OS/2 Warp 3 window inhoud tonen tijdens verplaatsen (Computertechniek)

door Roland L ⌂ @, Born, 28-12-2023, 23:11 (124 dagen geleden) @ Maurice

OS/2 Warp was echt bedoeld voor de 386 en hoger. Het grote voordeel van Warp was dat het een betere DOS was dan DOS en een betere Windows dan Windows. Dit kwam vooral doordat OS/2 elke DOS en Windows sessie in een soort virtuele omgeving kon draaien. Dat is een feature die de 386 processor bezit.

Daardoor kon Windows, dat een cooperative multitasking systeem is, toch als pre-emptive multitasking systeem gebruikt worden. Bij cooperative multitasking moeten de programma's regelmatig de processor doorgeven aan het volgende programma. Bij pre-emptive bepaalt de kernel welk programma cpu tijd krijgt. Als een cooperative programma vast hangt, dan hangt de hele computer terwijl bij pre-emptive de overige programma's door blijven werken. Ze zijn immers niet afhankelijk van "de goedheid" van het hangende programma om cpu tijd te krijgen.

Doordat OS/2 dus Windows (3.1 !) programma's kan draaien was het voor veel software huizen niet interessant om specifieke OS/2 software te ontwikkelen. De windows versie draaide immers ook op Warp. Met de komst van Windows 95 veranderde e.e.a. Windows applicaties werden 32 bits en die konden niet op OS/2 omgevingen draaien. Tel daar bij de koppelverkoop afspraken van Microsoft met PC leveranciers en de gebrekkige marketing kwaliteiten van IBM bij op en zie daar, de ondergang van OS/2.

IBM heeft zelf nog WARP4 uitgebracht, daarna is het overgegaan naar eComStation om vervolgens jaren stil te liggen. Vanaf circa 2016/2017 is er echter wel weer wat beweging op dit vlak in de vorm van ArcaOS. Dit is eveneens een commercieel product en heeft de intentie om de oorspronkelijke OS/2 programma's te draaien op moderne hardware. Als je de website bekijkt merk je wel dat er veel invloed van Linux terug te vinden is. Niet vreemd overigens als je weet dat Arca Noae de eigenaar van Red Hat is....

Ik zelf werk er vrijwel niet meer mee, alleen op deze specifieke computer staat het nog geinstalleerd en ik vind het op zich wel leuk om me af en toe nog eens naar oude tijden "terug te keren", net zoals ik af en toe nog eens naar een zwart/wit TV toestel kijk :-)


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum