Wereldontvanger Philips 29RL567-00B (Toestel of techniek)

door Gidi Verheijen, 06-07-2012, 22:30 (4318 dagen geleden)

Beste allemaal,

Een collega-verzamelaar (Michael Schott) is in het bezit van de Wereldontvanger Philips 29RL567-00B. Het met transistoren uitgeruste toestel is voorzien van FM-band (met 240 kanalen, van 87,5-108 MHz), middengolf en diverse kortegolfbanden en wordt gevoed met 6 stuks 1,5V batterijen of een externe voeding van 9 Volt.
Opvallend is dat op de afstemschaal de middengolf met MG wordt aangeduid en de kortegolf met KG. Bij de functietoetsen staan de benamingen overigens in het Engels (mw en sw).
De Nederlandse afkortingen en de keuze van de banden (geen langegolf) doen vermoeden dat de radio bestemd was voor een "tropisch" land of gebied waar Nederlands gesproken wordt (Z-Afrika, Suriname, Ned. Antillen ?).

[image]

Meer bijzonderheden zijn te vinden op de website van Michael.

Wie kent dit toestel ? Graag reactie.

Vriendelijke groet,

Gidi

Wereldontvanger Philips 29RL567-00B

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 07-07-2012, 10:08 (4318 dagen geleden) @ Gidi Verheijen

Beste Gidi,

Uit de foto's rijst het vermoeden dat de luidspreker uit Zuid-Afrika (Martinville) afkomstig is, vanwege de wat afwijkende opdruk en de letters AT.

Pas later zag ik dat het typenummer van het toestel met 29 begint (29 staat voor Zuid-Afrika als commercieele herkomst zoals 22 voor Nederland staat), dus dat bevestigt het vermoeden. Het gaat om een Zuid-Afrikaans toestel dat daar ook gefabriceerd zal zijn.

P.S. Ik zal je binnenkort nog even mailen.

Wereldontvanger Philips 29RL567-00B

door Gidi Verheijen, 08-07-2012, 01:35 (4317 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Hallo Maarten,

Bedankt zover. Ik wacht je e-mail wel af.

De letters AT zie ik niet. Of bedoel je AD ?
Wat is overigens de bron van de koppeling tussen het nummer 29 en Zuid-Afrika ?

Mvg,

Gidi

Wereldontvanger Philips 29RL567-00B

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 08-07-2012, 13:47 (4316 dagen geleden) @ Gidi Verheijen
Gewijzigd door Maarten Bakker, 08-07-2012, 14:40

Beste Gidi,

Ik bedoel de AT die in de groene omcirkeling zichtbaar is op onderstaande foto:
[image]

De bewijzen zijn grotendeels 'circumstantial' en ik zal ze hier proberen samen te vatten.

- De letters AT als fabrieksaanduiding trof ik voor het eerst aan op een BV...U toestelletje dat ik eens in handen had. Andere BV...-toestellen lijken die herkomst te bevestigen (helaas ontbreken verwijzingen in mijn administratie maar rm.org en websites van 1 of meer Zuid-Afrikaanse verzamelaars zijn waarschijnlijke bronnen).

- De 29RL367 (zusje van dit model) op rm.org komt uit de collectie van een Zuid-Afrikaan en is met zijn toestemming door een andere Zuid-Afrikaan als model aangemaakt.

Over de getallen 01 t/m 41, 66, 70, 75, 90 etc. die voor een typenummer vanaf ongeveer midden jaren '60 voorkomen inplaats van de bekende landletter is nog heel veel niet duidelijk maar een belangrijke observatie is dat ze op minstens 2 andere plaatsen in de diverse Philipscoderingen terugkomen en dat in elk geval het gedeelte van 01 t/m 38 voorspelbaar logisch is opgebouwd en op landen slaat. Ik hoop hier binnenkort hard bewijs van te hebben (ik heb er een vraag naar specifieke documentatie over uitstaan).

- Aanwijzingen specifiek voor dit toestel: moet afkomstig zijn uit een tweetalig Engels/Nederlands land dat groot genoeg is voor een eigen Nationale Organisatie. Voor zover ik kan overzien is Zuid-Afrika het enige land dat aan die eis voldoet.

Wereldontvanger Philips 29RL567-00B

door Gidi Verheijen, 08-07-2012, 14:49 (4316 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Beste Maarten,

Bedankt voor je reactie.

De Philips 29RL367 is inderdaad van Pieter de Kock uit Z-Afrika. Ik heb met Pieter hierover trouwens ook al contact opgenomen, maat Pieter is dit weekend druk bezig om afstemschalen voor mij te fotograferen van zijn bijzondere Philips-toestellen. Hij zal zeker ook nog wel met een reactie komen op de kwestie van de 29RL567. Zijn toestel is in RMorg overigens niet door een andere Zuid-Afrikaan, maar door een Braziliaan aangelegd (uiteindelijk maakt dat natuurlijk niets uit).
Eigenlijk kende ik de prefix 29 alleen maar van het toestel van Pieter.
In de schematheek van de NVHR en in RMorg vind ik verder geen andere toestellen dan de genoemde twee met die prefix. Daarom was ik verrast dat jij dat zo direkt aan Zuid-Afrika koppelde.

Is er een verklaring waarom je de letters AT op de luidpreker aan Martinville of Zuid-Afrika koppelt ? Het toestel lijkt namelijk gewoon in Eindhoven gemaakt.

Als er meer nieuws is, hoor ik dat graag.

Groet,

Gidi

Wereldontvanger Philips 29RL567-00B

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 08-07-2012, 15:13 (4316 dagen geleden) @ Gidi Verheijen
Gewijzigd door Maarten Bakker, 08-07-2012, 15:22

Beste Gidi,

De koppeling van de letters AT zit hem in de stempeling op het chassis die ik tegenkwam op het eerste BV...U toestel dat ik in handen kreeg op een reparatiedag (heb het toen speciaal nog even mogen openschroeven om naar aanwijzingen over de herkomst te zoeken). De V als aanduiding in typenummers heb ik toen en later met een vrij hoge waarschijnlijkheid weten te koppelen aan Zuid-Afrika (niet afdoende gedocumenteerd, maar indien nodig reconstrueerbaar). Op rm.org weten de diverse toesteleigenaren er niet goed raad mee, maar in elk geval 1 plano is daar ook onder Philips Zuid-Afrika gehangen. Wat inderdaad opvalt is dat er veel gelijkenissen zijn met Nederlandse ontwerpen en dat veel onderdelen (spoelbussen, achterwanden, etc. ook gewoon een A3 artikelcode hebben en trafo's uit de Volt-fabriek kwamen). Dat gebeurde kennelijk vaker (Egypte is nog zo'n voorbeeld waar ik foto's van onder ogen heb gehad die niets te twijfelen overlieten, ik verwacht hetzelfde aan te treffen in geval van bijvoorbeeld Iran en Israel maar heb daar nog te weinig materiaal van onder ogen gehad); kennelijk werden zulke fabrieken volgens een standaard-stramien opgezet om Nederlandse ontwerpen en niet al te drastisch verschillende varianten daarvan lokaal te produceren waarbij veel uit Nederland geïmporteerde onderdelen(pakketten) werden gebruikt.

Een aanwijzing dat het betreffende toestel niet in Eindhoven geproduceerd is, is het ontbreken van een letter vóór het serienummer op het typeplaatje. Rond die tijd was dat hier ten lande al gebruikelijk. Mocht er in het toestel een stickertje met middenfrequentie e.d. te vinden zijn (op de foto's niet te vinden), dan voorspel ik dat de letters AT daar ook op terug zullen komen (A en PL gebruikelijk voor Eindhoven en Leuven).

Ik ben benieuwd naar de vraag die je naar de schalen hebt uitstaan. Mijn verwachting is dat de artikelcodes daarvan met ZP zullen beginnen (ook voor het eerst aangetroffen op het bovengenoemde BV...U toestel en op diverse foto's op rm.org zichtbaar), of eventueel met 3129 voor toestellen uit het 12NC-tijdperk.

powered by my little forum