Onderbroken printsporen herstellen (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 23-06-2022, 14:22 (55 dagen geleden) @ Andries van Dekken.
Gewijzigd door Maarten Bakker, 23-06-2022, 14:28

Ik denk dat de ohmstand van die meter (en veel andere moderne meters) niet geschikt is om diodes of zenerdiodes te meten. De meetspanning en stroom zijn kennelijk zodanig laag dat je de diode volledig buiten zijn gangbare kromme bedrijft. Er kan dan best een factor 10 of 100 of zelfs nog groter (exponentiele kromme) tussen verschillende merken en types zenerdiode zitten daar waar die factor bij gebruik binnen de specificaties net iets groter dan 1 is...

Gezien de eigenschap van zenerdiodes om bij defect meestal te gaan lekken of door te slaan, kun je uit jouw metingen en die van Hans alleen een harde conclusie trekken als hij kortsluiting meet of in beide richtingen een ohmse waarde.

Nu jullie allebei maar in 1 richting een ohmse waarde meten, is de enige harde conclusie die je kunt trekken, dat er verdere tests nodig zijn.

Eerst in sluiting gaan en daarna onderbroken zijn geraakt zou ook nog kunnen, maar ook dat is met deze metingen niet aantoonbaar. De kans lijkt mij groter dat hij nog heel is, maar bij twijfel is verder testen dus aangewezen.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum