PC-Speakerbox als versterker voor kristalontvanger? (Toestel of techniek)

door Scheltes, 06-02-2012, 11:58 (4482 dagen geleden)

Beste mensen,
Als beginner in de radiotechniek loop ik al een hele tijd rond met de vraag of een kristalontvanger kan worden aangesloten op een PC-speakerbox. Ik bedoel dan de speakerbox met de aan- en uit- en de volumeknop. Is dat een onzinnig idee of biedt dat mogelijkheden?

Als ik het goed heb huist er in zo’n speakerbox een versterker waarmee dan het geluid van de kristalontvanger kan worden vergroot.
In een kringloopwinkel heb ik 2 Philips PC-boxjes van het type MMS110 gekocht. Na demontage van de speakerbox trof ik hierin een luidspreker van 5 Watt, een trafo en een printplaat aan waarvan ik denk, dat dat de versterker is. Van de printplaat gaan hierbij 2 foto’s.
[image]
[image]

Op de foto hiervan heb ik aangegeven welke weerstanden, elco’s, condensator en IC hierop aangebracht zijn.
Wat betreft de twee 12kΩ weerstanden, die de ringen bruin-rood-oranje vertonen,die meten respectievelijk 4.82kΩ en 4.88kΩ. Ra, ra? Als de waarde met een 4 begint zou je zeggen, dat de eerste ring geel zou moeten zijn en groen kan ik er ook niet van maken. In dat geval zou de waarde 5kΩ kunnen zijn.

Ik heb de uitgangspanning van de trafo nog niet gemeten omdat ik niet weet op welke plaatsen op de printplaat ik de meetpennen moet zetten.

Verder weet ik niet precies wat voor onderdelen het zijn waar omheen ik een rode cirkel met vraagtekens heb gezet. Ik neem aan, dat het de gelijkricht diodes zijn. Zijn dat zenerdiodes?

Is het mogelijk om aan de hand van de foto’s van de printplaat een schema te tekenen? Ik heb een poging gewaagd maar ik liep helaas vast.

Ik zie met belangstelling jullie berichten tegemoet.

Met vriendelijke groet,
Jan.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum