Leuke kringloop aanwinst (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 06-06-2022, 11:46 (691 dagen geleden) @ Hans van Kampen
Gewijzigd door Maarten Bakker, 06-06-2022, 11:54

Dan was die moderne(re) monitor uit een lagere prijsklasse waarschijnlijk.

HR Trinitron hoorde echter wel bij de betere van zijn tijd. Het aantal beeldlijnen dus de verticale resolutie wordt niet beperkt door het dradenmasker maar slechts door de dikte van de electronenstraal; de reden dat deze monitoren het in principe toch af moeten leggen tegen modernere schaduwmaskerbuizen uit vergelijkbare prijsklasse, is de horizontale resolutie. Je kunt omwille van de mechanische stevigheid het aantal draden in het masker niet onbeperkt verhogen, dus het was een soort haasje-over tussen de dradenmaskerbuizen en schaduwmaskerbuizen om er nog net wat meer uit te wringen.

De beperkingen kunnen ook in de elektronica zitten. Ten eerste de lijnfrequentie die het aantal lijnen per frame bepaalt. Bij het gangbare televisiesysteem B/G is dat 15625kHz waardoor zelfs de beste monitor nooit verder komt dan 625 lijnen (576 effectief). Ik ken de signaalverwerking van de digiale SDI interface niet precies, maar voor analoge monitoren zit de beperking van de horizontale resolutie in de bandbreedte van de RGB versterkers.

Wat is het typenummer van jouw monitor? Daaraan kun je ook zien voor welke doeleinden hij verkocht werd.

P.S. In medische monitoren werden ook nog wel hoge resolutie zwart/wit-buizen gebruikt, dan heb je de limitatie van het masker helemaal niet meer.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum