Headstart LX + monitor (Computertechniek)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 23-01-2024, 23:42 (98 dagen geleden) @ ffeilers
Gewijzigd door Maarten Bakker, 23-01-2024, 23:47

Die zou in elk de benodigde drivers moeten bevatten, misschien ook DOS zelf maar dat weet ik even niet meer. Ik bedenk me nu dat er nog wat bijzonders met die computer is; de diskdrive kan 1,44MB floppies gebruiken. Dat was voor een XT ook niet normaal

Een BIOS setup programma staat er niet op; het is een bijzondere XT maar onder de streep nog steeds een XT en die hebben dat niet (behalve Tulip en Olivetti geloof ik). Het moederbord stel je in met een paar dipswitches en de harde schijf kun je in principe zonder utilities low level formatteren (inclusief bad blocks en interleaving denk ik) door in debug de juiste commando's in te geven.

Maar dat heb je dus alleen nodig als je niet de originele schijf gebruikt of als de parameters op een of andere manier gewist zijn.

Er zijn alsnog wel een paar utilities die iets met de schijf doen, op zijn minst een PARK programma om hem te parkeren. De 8450XT doet dat automatisch, dus programma niet nodig. Misschien dat de MFM 8450 het niet automatisch doet? Als ik heel hard nadenk geloof ik ook dat er wel iets bijzit om makkelijker te low-level formatteren, maar ik denk dat je het prima zonder kunt doen.

Ik zou de computer gewoon op proberen te starten, ik denk niet dat er procedures zijn om dat voorzichtig te doen. Hooguit kun je de voeding eerst eens afzonderlijk starten met een autolampje als belasting. Wat je ook doet, vooral niet met de hand aan de stepper van de koppen draaien! Die zit min of meer buitenop de harde schijf, dus kan verleidelijk zijn.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum