Vraag watt naar mA (Algemeen)

door henk vdb @, Breda, 01-06-2022, 21:48 (666 dagen geleden) @ Maurice

Niet direct antwoord op je vraag maar misschien toch interessant om eens te weten....
Bij wisselspanning is het vermogen:
P(Watt) = U(Volt) x I (Ampere) x cos phi.

cos phi is het FASEVERSCHIL tussen spanning en stroom.

Voor een puur capacitieve of puur inductieve belasting is cos phi 0,5.

Dat betekent dat de stroom bij een puur inductieve of puur capacitieve belasting 2x zo groot is als bij een zuiver ohmse belasting. Immers:
P = U x I x cos phi waaruit volgt:

I = P / U x cos phi.

Bij een klassieke TL-buis met spoel als voorschakelapparaat is de cos phi ongeveer 0,5. Dat betekent dat er twee keer zoveel stroom loopt als bij een ohmse belasting. Je kan dus maar half zoveel aan vermogen op je 16 ampere groep aansluiten als wanneer de belasting zuiver ohms is.
Met een (speciale) condensator in serie met de TL-buis wordt de cos phi ongeveer -0,5.
Heb je nu een armatuur met twee buizen, één met alleen spoel en de andere met spoel en condensator, dan nadert de totale cos phi naar 1 zdat er evenveel stroom loopt als met één buis.
Er kunnen dan TWEE maaL ZOVEEL buizen OP één 16 ampere zekering.

Ideaal is dus cos phi = 1. Hoe slechter de cos phi, hoe DIKKER je bedrading en zwaarder je zekering moet zijn, de stroom wordt immers groter. Gelukkig hoef je het elektriciteitsbedrijf niet MEER te betalen voor een slechte cos phi maar het heeft dus invloed op je installatie.
Bij complexe belastingen (schakelende voedingen bijvoorbeeld) zijn bovenstaande berekeningen niet goed te doen. Gelukkig hebben we tegenwoordig relatief goedkope "wattmeters" die direct de verschillende eenheden juist aangeven.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum