens het bedrijf met een zal (led) lamp de ontvanger belicht dan zie ik reacties in de waarde van "Frequentie span"dus ik denk dat de ontvanger wel werkt.

Nu heb ik gezocht op internet maar nergens kan ik bijvoorbeeld iets van deze knopo vinden. Maar ook niet van dat soort LED/ ontvang IC's. Is het bijvoorbeeld infra rood?

Heeft één van jullie zoiets gezien ergens?


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum