Harddisk vs ssd (Computertechniek)

door soundman2 @, Wouw, 19-12-2018, 19:26 (1955 dagen geleden)

De harddisk van mijn Medion notebookje heeft zijn diensten gestaakt. Is het zinvol om daar nu een SSD in te zetten of zitten er ook nadelen aan?
Een foto van de defecte schijf hieronder. Dan heb ik alsnog wel een probleem. Het OS, Windows 8.1 was meegeleverd op een aparte partitie voor installatie en recover doeleinden, hoe krijg ik dat terug, de oude schijf is met de pc niet benaderbaar,
Het is een Medion E1232T, zonder CD-rom drive. Ik kan dus niets proberen met een schijf als Hirens CD. Ik weet niet of het ding kan booten vanaf een USB stick, en welk programma zou daar dan op moeten staan.
Het schijfje op de foto is voor een redelijk bedrag nog wel te koop.
De oortjes horen bij de computer.


[image]

Harddisk vs ssd

door Marotick ⌂ @, Huizen, 19-12-2018, 20:55 (1955 dagen geleden) @ soundman2
Gewijzigd door Marotick, 19-12-2018, 21:06

Wordt de schijf nog herkend in de computer, laat de bios de schijfnaam nog zien? Zo ja dan kan onderstaande werkwijze de boel nog redden. Staat de schijfnaam niet in de bios bij de harddisken dan is de schijf vermoedelijk overleden.

De schijf kan stuk zijn of de bestanden staan zo door elkaar heen dat windows er geen wijs meer uit kan en het opstarten staakt. Wat te doen?
Als er een 2de computer bij de hand is dan kan de defecte schijf aangesloten worden en als die computer dan opstart dan kan de defecte schijf met foutcontrole en defragmentatie weer gered worden. Eenmaal weer terug op zijn eigen plek zal hij het gewoon weer doen.
Er zit een klein risico aan deze methode want als deze schijf als 2de schijf in de andere computer hangt dan kan het zijn dat het mobo (moederbord) het opstarten toewijst aan die kapette schijf en dat werkt dan ook niet. Kijk in de bios eerst met welke schijf de computer wil opstarten NADAT de 2de schijf is aangebracht.
Zelf heb ik een bootable opstart CD en dan start er een besturingssysteem op vanaf de CD. Hiermee is het ook mogelijk om de foutcontrole te draaien en te defragmenteren.
Ik hoop wel dat de laptop HD een sata aansluiting heeft want die kan dan in een andere computer met een sata aansluiting aangesloten worden, anders moet er een vertaal unit gebruikt worden. Het kan dan wel maar is lastig.
Een HD kan zonder meer vervangen worden door een SSD van dezelfde grootte, voor het inbouwen, maar daar zit dan geen besturingssysteem op.

Jack Marotick

Harddisk vs ssd

door soundman2 @, Wouw, 19-12-2018, 21:08 (1955 dagen geleden) @ Marotick
Gewijzigd door soundman2, 19-12-2018, 22:01

De computer is een netbookje zonder cd-rom drive,
Window signaleerde een paar weken geleden een fout op de disk, de computer had een hele dag muziek gespeeld vanaf het www, maar na een reboot, werkte alles weer feilloos. Ik heb weinig geluk met het netbookje. In het verleden is het al eens gecrasht na een tijdje W10 gedraaid te hebben. Vanaf de recovery partitie heb ik toen W8 weer teruggezet. Zelfs de upgrade naar W10 werkte nog. Een maand geleden moest ik weer een reinstall doen en ben toen W8 blijven draaien. Vandaag was de pc niet vooruit te branden, deed van alles verkeerd, herstartte spontaan etc en nu krijg ik de melding dat de pc de drive niet meer herkent.
Foutmelding:
EFI NETWORK 0 for IPv6 (7C-D3-0A-01-53-65) boot failed

Ik heb verder geen pc waar de SATA drive in past. Bovendien ben ik de pre-installed files kwijt.

Harddisk vs ssd

door snameroc @, Etten Leur, 19-12-2018, 21:22 (1955 dagen geleden) @ soundman2

Maak een bootable usb stick van win10 met de website. Plaats een nieuwe of andere hd ofssd en installeer windows vanaf de usb stick. Windows zal herkennen via het www dat er al win10 opgestaan heeft en zal zonder jouw tussenkomst activeren. Wel opletten dat je de juiste hoeveelheid bits gebruikt zoals het was dus 32 of 64 zoals er voorheen opstond.

Harddisk vs ssd

door soundman2 @, Wouw, 24-12-2018, 09:17 (1950 dagen geleden) @ snameroc

Ik hebinmiddels geleerd, dat de product key wordt weggeschreven in UEFI Dat was in W8 ook al, mogelijk zelfs in W7. Daarom vind je ook geen Microsoft sticker met de code op de PC.

Harddisk vs ssd

door kris ⌂ @, Gent, België, 20-12-2018, 01:01 (1955 dagen geleden) @ soundman2

Ik heb weinig geluk met het netbookje. In het verleden is het al eens gecrasht na een tijdje W10 gedraaid te hebben.

Je hebt er inderdaad al wat topics voor aangemaakt.

voor "kleine" werkjes gebruik ik net hetzelfde netbookje, maar tot nu toe geen problemen.

Harddisk vs ssd

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 19-12-2018, 22:30 (1955 dagen geleden) @ Marotick

Doe daarom dergelijke experimenten altijd op een
"knutsel" pc.

Of wel niet je hoofd werk pc waar evt al je bestanden op staan.
Genoeg low budget pc's 2e hands voor dergelijk werk te vinden.
Gaat die pc mee in een crash is er niets aan de hand immers.

Harddisk vs ssd

door soundman2 @, Wouw, 20-12-2018, 15:43 (1954 dagen geleden) @ Maurice
Gewijzigd door soundman2, 20-12-2018, 15:44

Er is nu ok niets aan de hand hoor. Vaak gebruik ik het als audio streamer en als mijn ega de "hoofdpc" in gebruik heeft, stroop ik er het internet mee af, bekijk fora etc. De downloads worden doorgaans gekopieerd naar een ander medium. Ik ben dus niets van waarde kwijt.
Ik ben nu aan het uitzoeken waarom een bootable usb stick niet op dit netbookje wil werken (wel op andere pc's). Zowaar was de pc spontaan de harddisk aan het controleren/repareren, maar kwam hij niet verder dan 76% en hoorde je lichte klikjes.
Met de usb stick wil ik uitzoeken wat er precies mis is. De stick is feitelijk de HIRENS cd en draait een uitgeklede windows 10 en heeft ook veel tools aan boord, zelfs een browser en internet toegang.

Overigens een vraag voor Kris. Volgens de advertentie van het ding waarin aldi hem aanbood, wordt gesproken over twee cd-disks, een tool disk en een recovery disk. Hoewel het netbookje geen cd-rom drive heeft, zouden ze misschien toch wel handig kunnen zijn.
Van alle software dinges heb ik de cd-roms nog, maar van deze zijn ze onvindbaar. Ik twijfel dus heel sterk of ze er ooit wel bij geleverd zijn.

Harddisk vs ssd

door Forumbeheer @, Delft / Haarlem, 20-12-2018, 17:57 (1954 dagen geleden) @ soundman2

Lichte klikjes is overduidelijk een slechte sector op de harddisk. Als het niet teveel sectoren zijn, kun je die vaak met de tool van de schijffabrikant nog zover oplappen dat de schijf weer goed leesbaar is (behalve de bestanden die op de slechte sectoren stonden). In jouw geval zou ik die moeite niet doen en een verse installatie op een SSD doen.

Harddisk vs ssd

door Roland Huisman @, Zwolle, 19-12-2018, 21:22 (1955 dagen geleden) @ soundman2
Gewijzigd door Roland Huisman, 19-12-2018, 21:25

Een SSD is altijd een enorme vooruitgang voor de PC mbt snelheid...
Zelfs oudere laptops worden er veel sneller van. Heerlijk.

En voor de prijs hoef je het niet te laten:
https://tweakers.net/pricewatch/1237645/crucial-bx500-120gb.html

Eerdere fouten met Windows kunnen heel goed door de oude harddisk
veroorzaakt zijn. Sommige schijven gaan niet in één keer stuk maar
raken eerst corrupt met onvoorspelbare fouten in Windows tot gevolg...

Groeten, Roland

Harddisk vs ssd

door Ben ⌂ @, Waddinxveen, 19-12-2018, 21:38 (1955 dagen geleden) @ Roland Huisman

Windows kan ook gestruikeld zijn door een slecht functionerend geheugen.
Gezien de problemen de afgelopen tijd lijkt het daar meer op.
Lijkt mij verstandig om eerst de harddisk te laten testen bij iemand in de buurt.
Mogelijk kan die nog data redden.
Blijkt de harddisk niet meer te redden dan is een nieuwe SSD aan te bevelen.
Indien de harddisk verder in orde is dan help een SSD ook niet en is het geheugen defect.
Groet, Ben

Harddisk vs ssd

door soundman2 @, Wouw, 19-12-2018, 21:58 (1955 dagen geleden) @ Ben

Gezien de problemen die ik had met het netbookje stonden er nauwelijks interessante data op die niet verloren mochten gaan.

Harddisk vs ssd

door Laurens @, Zaandam, 19-12-2018, 23:12 (1955 dagen geleden) @ soundman2

SSD's zijn fantastisch. Absoluut een aanrader, ook als je laptop al wat ouder is. Niet XP-oud, ik geloof dat XP een hardeschijfmanagement heeft dat bij een SSD voor extra slijtage zorgt.

Harddisk vs ssd

door soundman2 @, Wouw, 20-12-2018, 23:14 (1954 dagen geleden) @ Laurens

Ik ga denk ik voor een Samsung 860EVO500GB, een 500 GB ssd schijf. In de vaste winkel direct mee te nemen voor 79 euro. een isobestand kan ik downloaden bij microsoft en waarschijnlijk krijg ik dan w8.1 of w10 gewoon terug. Beide systemen zijn officieel bekend bij microsoft voor deze pc.
Ik heb inmiddels de hirens cd met allerlei tools kunnen draaien, maar over de defecte harddisk heb ik weinig teruggevonden.
Eerst ging het booten mis, maar nadat ik security boot in de bios had gedisabled werkte het wel.
Overigens om bij de bios te komen valt niet mee. Je zou daarvoor tijdens opstart F2 moeten indrukken of wellicht Fn F2, maar dan duurt het nog een hele tijd eer je er bent. Je vindt dan in het bootmenu de usb stick niet terug. Ergens anders staat dan wel weer dat usb boot enabled is. Allemaal een beetje onhandig. Het ding boot gewoon van usb, maar dat duurt ook langer als gewone opstart als dat je gewend bent van de harddisk.
Ik hoop dat het allemaal gaat werken. Voor 79 euro heb ik geen nieuw netbookje en om het nou in de kliko te kieperen....

Harddisk vs ssd

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 21-12-2018, 15:42 (1953 dagen geleden) @ soundman2

De fabrikantentools staan in elk geval op de UBCD. Hirens weet ik niet zeker.

Harddisk vs ssd

door soundman2 @, Wouw, 22-12-2018, 13:30 (1952 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Ik kan het OS W10 op twee manieren installeren
via een isobestand op een usb disk, die ik met bijv rufus bootable kan maken of met de windows mediacreator om een bootable usb disk te maken. Bij het laatste verdwijnen de gegevens op de usb.

Kan ik in het eerste geval de data van de usbstick op een aparte partitie zetten van de SSD na de insallatie? De SSD is nu nog helemaal clean. Vroeger had ik partition magic, hoegaat het maken van een extra partitie in W10 en kan ik die read only maken? (of liever niet)

In de bootmanager staat een keuze EFI Network ) for IPv6 of EFI Network 0 for IPv4,
De eerste staat gekozen. Moet ik die gebruiken? wat is het eigenijk? net zoiets als de keuze tussen een primaire disk ofzo?

Harddisk vs ssd

door focus103 @, Zaandam, 22-12-2018, 20:43 (1952 dagen geleden) @ soundman2

IPV4 en IPV6
IPV6 is de opvolger van IPV4 de adressen raakte op zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Internet_Protocol_versie_6

Heb maar even een plaatje gemaakt voor diskmanager
[image]

Harddisk vs ssd

door soundman2 @, Wouw, 22-12-2018, 21:55 (1952 dagen geleden) @ focus103

Daar kan ik mee verder, dank!

Harddisk vs ssd

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 23-12-2018, 01:47 (1952 dagen geleden) @ soundman2

IPv4 boot en IPv6 boot heb je allebei niet nodig als je van SSD wilt booten. Die zijn alleen nuttig in bedrijfsomgevingen waar je een image van het netwerk gebruikt om te booten.

Hoera het werkt

door soundman2 @, Wouw, 23-12-2018, 19:19 (1951 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Met de mediacreator een usb stick gemaakt en jawel hoor de installatie deed het zonder verder een productcode te vragen. Wel kreeg ik halverwege een melding "Er is wat misgegaan" met voor mij de niets zeggende code OOBEIDPS. Dan krijg je de kriebels. Evenwel kwan de meldong Opnieuw proberen en na drie keer ging de installatie verder.
Hé.....

Eigenheimers.

door soundman2 @, Wouw, 23-12-2018, 19:28 (1951 dagen geleden) @ soundman2

Na het installeren van W10 heb ik uiteraard alle leuke dingen ook teruggezet, zoals Firefox. Je kunt wel zeggen dat dat je favoriete browswer is, maar Microsoft laat dat niet zomaar toe. Het is uiteindelijk toch mijn standaardbrowser geworden.
Sinds jaar en dag gebruik ik ook IRFANVIEW, voor het openen van afbeeldingen etc. Een klein programma met veel handige functies, zonder allerlei fraaie schermen waar je niets aan hebt. Alle associaties goed gezet. Wie schetst mijn verbazing. w10 komt met een foutmelding. Een programma heeft de associatie met een extensie gewijzigd. We hebben dat teruggedraaid...........en dat voor alle gewijzigde extensies!
Ik moet dus weer van alles uitzoeken.......

Hoera het werkt

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 23-12-2018, 19:55 (1951 dagen geleden) @ soundman2

Het schijnt vaker voor te komen dat de Out Of the Box Experience (OOBE) niet goed werkt bij Windows 10. De installatie is dan in principe al voltooid en het gaat alleen nog om het maken van wat instellingen.

Hoera het werkt

door soundman2 @, Wouw, 23-12-2018, 20:12 (1951 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Oké. Hetgeen dat ik schreef over Irfanview, is gewoon een smerige streek van microsoft. om het gebruik van een oud kodakje te verplichten in plaats van het gebruik van een mooie spiegelreflexcamera. Ik ben niet de enige die daar tegenaan gelopen is. Meerdere mensen op het WWW hebben W10 fluks weer teruggezet naar W8.1, dat wel nog een beetje normaal werkt.

Hoera het werkt

door snameroc @, Etten Leur, 23-12-2018, 20:23 (1951 dagen geleden) @ soundman2
Gewijzigd door snameroc, 23-12-2018, 20:49

Kun je eens uitleggen wat je bedoelt?
Ik gebruik geen infranvieuw maar genoeg andere progs zonder enig probleem met diverse win 10 machines.

Hoera het werkt

door soundman2 @, Wouw, 23-12-2018, 21:18 (1951 dagen geleden) @ snameroc
Gewijzigd door soundman2, 23-12-2018, 21:24

Irfanview is een heel mooie viewer, waarin je foto's e.d. kunt bewerken, vergroten,verkleinen en nog veel meer. Ik gebruik het al jaren. Je kunt files zoals .jpg,enz associeren met dat programma, zoals een tekstfile met een wordprocessor. Klik je de file aan dan opent dat meteen het bijhorende programma. Bij eerste installatie van windows wijzen de extensies naar een programma "photo" . Iets beroerders en onbruikbaarders kun je niet bedenken. Evenwel zet W10 de associaties, ofwel bindingen steeds terug naar de foto app van windows, uitermate hinderlijk en ook zeer ongewenst. Het blokkeert gewoon het gebruik van andere legale programma's.
Ik ben niet de enige die er last van heeft. Op het www wordt er veel over geschreven en menig computergebruiker is teruggegaan naar W8, dat nog wel op een normale manier met niet-windows programma's om gaat. Er zijn wel wat workarounds, maar het werkt niet fijn. De foto app kun je ook niet op een normale manier verwijderen en een keuze als standaard app werkt ook niet. Het is gewoon tirannie van Microsoft.

Hoera het werkt nou?????

door soundman2 @, Wouw, 23-12-2018, 22:21 (1951 dagen geleden) @ soundman2

Lang leve het www. Via powershell is de foto app van W10 te verwijderen. Probleem opgelost!? Nee, de app is wel weg, maar bij het aanklikken van een foto krijg je gewoon de melding dat er geen programma beschikbaar is voor de toepassing. De associaties in Irfanview worden nog steeds de nek omgedraaid. Voorlopig via de appstore het programma maar weer geïnstalleerd
Best kl....n

Hoera het werkt nou?????

door Ben ⌂ @, Waddinxveen, 23-12-2018, 22:29 (1951 dagen geleden) @ soundman2

Gefeliciteerd,:-D
Als je nu met de verkenner op een jpg file gaat staan en je klikt met de rechtermuisknop op, Openen met Irfanview.
Dan werken alle jpg's weer met dat programma.
Groet, Ben

Hoera het werkt nou?????

door soundman2 @, Wouw, 23-12-2018, 23:10 (1951 dagen geleden) @ Ben

Zo zou het moeten werken, de realiteit is echt anders helaas

Hoera het werkt nou?????

door Oldtimer @, Oegstgeest, 24-12-2018, 05:32 (1950 dagen geleden) @ soundman2

Hier al eens gekeken?:

https://www.schoonepc.nl/windows10.html

Willem

Hoera het werkt

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 23-12-2018, 23:25 (1951 dagen geleden) @ soundman2

Configuratiescherm -> standaardprogramma's al geprobeerd?

Hoera het werkt

door soundman2 @, Wouw, 24-12-2018, 09:27 (1950 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Gewijzigd door soundman2, 24-12-2018, 09:29

Configuratiescherm -> standaardprogramma's al geprobeerd?

Helpt niet. Ergens op de site van Iefanview gelezen om het programma als admin te draaien (aanpassen in eigenschappen), maat dat werkt ook niet.

Hoera het werkt

door Bapaktua ⌂ @, Haarlem, 24-12-2018, 09:41 (1950 dagen geleden) @ soundman2
Gewijzigd door Bapaktua, 24-12-2018, 09:49

Ik gebruik Irfanview 4.51. 32 bits.
Geschikt voor XP,W7,8,8.1 en 10
Mijn platform is W8.1 prof.
Moest wel even instellen dat ik dit programma als Standaard
programma voor grafische afbeeldingen wil gebruiken.
Wel als administrator!

Procedure:
Ga op een grafisch bestand staan.
1 klik met rechter muistoets
klik in het menu op "Openen met"
Dan onderaan klik op "Standaard programma selecteren"
En klik dan vervolgens in de lijst op Irfanview.

ruud

Hoera het werkt

door soundman2 @, Wouw, 24-12-2018, 11:08 (1950 dagen geleden) @ Bapaktua
Gewijzigd door soundman2, 24-12-2018, 11:26

Dat is exact wat ik gedaan heb. Helaas werkt dat niet. Ik ben niet de enige met dat probleem. Meerdere malen kun je op het www lezen, dat computergebruikers hun systeem gedowngraded hebben naar W8. Ik heb destijds geupgraded van W8 naar W10, toen dat nog vrij ging. Waarom Microschoft zo gul was laat zich raden. Evenwel werkte het in die tijd allemaal goed. Na een crash heb ik de boel teruggezet vanuit de herstelpartitie.
Ik had toen weer W8.1 en ook de upgrade naar W10 werkte nog steeds. Achteraf heb ik geleerd dat de productkey in de UEFI bewaard wordt en Windows kijkt daarnaar of het een legale download is. Kort geleden ging de harddisk sputteren, waardoor ik ook aan deze thread begonnen ben. De opstartpartitie kon ik natuurlijk niet meer gebruiken, de HD is gewoon defect. Microsoft stelt echter op de website W10 beschikbaar voor download en installatie. In geval van een nieuwe gebruiker moet je dan een productkey regelen of kopen. In mijn geval stond die dus nog in de PC.
Het is deze versie van windows 10 die de problemen veroorzaakt met IRFANVIEW.
Met het programma "foto" is meer aan de hand. Een pro fotograaf klaagde erover dat zijn in rubrieken en directories ondergebrachte fotos, alleen nog maar te zien waren in door windows aangemaakte albums. De beste man zag 250000 foto's op een hoop gegooid.......

Overigens heb ik niet alleen via IVIEW de associaties goed gezet, maar omdat Total commander (het vroegere Norton Commander uit het DOS tijdperk) ook de verbinding kan leggen, heb ik dat daar ook gedaan, helaas ook met een negatief resultaat. In deze draad kun je lezen wat ik allemaal nog meer geprobeerd heb, helaas zonder resultaat. Er zijn freaks die kennelijk ook al uitgezocht hebben of er iets kon worden aangepast in de registry, maar voorlopig lijkt dat niet het geval.

Hoera het werkt

door snameroc @, Etten Leur, 24-12-2018, 16:34 (1950 dagen geleden) @ soundman2

Ik heb naar aanleiding van dit verhaal infranvieuw eens gedown load op mijn asus netbook.
Ik herken je prolemen in zijn geheel niet en kan zelf kiezen welk programma ik wens te gebruiken voor fotos zowel infranvieuw als de windows fotovieuwer.
Heb geen idee waar het bij jouw mis gaat bij mij werkt het gewoon op meerdere pcs.

Hoera het werkt

door soundman2 @, Wouw, 24-12-2018, 18:35 (1950 dagen geleden) @ snameroc
Gewijzigd door soundman2, 24-12-2018, 18:58

Ik gebruik het al jaren en het was nooit een probleem, tot dat ik vanwege een HD fail een nieuwe installatie moest doen vanaf het web. Je kunt dan versie 1809 downloaden, dus met de laatste updates erin. In die versie gaat het gewoon mis. Ik kan je dus adviseren om updates niet uit te voeren. Wie weet wat ze nog meer in petto hebben.
Kennelijk is IRFANVIEW toch wel erg populair, gezien het aantal meldingen en pogingen om het goed te krijgen op het www.
Zoek bijv eens op het item "Windows10 blokkeert Irfanview" of "W10 blocks IRFANVIEW"

Ik ben geen nerd, of computerfanaat en de meeste problemen krijg ik met of zonder hulp wel voor elkaar. Deze keer lukt dat dus niet. Op alle pc's die ik heb, werkt het uit de kunst, zelfs op deze pc, waarmee ik dit stukje in W10 schrijf. Na het installeren van W10 vanaf het web lukt het dus niet meer. Voor mij het bewijs, dat het niet aan de pc ligt en ook niet aan mij. Ik ga echt niet over een nacht ijs.
Sommigen krijgen het niet eens geïnstalleerd, omdat Windows beweert dat het verkeerde of schadelijke software is. Volgens mij is Windows zelf het grootste virus en gevaarlijke software die je kunt installeren.
Microsoft gaat steeds verder in het bepalen wat goed voor jou is en zij kiezen voor jou.
Het is de arrogantie ten top om te beweren dat bepaalde software niet deugt en vervolgens voor jou bepalen dat ze dat moeten herstellen naar hun eigen programma's.
Ik heb alles weer goed gezet en als de correctiemeldingen er straks weer zijn, zal ik een screenshot maken.

Hoera het werkt

door soundman2 @, Wouw, 24-12-2018, 19:10 (1950 dagen geleden) @ soundman2
Gewijzigd door soundman2, 24-12-2018, 19:21

De associatie vinkjes voor BMP, JPG, en PNG, zijn al weer uitgezet door windows. Bij de afbeeldingen zijn de IRFANVIEW ikoontjes weer vervangen door het W10 blauwe FOTO ikoontje.
Omdat het knipprogramma ook sterk verbeterd is, ze gaan dat bij de volgende update nogmaals doen, heb ik een screenshot gemaakt met mijn fototoestel, waar je kunt zien dat de vinkjes weer uit staan, in dit geval zie je alleen BMP

[image]

Hoera het werkt

door Forumbeheer @, Delft / Haarlem, 24-12-2018, 20:27 (1950 dagen geleden) @ soundman2
Gewijzigd door Forumbeheer, 24-12-2018, 20:30

Ik herken op dit plaatje de dialoog van Irfanview. Daar moet je sowieso NIET zijn volgens hun eigen forum.

Kun je bevestigen (of beter gewoon nog een keer proberen!) dat het ook niet werkt als je het op de volgende manier instelt?

In Windows:
- configuratiescherm -> standaardprogramma's -> uw standaardprogramma's instellen
- klik in de lijst op Irfanview
- klik op Dit programma als standaard instellen
- klik op OK

Voor degenen die niet weten hoe je in Windows 10 in het configuratiescherm komt: typ gewoon in het startmenu het woord configuratiescherm en klik daar vervolgens op.

In Windows 10 Enterpruts en Server 2016, kun je ook naar het configuratiescherm door te rechtsklikken op het startmenu.

Hoera het werkt

door soundman2 @, Wouw, 24-12-2018, 20:58 (1950 dagen geleden) @ Forumbeheer
Gewijzigd door soundman2, 24-12-2018, 21:06

Inderdaad hoef je dat schermpje niet te gebruiken, het is als je wat selectief aan of uit wil zetten.
Je kunt alleen images aanzetten, of alles, of wat je wil. Dat schermpje ken ik heel goed. Verder gebruik ik al jaren Total Commander (was tot voor kort nog wincommander.is afgeleid van norton commander in het dos tijdperk), zolang gebruik ik die filemanager al.
Meestal start ik het foto's kijken van daar uit en dan worden de associaties gebruikt.
Ook IRFANVIEW standaard viewer maken levert niets op, Windows zet het gewoon terug en geeft ook nog aan dat ze dat doen.
Het is niet helemaal verloren hoor. Als ik IRFANVIEW zelf start, dan werkt het gewoon als anders, het kan immers met vrijwel alle extensies overweg. Windows haal die natuurlijk niet weg bij de imagefiles. Alleen het gemakkelijk benaderen van individuele files en directories, gaat in TC vele malen handiger dan waar ook.
Open je een plaatje op een website, dan krijg je FOTO van windows en dat wil ik niet . Het is de keuze van Microsoft en niet die van mij. Als het een gewone winkel was ging ik er nooit meer heen.
Helaas zijn er wel diverse OS sen, maar ik heb geen Apple, linux oid. Het lijkt wel alsof ik niet weet hoe het werkt, maar het is windows die de zaak vernachelt. Ik heb het tot de vorige versie altijd normaal kunnen instellen en nu zet windows het telkens terug, wat je ook doet. trek er het www eens op na.

Hoera het werkt

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 24-12-2018, 21:13 (1950 dagen geleden) @ soundman2
Gewijzigd door Maarten Bakker, 24-12-2018, 21:19

Dat laatste heb ik gedaan, en op het forum van Irfanview gelezen dat het probleem vaker voorkwam.

Ik heb begrepen dat je al veel geprobeerd had zonder succes, en het kan zomaar dat het laatste servicepack van Windows 10 (komt 2 keer per jaar uit, ze noemen dat tegenwoordig update met een nummertje van jaar en maand erbij) inderdaad alle methodes onmogelijk maakt, dat is een van de grote nadelen van Windows 10.

Maar kun je nu eens zonder omhaal bevestigen, of liever gewoon nogmaals proberen, dat precies de methode die ik beschreef, niet werkt? Ik stelde juist een expliciete vraag om zaken uit te sluiten en te voorkomen dat iedereen in kringetjes blijft rondlopen.

Hoera het werkt

door soundman2 @, Wouw, 24-12-2018, 21:22 (1950 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Gewijzigd door soundman2, 24-12-2018, 21:59

Maarten, het is niet moeilijk en het lukt altijd, maar nu niet. Ik heb hier de meldingen voor je dat windows het bewust uitzet, zodra ik zeg dat de associaties voor IVIEW zijn.
Het kan langer of korter duren maar na een tijdje hebben ze alles teruggezet.
Ook zijn er bestanden die voortdurend worden doorgestuurd naar EDGE, maar dat is momenteel mijn probleem niet.

[image]
[image]
[image]

Sorry voor de foto's, maar het knipprogramma is wat gewijzigd, moet even uitzoeken hoe dat werkt als het op de achtergrond staat. (Je kunt het nu benaderen als je vanaf de rechterkant het scherm schuift)
Om de standaard app aan te geven, heb ik het volgende scherm.
Bij veel kan ik in de rechter kolom kiezen omdat daar het ikoon van IView in staat. Ze vragen wel of ik echt wil wijzigen, omdat de eigen toepassing ook veel kan, maar bij de meest gebruikte extensies zoalsbijv, JPG, laten ze het ikoon van IVIEW zelfs gewoon weg.
Voor de extensies waar ze geen oplossing voor hebben kan ik wel voor IVIEW kezen en die blijven gewoon staan.
[image]

Een voorbeeld, waar de extensie wel gewijzigd kan worden in het config/standaardapps menu.

[image]

Ik hoop dat dit overtuigend genoeg is dat Microsoft gewoon een dwingeland is.
Oh ja en wat ik al schreef, als je via powershell het programma PHOTO verwijdert, want gewoon kan die app niet verwijderd worden, dan zegt windows gewoon dat er geen programma is wat de toepassing (JPG bijv) kan openen.

Hoera het werkt

door soundman2 @, Wouw, 24-12-2018, 22:03 (1950 dagen geleden) @ soundman2

Edit:Er is wat aan de hand.
Ik kom daar later op terug. Het lijkt wel of windows na voldoende pogingen capituleert. JPG is nog niet teruggewijzigd, terwijl ik eerst via standaard apps niet eens de mogelijkheid had om te wijzigen (zie de foto's), is die er nu wel.

Hoera het werkt

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 25-12-2018, 17:00 (1949 dagen geleden) @ soundman2

Dat MS irritant is kan ik volkomen onderschrijven. Waar je instellingen maakt is trouwens wel een ander scherm dan dat ik voor ogen had. Dat kan zijn omdat Windows 2016 (waar ik het meeste ervaring mee heb en simpel dingen op kan testen), een paar servicepacks achter mag lopen (doet MS bewust om zakelijke klanten een stabielere minder veranderlijke omgeving te bieden). Het kan ook zijn dat het scherm dat ik in gedachten had, bij jou nog ergens verborgen aanwezig is. Sinds Windows 8 zijn er voor veel instellingen twee plaatsen, waarbij alles langzaam vanaf het configuratiescherm naar de config app verschuift.

Hoe dan ook, blij dat het al beter lijkt te werken nu.

Hoera het werkt

door Ben ⌂ @, Waddinxveen, 24-12-2018, 20:32 (1950 dagen geleden) @ soundman2

Willem (Oldtimer)heeft eerder aangegeven dat je eens op https://www.schoonepc.nl/windows10/april_2018_update.html zou kunnen kijken.
De update 2018 heeft weer ingebakken zaken die je met instellingen aan of uit moet zetten.
Daar lees je ook over het gebruik van andere programma's, voor Irfanview moet je dan toestemming geven.
Kost even tijd om het te lezen maar al doende kom je er wel uit.
Groet en prettige dagen,
Ben

Hoera het werkt

door soundman2 @, Wouw, 24-12-2018, 21:03 (1950 dagen geleden) @ Ben
Gewijzigd door soundman2, 24-12-2018, 21:07

Daar ben ik al lang geweest, voordat iemand met de tip kwam.
Vertel nou eens, als ALLES goed gezet is en bevestigd indien nodig, waarom staat het dan even later weer uit en waarom heb niet ik alleen daar last van maar hele volksstammen? waarom komt windows mij vertellen dat de software mogelijk kwaadaardig is en vertellen ze via een melding op het scherm dat ze de boel teruggedraaid hebben? Dat is niet omdat ik vergeten ben iets aan te klikken als toepassen ofzo.
Ik heb zaken uitgevoerd, waar een gemiddelde pc gebruiker nog niet eens aan toe komt.:-(

Hoera het werkt

door Ben ⌂ @, Waddinxveen, 24-12-2018, 21:45 (1950 dagen geleden) @ soundman2

Ok, nu begrijp ik waarom je steeds naar W8 terug wilde gaan.
Als hele volksstammen er problemen mee hebben dan is het niet simpel op te lossen.
Groet, Ben

Hoera het werkt

door soundman2 @, Wouw, 24-12-2018, 23:00 (1950 dagen geleden) @ Ben

En inmiddels ijkt het te werken, moet aleen nog zien of het blijft werken.
Soms twijfel ik aan mezelf, maar het is niet de eerste keer dat ik een PC in het gareel probeer te krijgen. Maar een ding is zeker, als microsoft auto's zou bouwen, was de bediening iedere keer anders. Elke auto zou een gaspedaal en een rem hebben,maar je moet wel iedere keer uitzoeken waar die zit. Zou je in de helpfiles zoeken op gaspedaal, dan krijg je overal antwoord op waar het woord gas of pedaal in voorkomt en als je lang zoekt vind je uiteindelijk ook nog wel wat je zoekt.
Zoekeens op systeemherstel. Als je het weet zijn het twee muisklikken, als je zoekt kom je overal, maar niet bij systeemherstel

Hoera het werkt

door snameroc @, Etten Leur, 25-12-2018, 00:15 (1950 dagen geleden) @ soundman2

Ik had voor ik het installeerde gegoogled. En vond wel wat meldingen met infranvieuw maar echter maar 2 in het nederlands over problemen met terug zetten dus ik dacht ga het gewoon proberen en het werkt zonder problemen. Dus ja om nu te zeggen dat het allemaal niks is microsoft vind ik wat overdreven. Als ik je scherm meldingen lees heeft hij het terug gezet omdat infranvieuw problemen veroorzaakte. Het zou dus net zo goed aan infranvieuw kunnen liggen.
Eigenlijk is het best knap dat het zo vaak met zoveel verschillende programmas gewoon goed gaat. Je zou ubunto op een tweede partitie kunnen zetten ben je van microsoft verlost.

Hoera het werkt

door soundman2 @, Wouw, 25-12-2018, 11:01 (1949 dagen geleden) @ snameroc
Gewijzigd door soundman2, 25-12-2018, 11:04

Ik schreef gisteren nog dat het ineens feilloos werkte. Dat is nog steeds zo. De associaties blijven gewoon waar ze horen. Dat het werken kan is bewezen. Met Irfanview is dus niks mis. Wat minder courante extensies zijn gewoon naar irfanview aangepast. Ik wil echter weten waarom het niet meteen werkt, als je toch correct installeert. Ik heb dus irfanview verwijderd en alle apps weer op de windows voorkeur gezet. Zelfs firefox was weer niet mijn standaardbrowser meer, maar EDGE!.
Ik heb IVIEW opnieuw geïnstalleerd en de extensies waar windows weinig mee heeft, zijn aangepast. Dat kun je ook zien in de lijst met standaard apps. De veel gebruikte extensies zoals JPG staan weer op PHOTO en als je wil kiezen, krijg je een stuk of vijf keuzes, maar het ikoon van IVIEW staat er niet bij!!!. Dat kan geen toeval zijn. Het lijkt wel sjoemelsoftware. Uiteindelijk zal het wel lukken, maar ik wil weten waarom het per definitie niet op de gewone manier werkt.
Ik zou zeggen installeer W10 versie 1809 en installeer IVIEW 32 of 64 bit en probeer het zelf.

Hoera het werkt

door snameroc @, Etten Leur, 25-12-2018, 11:28 (1949 dagen geleden) @ soundman2

Misshien dat het voortkomt uit de updates. Na een grote update moet je ook je voorkeuren terug zetten dat was al lang zo. Ik heb de door jouw genoemde versie. Ik ga die niet verwjderen maar heb wel gemerkt toen ik 2 weken terug een laptop opnieuw installeerde voor een kennis, laat eerst windows zijn werk doen op de achtergrond dwz alle updates voor je zelf iets gaat installeren. Scheelt een hoop frustratie. En ja het wordt steeds moeilijker te doorgronden wat er allemaal gebeurt op de achtergrond.
Maar fijn dat het werkt de aanhouder wint.

Hoera het werkt

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 25-12-2018, 16:52 (1949 dagen geleden) @ snameroc

Eigenlijk is het best knap dat het zo vaak met zoveel verschillende programmas gewoon goed gaat.

Het is volgens mij alleen maar knap omdat het ook wel eens niet goed gaat. Als het altijd goed ging was het vanzelfsprekend ;-)

Niets te nadele van jou om deze uitspraak, of Windowsgebruikers of Applegebruikers of eigenlijk iedereen, want het zit gewoon in de menselijke aard, maar je hoort van Applegebruikers ook vaak dat ze (technisch gezien vermijdbare) problemen of slechte behandeling door Apple voor lief nemen en grote bewondering voor Apple hebben als het wel gewoon goed gaat.

De keerzijde is ook dat je als beheerder of fabrikant weinig waardering krijgt als het gewoon altijd werkt... Oops. :-D

Hoera het werkt

door Oldtimer @, Oegstgeest, 25-12-2018, 02:53 (1949 dagen geleden) @ Ben

:||:

Willem

Hoera het werkt (Slot)

door soundman2 @, Wouw, 25-12-2018, 14:15 (1949 dagen geleden) @ Oldtimer
Gewijzigd door soundman2, 25-12-2018, 14:23

Hoewel niet volgens de regels, heb ik nu toch een modus gevonden die werkbaar is. Er zijn ook geen admin rechten nodig.
Ik heb IVIEW weer verwijderd. Bij de standaard apps kun je zoals ik al eerder aangaf op extensie zoeken. Bij jpg bijv. krijg je wat opties, waarbij ook de mogelijkheid een app te kiezen in de appstore. Daar staat iview in, maar ik wil de 64bits.
Daarom de gewone appen mand geopend en daar staan twee versies in en ook de 64 bit.
Die heb ik geïnstalleerd. Het is niet de allerlaatste, 4.52, maar 4.50.
De associaties worden nog steeds niet allemaal goed gekoppeld en ook in de appenlijst lukt het nog steeds niet om IVIEW aan te klikken. Maar als je op een afbeelding klikt, vraagt windows hoe het geopend moet worden en of dat altijd moet in de toekomst. Dan lijkt het te werken. In 4.50 staan in het associatieveld nog wel wat tips om de associaties in controlpanel te doen. Daar heb je nog steeds niet altijd de goede keuze.
He eindelijk mijn vertrouwde programma terug.
Eind goed al goed.

powered by my little forum