Probleem bij installeren SSD drive in Dell N5010 (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 22-02-2019, 14:43 (1890 dagen geleden)
Gewijzigd door soundman2, 22-02-2019, 15:22

De harddisk in mijn Dell latop N5010 werd onbetrouwbaar, en die heb ik vervangen door een Samsung EVO 500 GB (De originele disk was 596GB)
Helaas werkten de lang geleden aangemaakte herstel disks niet. Ik kreeg de foutmelding dat er een disk nodig was van 596GB.
Om te zien of er wat anders speelde heb ik een bootable cd opgestart (Hirens Boot CD), waarop een simpele Win XP draait in ram.
Daar lijkt het dat de nieuwe SSD de letter B: in plaats van C: heeft meegekregen. Zou dat de oorzaak kunnen zijn? Het kan ook nog zo zijn dat Mini XP een ramdisk B: heeft aangemaakt. de groote is 849MB.
De letter c: komt niet voor, maar de schijf is ook niet geformatteerd door mij.
In de bios kan ik de driveletter niet wijzigen, daar is geen keuze mogelijkheid voor.
Dell support wil geen hulp meer geven, omdat de laptop te oud is en W7 niet meer door hen wordt ondersteund, zelfs geen info over een iso file die wel gedownload kan worden..
Ik probeerde een iso file te downloaden bij windows, maar na het invoeren van het licentienummer, wisten ze te vertellen dat het een OEM versie betrof en dat ik bij de leverancier moest zijn.
Volgens Dell zit de het probleem met de verkeerde drive letter in een driver die voor de oude schijf is. Verder kom ik niet.
Ik denk dat de hersteldisk op zoek gaat naar de c:drive, die weliswaar ongeformatteerd is en dat de grootte dan hopelijk geen probleem meer olevert voor herstel.
Van de originele disk van 596GB was minder dan de helft in gebruik en dan staan daar ook nog de originele installatie files op. Handig als je drive defect is.
Wie helpt?
Hoe kan ik überhaupt zien of de nieuwe SSD herkend wordt? Waar zou je dat kunne wijzigen als dat niet zo is?

Een van de vele hulpprogramma's op de Hirens cd is dit op de foto.
Kan ik daar iets mee?
[image]

[image]
Er staan onder aan twee MBR Windows NT 5.X en NT 6.X

Het monteren van de nieuwe schijf kan alleen als je de laptop nogal ver sloopt.
Ik zou hen kunnen formatteren met een externe kabel via usb, maar een eersre vervanging op een andere laptop met een zelfde soort schijf gaf geen probleem. Daar was evenwel geen probleem met het downloaden van een iso bestand, maar dat was W10 en die vraagt nergens na. W10 kijkt wel in de bios of het een gelicenceerde versie is heb ik begrepen. Dat was trouwens ook een OEM versie.

Deze vraag is overigens gemaakt op de laptop met daarin de Mini XP van Hirens Boot CD!

Probleem bij installeren SSD drive in Dell N5010

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 22-02-2019, 15:20 (1890 dagen geleden) @ soundman2

Afhankelijk van de gebruikte image-software heb je een partitie of een schijf nodig, die minstens even groot is als de oude. Er is wel "slimme" image-software die een partitie kan resizen bij het terugzetten, maar dat is geen vanzelfsprekend iets.

Probleem bij installeren SSD drive in Dell N5010

door soundman2 @, Wouw, 22-02-2019, 15:25 (1890 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Is dat een optie voor mij? De eeratvolgende grotere disk is een terabyte of meer, de prijs is navanant, terwijl ik een dergelijke grootte nooit ga gebruiken.

Probleem bij installeren SSD drive in Dell N5010

door Mans Veldman @, Leidschendam, 22-02-2019, 15:25 (1890 dagen geleden) @ soundman2

De schijfletter wordt toegewezen aan een partitie en leeft alleen binnen het Operating Systeem, in de BIOS vind je dat i.d.d. niet.

Heeft de SSD al een (actieve) partitie?

Binnen W7 (maar ook in Hirens Mini-XP) kun je naar systeem instellingen en dan naar schijfstations. Hier zie je de daadwerkelijk aangesloten disks, behalve de RAM disk waarop mini-XP draait zie je hier ook de SSD. Rechtsklikken op de SSD om te partitioneren, formateren, schijfletter toe kennen, enz.

Probleem bij installeren SSD drive in Dell N5010

door soundman2 @, Wouw, 22-02-2019, 15:51 (1890 dagen geleden) @ Mans Veldman

Bij de vorige keer op de een andere laptop, gebeurde dat waarschijnlijk door de iso file van windows. Het notebookje is geïnstalleerd vanaf eeb USB stick met een isi fike van W10
Ook diezelfde SSD is zonder voorbewerking geplaatst, dus (niet door mij) geformatteerd.
Het vervelende is dat ik ondanks een goed licentienummer niets kan downloaden bij Microsoft omdat het een OEM versie is.

Probleem bij installeren SSD drive in Dell N5010

door Ben ⌂ @, Waddinxveen, 22-02-2019, 16:09 (1890 dagen geleden) @ soundman2

Nee, aan dit hulpprogramma heb je niets.
Ook het feit dat C nu B is komt doordat de bootCD als C wordt gezien.
Op deze Hirrens bootCD staan ook partitie programma's zoals b.v. Partition Magic.
Hiermee kun je de SSD formatteren.
Daarna zou de backup schijf gewoon moeten werken.
Wat ik al eens eerder heb geschreven is dat je zo af en toe eens een backup kunt maken met b.v. Acronis True Image naar een externe harddisk.
Als je dan een probleem hebt zoals nu, dan kun je deze backup terugschrijven en past dit programma automatisch de disk grootte aan.
Succes en groet,
Ben

Probleem bij installeren SSD drive in Dell N5010

door soundman2 @, Wouw, 22-02-2019, 16:27 (1890 dagen geleden) @ Ben
Gewijzigd door soundman2, 22-02-2019, 16:40

Ben,
Ik heb een back-up van alle gegegevens,, dat is het probleem niet, Mijn back-up staat dag en nacht aan.
Ik heb ook een rescue disk aangemaakt bij de eerste opstart van de computer, dat is er allemaal. Sterker nog, de oude harddisk doet het gewoon, hoewel die sporadisch een fout geeft en per definitie onbetrouwbaar is.
Het probleem is kennelijk, dat de nieuwe ssd iets kleiner is als de oorspronkelijke HD, nu zit er 500GB in en dat was iets van 596 0F 576 Gb
Ik gebruikte nog niet de helft van de capaciteit en had dus feitelijk een SSD moeten kopen van 1TB, die vrijwel het dubbele in prijs is.
De rescue disk kan het systeem niet terugzetten, want die wil een schijf zien die groter of gelijk is aan de oude HD, terwijl er destijds alleen het OS op gestaan kan hebben en ergens op een andere partitie de ingepakte files van windows7.
Ik heb een licentienummer, maar dat is een OEM nummer en daarmee kun je niet bij Microsoft terecht, omdat dat bij een bepaalde PC hoort en je wordt naar de leverancier gestuurd. Die geeft niet thuis omdat W7 niet meer ondersteund wordt.
Bij de laptop heb ik nog wel een disk gekregen met drivers, maar geen operating systeem.
De ingepakte files heb ik weinig aan denk ik. Bij een gecrashte harde schijf al helemaal niets.
Vraag: Ik heb een kabeltje om de oude HD aan te sluiten op USB. Zou ik daarmee de install files kunnen bereiken. ik weet thans niet hoe ik dan overigens de SSD zou moeten indelen.
Partition Magic ken ik wel, maar dat staat niet op de Hirens cd, wel Partition Wizzard, dat waarschijnlijk hetzelfde kan. Ik ben echter niet meer zo bedreven in het aanmaken van partities etc. Maar wat ik dan nog mis is een OS dat ik kan installeren, uiteraard legaal. Of iemand moet eem licentienummer hebben, terwijl het os niet meer in bedrijf is.

Probleem bij installeren SSD drive in Dell N5010

door Ben ⌂ @, Waddinxveen, 22-02-2019, 16:53 (1890 dagen geleden) @ soundman2
Gewijzigd door Ben, 22-02-2019, 16:54

Nou zo moeilijk is dat niet, ikzelf werk dagelijks met een 240Gb SSD uit China.
Dus 500Gb is ruim voldoende maar ga nu eerst eens kijken met Partition Wizard op de Hirren BootCD of deze schijf wel geformatteerd is.
Als dat is gebeurd en hij is geformatteerd dan kun je de oude harde schijf klonen naar de SSD.
Dat kan met de utilities van Acronis True Image maar er zijn ook andere programma's voor.
Ik wil je met alle plezier een Acronis boot CD toesturen.
Groet, Ben

Probleem bij installeren SSD drive in Dell N5010

door soundman2 @, Wouw, 22-02-2019, 19:10 (1890 dagen geleden) @ Ben

Samsung heeft ook datamigration (clone) software, die heb ik gedownload (de tip kwam wat later in deze thread. Samsung voert de werkzaamheden kennelijk ook uit, want het clonen is zonder verdere vragen gestart. Er is een verschil, de Samsung software laat zien dat de nieuwe SSD wat minder schijfruimte heeft, maar kijkt kennelijk wat er op de schijf staat, ik kreeg geen melding dat de nieuwe schijf "te klein" was.
Het clonen is nog bezig en gaat in mijn geval niet erg snel.
Ik zie wel wat het resultaat is. Een clean install was beter geweest, maar dat zat er duidelijk niet in zonder illegale SW te downloaden.

Probleem bij installeren SSD drive in Dell N5010

door gbr @, 22-02-2019, 16:55 (1890 dagen geleden) @ soundman2

Hallo Soundman,

Werkt de laptop nog met de oude HDD?

Zoja, als je dan de Samsung instructies volgt, wordt je SDD via een USB poort, voorzien van een 1:1 kopie software van je HDD. Werkt dit bij jouw laptop niet?

Probleem bij installeren SSD drive in Dell N5010

door soundman2 @, Wouw, 22-02-2019, 17:30 (1890 dagen geleden) @ gbr
Gewijzigd door soundman2, 22-02-2019, 17:44

Jazeker, de oude disk werkt nog. De nieuwe SSD is al ingebouwd, maar dat kan ik natuurlijk ongedaan maken. Als ik de oude disk aansluit via USB kan dat ook?

Ik heb wel samsung magician, maar die staat op een andere pc.
Klinkt hoopvol.
Ik heb de datamigration handleiding gedownload, maar er staat niets over de richting waarin gekopieerd moet worden.
Ik heb de oude harddisk nog niet aangesloten op USB, omdat ik in geen geval de data wil verminken. Een optie is het terug inbouwen van de HD in de dell laptop, maar dat is meer dan een dekseltje verwijderen.

Probleem bij installeren SSD drive in Dell N5010

door gbr @, 22-02-2019, 17:43 (1890 dagen geleden) @ soundman2

Hallo Soundmman,

De HHD moet als primary werken en de SDD via de USB kanel. Dit is conform de Samsung instructies. Als het goed is heb je die instructie met de CD bij de SDD gekregen. Daarna klonen en als dat klaar is de HDD eruit en de SDD erin. Ik heb dit nue een aantal keren gedaan en dit gaat zonder problemen.

Probleem bij installeren SSD drive in Dell N5010

door soundman2 @, Wouw, 22-02-2019, 18:00 (1890 dagen geleden) @ gbr

De eerste SSD kocht ik in de winkel bij mediamarkt, de tweede ook, maar online. In beide gevallen was er geen CD bij, maar de software is te downloaden bij Samsung.
Ik moet die waarschijnlijk toch installeren op de pc waarin de HD zit?zat.
Ik ga de schroendraaierset maar weer voor de dag halen.

Probleem bij installeren SSD drive in Dell N5010

door Ben ⌂ @, Waddinxveen, 22-02-2019, 18:11 (1890 dagen geleden) @ soundman2

Ja natuurlijk, je kunt ook via Groningen naar Maastricht.
Groet, Ben

Probleem bij installeren SSD drive in Dell N5010

door gbr @, 22-02-2019, 18:20 (1890 dagen geleden) @ soundman2

Hallo Soundman,

Ik heb 2x een Samsung SSD drives (250Gb EVO en Pro) online gekocht en in beide gevallen zat er een CD + instructiefolder bij die verstopt zitten achterin de zwarte blister terwijl de drive zelf aan de voorkant van de blister zit.

De HDD in de laptop en de SDD via de speciale USB kanel aansluiten. Die kabel zat niet bij de SDD.

Dit is een methode waarbij je een betrouwbare kopie van de HHD op je SDD krijgt.

Probleem bij installeren SSD drive in Dell N5010

door soundman2 @, Wouw, 22-02-2019, 18:32 (1890 dagen geleden) @ gbr
Gewijzigd door soundman2, 22-02-2019, 19:03

Ik heb de 500GB MZ-76E500B/EU
Het is geen blister. maar een doosje, daar past geen CD in. Misschien een speciale uitvoering voor MM om de schijf goedkoper te maken.
[image]

Het clonen is gestart, maar lijkt wel langzaam te gaan met ongeveer 12MB/S

Hij doet het!

door soundman2 @, Wouw, 22-02-2019, 20:52 (1890 dagen geleden) @ soundman2

Een clean install was te prefereren, maar dat zat er helaas niet in.
Toch was er anderhalf uur voor nodig om de schijven te initialiseren, te kopiëren, etc. etc.
Een clean install duurt meestal niet veel korter, als je ook alle programma's weer moet installeren.
Er zullen nog wel een paar ja maars zijn, dat neem ik voor lief.
Het opstarten is een feestje, dat gaat nu vele malen sneller.
Dank voor alle tips die me tot een goed werkende pc brachten.

Hij doet het!

door Ben ⌂ @, Waddinxveen, 22-02-2019, 21:17 (1890 dagen geleden) @ soundman2

:||: :)
Groet, Ben

Hij doet het!

door gbr @, 22-02-2019, 22:47 (1890 dagen geleden) @ soundman2

Hallo Soundman,

Goed te lezen dat het gelukt. Op mijn desktop duurde het ca. 20 minuten om de HDD (ca. 200Gb) naar SDD te klonen. Het is wel een betrouwbare methode.ik zag dat je de handleiding op internet kunt vinden. De prijzen zijn wel sterk gedaald. Bijna 1,5 jaar geleden koste mijn EVO850 250Gb ca. Euro's 110; nu kost de 500Gb nog maar ca. Euro's.95.

Hij doet het!

door soundman2 @, Wouw, 22-02-2019, 23:02 (1890 dagen geleden) @ gbr

Ik heb ze beide gekocht voor 79 euro per stuk, in een periode van een maand ofzo, alleen zat er dan geen CDROM bij. Tussentijds waren ze ook bij MM ruim boven85 euro per stuk.

Hij doet het!

door Ben ⌂ @, Waddinxveen, 23-02-2019, 12:53 (1889 dagen geleden) @ soundman2

Ik heb het gewaagd om er 1 in China te bestellen, een LVCards SSD 240Gb.
Dat koste mij 24,82 en was ook snel binnen, tot op heden dik tevreden mee.
Groet, Ben

Hij doet het!

door soundman2 @, Wouw, 23-02-2019, 16:17 (1889 dagen geleden) @ Ben

Vaak is met china spullen niets mis en het bedrag is ook te overzien. Een 500GB zal mogelijk iets van 50 euro gekost hebben. Dan zit ik niet zover meer van de MM prijs af. Hij was wel meteen leverbaar en mogelijk heb je meer garantie. Samsung zelf geeft vijf jaar garantie, maar daar zullen ook wel restricties op zitten.

Hij doet het!

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 23-02-2019, 19:43 (1889 dagen geleden) @ Ben

Ik zou wel regelmatig backups maken.

Hij doet het!

door Ben ⌂ @, Waddinxveen, 23-02-2019, 20:36 (1889 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Dag Maarten, je opmerking klinkt alsof je geen vertrouwen hebt in dit soort spullen.
Toch zou ik dat niet onderschatten ondanks dat er soms rake opmerkingen zijn over de kwaliteit van b.v. voedingen.
Vaak liggen er hier (dure) merk gelabelde zaken in de winkel, die ook uit China komen.
Om reden dat ik gepensioneerd ben en deze groep niet al te veel geld in de hobby kan steken is de China route vaak een prima alternatief.
Dat je het niet gelijk mee kunt nemen of de economie niet steunt is voor hen geen argument meer.

Ik maak al jaren wekelijks een totale backup van de C drive op een interne HD van 500Gb.
Dit duurde met de oude HD ruim 40minuten en met deze SSD duurt het minder dan 20minuten.
Daarbij zijn er 3 directories, Backup A-B-C waarmee je dan steeds tot 3 weken geleden terug kan zetten.
Buiten de snelle backup is ook de opstartsnelheid flink toegenomen.
Draai nu W7 Ultimate op een Intel core duo E8800 en doet zo niet onder voor een snelle I7.
Trouwens die E8800 komt ook uit China en koste 5 Euro.
Groet, Ben

Hij doet het!

door soundman2 @, Wouw, 23-02-2019, 23:18 (1889 dagen geleden) @ Ben

Ergens in mijn thuisnetwerk staat een backup disk geruisloos dag en nacht zijn werk te doen. Bovendien wordt bij elke opstart van de pc de belangrijke data gekopieerd naar een fysieke tweede HD in de PC. Dan moet er echt toch veel fout gaan, wil ik alles kwijt zijn.

Hij doet het!

door Ben ⌂ @, Waddinxveen, 25-02-2019, 13:38 (1887 dagen geleden) @ soundman2

Soundman2, er zijn verschillende manieren om je data veilig te stellen.
Als eerste heb je de besturing software en de programma’s die daar gebruik van maken.
Dan komt de data van de gebruiker, een Wordfile, Foto’s, muziek en andere zaken.
Nu kun je die data van jezelf als belangrijke data zien en afzonderlijk opslaan, b.v. de hele Directory “Mijn Documenten”.
Maar als je een virus of een defecte HD hebt dan kan de besturing software (Windows) en de programma’s beschadigd raken, je autorisatie en instellingen ben je dan ook kwijt.
Gevolg is dat je alles opnieuw moet installeren en daarna kun je pas de opgeslagen “Mijn Documenten” backup terugzetten.

Wat ik steeds probeer te zeggen is, dat als je een TOTAAL backup maakt er niets geïnstalleerd behoeft te worden.
Een Restore van deze backup plaatst alles terug en kun je na 20minuten verder waar je gebleven was.
Als je deze totaal backup elke week maakt zoals ik eerder heb omschreven dan zou je die energie slurpende (thuisnetwerk) server uit kunnen schakelen.
Groet, Ben

Hij doet het!

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 24-02-2019, 04:09 (1888 dagen geleden) @ Ben
Gewijzigd door Maarten Bakker, 24-02-2019, 04:11

Je kunt er natuurlijk geluk mee hebben, maar flash chips heb je in veel soorten en maten, en aan een goede kwaliteit zitten onvermijdelijk kosten vast, ook als je ze uit China haalt. Behalve goede chips is een goede controller met de juiste wear-levelling en garbage-collection algoritmes ook onontbeerlijk. Als de chips of algoritmes niet in orde zijn, zal je dat niet meteen merken maar de schijf gaat wel vroegtijdig fouten vertonen. Naast betrouwbaarheid, is snelheid ook een afweging. Als schijf om mee te experimenteren of als je geregeld backups maakt dan is het niet onverantwoord.

Wat mij betreft zijn problemen met SSD's een voortzetting van die met harde schijven en ook toen was het al geen onderdeel waar je op kon bezuinigen. Niet zozeer het land van herkomst, maar de kennis en kunde waar het ding mee ontworpen en gefabriceerd was, telden het zwaarst.

Aan de andere kant, 240GB suggereert wel een beetje dat het een 256GB is met 16GB gereserveerde ruimte om de opslag van versleten cellen over te nemen. Dat stukje hebben ze dan dus wel goed gedaan (grote fabrikanten doen het met consumentenmodellen ook zo).

Hij doet het!

door soundman2 @, Wouw, 24-02-2019, 08:51 (1888 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Gewijzigd door soundman2, 24-02-2019, 08:57

Ik weet niet precies wat de garantie van Samsung inhoudt, maar ze geven vijf jaar garantie. De garantie betreft in geen geval dataverlies, maar vermoedelijk vervanging van de hardware, of een gedeeltelijke tegemoetkoming. Net als gebruiksvoorwaarden tegenwoordig is ook de garantieclausule bijna een vele pagina's tellend boekwerk.
Wat heet duur. Het ligt ook een beetje aan de tussenhandel.
Ik kocht de eerste schijf voor 79 euro, een week later was die daar 85 euro, en afgelopen week weer 79 euro. De schijf wordt elders , zoals bij Alternate aangeboden voor ik dacht even 94,90 euro. Toch een verschil van 2 0%. Evenwel verneem ik dat er ook verpakkingen zijn met een CDrom, met hulp programma's.Kennelijk zit er toch wat ruimte tussen duur en goedkoop. De hulpprogramma's kun je ook eenvoudig downloaden. Dat bespaart weer de kosten en de ruimte voor een cd die je waarschijnlijk maar enkele minuten gebruikt.

Hij doet het!

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 24-02-2019, 13:18 (1888 dagen geleden) @ soundman2

Toch een wat andere situatie aangezien het om prijsverschil tussen exemplaren van hetzelfde merk en type gaat. Er is gezien de prijs van de onderdelen, fabricage en winstmarges een bepaald prijsgebied waarin je een bepaald artikel redelijkerwijs kunt krijgen. Als het een ander mdel van bijvoorbeeld de helft goedkoper is, krijg je zonder meer een ander artikel, daar doelde ik in dit geval op. Zo'n generieke Chinese schijf heeft andere (waarschijnlijk nergens vermelde) eigenschappen, en voor een relatief complex product als een SSD is het voor een gewone tussenhandelaar of gebruiker, lastig of zelfs onmogelijk om simpel vast te stellen waar het prijsverschil in zit. Snelheid, aantal write cycles, nog iets anders?

Hij doet het!

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 25-02-2019, 12:42 (1887 dagen geleden) @ soundman2

Zal wel Bulk bij gestaan hebben.
Is groot inkoop en is zonder enig bij zaken.

Hij doet het!

door soundman2 @, Wouw, 25-02-2019, 13:14 (1887 dagen geleden) @ Maurice
Gewijzigd door soundman2, 25-02-2019, 13:15

De drives zaten keurig in de originele doosjes en verzegeld met een originele sticker van Samsung. Het is niet onmogelijk dat de schijven bedoeld zijn voor pc bouwers, die grote aantallen gebruiken en de cd's helemaal niet nodig hebben. In de harde concurrentiestrijd is elk dubbeltje goedkoper, meegenomen. Soms zitten bulk artikelen gewoon in naam- en tekstloze dozen in een grootverpakking, maar dat kun je niet weten.
Voor het prijsverschil van 15 euro heb ik nog mooi een 2,5" USB behuizing mee besteld.
Die was achteraf dan weer handig voor de clone activiteiten en kan verder gebruikt worden als behuizing voor de oude HD, die voor mindere zaken, zoals voor muziek, die ik toch overal dubbel heb.

powered by my little forum