Tuner Pioneer F-104 (Toestel of techniek)

door Eddy Bellinckx, 03-06-2011, 08:47 (4718 dagen geleden)

Hallo beste medeforumers,
Kan iemand mij deze tuner enigszins dateren? Ik vind 2 goedkeuringen van 'ministero PT' op de kast met data resp uit 1985 en 1987, doch uit nrs op de voedingtransfo zou ik afleiden dat de transfo zelf uit 1998 dateert.
Deze transfo is overigens defect, de primaire wikkeling is onderbroken. Ik heb mij een paar avonden vergeefs te pletter gezocht op het net naar een schema of een transfo, via een plaatselijke Pioneer verdeler kreeg ik te horen dat dit onderdeel niet meer leverbaar was. Via internet was ik ook te weten gekomen dat deze transfo's wel eens meer stuk gaan.
Er was nog een klein stukje van de primaire wikkeling heel, waarschijnlijk om van 220 naar 240 om te schakelen (is dus een wikkeling voor ca 20 Volt). Aan de hand van de gebruikte spanningsregelaar (7812) wist ik bij benadering welke spanning er gebruikt was op wikkeling 1. Ik ben dan met de variac voorzichtig spanning gaan geven aan de primaire kant, ( dat stukje van vermoedelijk 20Volt dus) Bij 20V kon ik 15 Volt meten op wikkeling 1, dat zou dus kunnen, en dan kon ik op de tweede wikkeling de spanningen meten, bleek 2 x 1,5 volt met een middenaftakking. Daarna ben ik op zoek gegaan tussen de afbraaktransformatoren die ik nog had liggen, maar daar zat niets tussen. Gelukkig viel mijn oog op een afbraak ATEA parlofoonvoeding (zo een ding uit de jaren '50 met een metalen deksel) die de weg naar de oudijzerbak nog niet had gevonden, en daar zat een transfo met geschikte wikkelingen. Voor wikkeling 1 was de spanning goed (14Volt), wikkeling 2 was 4 x te hoog, maar daar hebben we weerstandjes voor. Gaatje boren om de transfo vast te zetten, draadjes aan elkaar solderen en krimpkousjes erover. Voor alle zekerheid nog een zekering bijplaatsen aan de 230 Volt kant en klaar.
Ik hoop dat er ooit iemand met deze herstelwijze verder op weg kan geholpen worden, origineel is de tuner natuurlijk niet meer, maar hij kan wel terug in de originele staat gebracht worden als de gelegenheid zich zou voordoen.
In de jaren '70 werden pioneer apparaten steeds geleverd met schema, ik heb geen idee of het met deze tuner ook zo was.
met vriendelijke groeten,
Eddy Bellinckx


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum