Superzuinige TDA7297-versterker (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 06-04-2019, 16:16 (102 dagen geleden)

Voor een paar Euro heb ik de zuinigste versterker in de geschiedenis van de mensheid.

Bij AliExpress heb ik een versterkermodule besteld gebaseerd op de TDA7297 chip. Dit is een brug-versterker, een combinatie van twee versterkers die in tegenfase werken, waardoor een hoog vermogen mogelijk is bij lage voedingsspanning. De versterker met wat aansluitmateriaal heb ik in een doosje gebouwd wat er nu zo uitziet:

[image]

De versterkermodule is het printje dat je binnenin ziet zitten, inclusief het koelblok en de volumepot. De voedingsplug, aansluitblokken voor speakers en schroefjes waarmee het in de kast zit, komt ook allemaal bij Ali vandaan. Het totaal kost ongeveer 3 euro.

Ik had nog een schakelaartje liggen en een mini-speaker, waarmee ik er een schakelbare "monitor" in heb gemaakt. Zonder aangesloten luidsprekers kun je de schakelaar naar links of rechts zetten om 1 van de kanalen mee te luisteren. Eigenlijk een vrij nutteloze feature die je er ook uit kunt laten. En een doosje eromheen is eigenlijk ook nog overbodig, maar vooruit, puur een kaal chassis van 5cm laten spelen ziet er een beetje apart uit.

Mijn huidige versterker loopt op 12V omdat die op 9V slecht werkt, en ik verwachtte dat deze versterker wel op 9V zou draaien. Dat doet-ie inderdaad, maar ook een 5V USB-voedinkje is al genoeg voor een behoorlijk goed en hard geluid! Je moet dan wel goeie boxen gebruiken natuurlijk, ik heb Philips 22RH426 boxen van 4 Ohm. Het vermogen dat deze boxen in wordt gestuurd is dan ongeveer 1W per kanaal maximaal.

Het totale verbruik uit het net van het USB voedinkje, bij afwezigheid van signaal is 0,3 Watt. De vorige versterker speelde op een trafovoeding en gebruikte ongeveer 2,3W continu. Zonder ooit een versterker uit te hoeven zetten, spaar ik dus ongeveer 4 euro per jaar stroom, en is de versterker binnen een jaar terugverdiend.

Ik heb geen apparatuur om de prestaties van versterkers op te meten, en ik ben ook helemaal geen hifi-freak met verfijnde oren. Ik luister naar wat muziekjes of het geluid van films en vind het prima klinken.
Iedereen die in de buurt van Zeist woont of komt is natuurlijk welkom om dit wondertoestel te komen beluisteren. Neem je favoriete muziek mee!

Superzuinige TDA7297-versterker

door focus103 @, Zaandam, 06-04-2019, 18:00 (102 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Leuk Gerard.
Je heb meer van zulke versterkers zoals de "Audio Amplifier PAM8403"
Geeft 3 watt bij 5 volt voeding en 90% rendement dacht ik.

Superzuinige TDA7297-versterker

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 06-04-2019, 22:38 (102 dagen geleden) @ focus103

Grappig ding, hij is klasse D dus een digitale versterker met een soort pulsbreedtemodulatie.
Ik denk dat de kwaliteit iets minder zal zijn dan van mijn versterker.
Zeker op een geschakelde voeding.
Ook ander nadeel, de voedingsspanning kan niet verhoogd worden voor meer vermogen.
Maar ik ga een pakketje bestellen! Ben benieuwd, heb toch nog onderdeeltjes over.

Superzuinige TDA7297-versterker

door soundman2 @, Wouw, 07-04-2019, 13:11 (101 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Klasse D?
In de datasheet is daarover niets terug te vinden. Ook is vaak een low pass filter aan de uitgang nodig. De behuizing verraad dat er toch nog redelijk veel warmteontwikkeling is.
Vergelijk hem eens met de TDA7491, die wel klasse D is.

Superzuinige TDA7297-versterker

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 07-04-2019, 17:29 (101 dagen geleden) @ soundman2

Vergelijk hem eens met de TDA7491, die wel klasse D is.

Mijn supplier heeft die ic-tjes wel voor een euro per stuk, maar geen complete kitjes ermee. De PAM chip, vijf complete versterkermodules voor 92 cent inclusief verzenden. Heb toch het iets duurdere bordje besteld met volumeregeling erbij. Als het allemaal aangekomen en gemonteerd is, kom ik het wel demonstreren op het RadioCafe.

Met "zuinig" bedoel ik niet eens het rendement. Ik kijk daarbij vooral naar hoeveel de versterker gebruikt als er geen signaal op staat. Dat was voor mijn 2x40W JVC versterker 20W, voor mijn vervangende miniversterker 2,3W, en voor de Ali-versterker 0,3W. De JVC versterker kon je natuurlijk op standby zetten dan trok hij "maar" 1,2W. Maar als je altijd vergeet je versterker uit te zetten, zoals ik, dan verbruikt zo'n JVC 40 euro stroom per jaar, de miniversterker 5 euro en de nieuwe Ali-versterker 60ct. En dat zonder dat je er (na het bouwen en installeren) naar om hoeft te kijken en zonder dat je verschil hoort!

Als ik de Ali-versterker even flink uitstuur zodat bij de buren de borden uit de kast rammelen, loopt het verbruik van Ali natuurlijk op tot 3 of 4 Watt.

(En ja Henk, tijdens het muziek luisteren, oefen ik al druk met stokjes te eten!)

Superzuinige TDA7297-versterker

door soundman2 @, Wouw, 07-04-2019, 19:55 (101 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Gerard, jou bijdrage begrijp ik niet helemaal, maar de opmerking over klasseD heb ik ook niet bij het goede ic gezet. Bij herlezen van de bijdrage, gaat het volgens mij over de PAM8403 van focus103 en dat is wel degelijk een klasse D versterker.

Superzuinige TDA7297-versterker

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 08-04-2019, 12:29 (100 dagen geleden) @ soundman2

Gerard, jou bijdrage begrijp ik niet helemaal, maar de opmerking over klasseD heb ik ook niet bij het goede ic gezet.

Bij het teruglezen zie ik dat er over verschillende ic's is gesproken en dat de opmerkingen niet allemaal heel helder tot het goeie onderwerp te herleiden zijn.

De chip die ik nu heb en waar ik heel tevreden over ben is de TDA7297. Ik heb van Ali een complete module met volumeregelaar erop en die heb ik in mijn doosje gebouwd. Ali heeft ook bouwpakketjes met dit IC, maar zonder volumeregelaar, voor ongeveer 80ct. Maar ondertussen ben ik wel blij met de regelaar omdat de volumeregeling van de laptop alleen niet helemaal voldoet. Deze chip is inderdaad NIET klasse D, het is een behoorlijk analoog product. Per kanaal is er een dubbele versterker, volgens brugprincipe, met vrijlaten ruststroom.

De chip waar Focus103 het over had is de klasse D PAM8403. Daarover schreef ik dat het een grappig ding is en dat ik daarmee ook een versterkertje ga bouwen. Vanwege de ervaring met de volumeregeling heb ik het printje MET volume/uit regelaar besteld, waar ik dan wel het kolossale bedrag van 55ct in moet investeren.

Jij schreef over de TDA7491, maar daarover kon ik niet zoveel vinden en Ali heeft ook geen versterkerkitjes ermee.


Voor het stroomgebruik kun je naar twee verbruiken kijken, namelijk bij stilte en bij kabaal maken. Bij vrijwel elke versterker neemt namelijk de stroomafname uit de voeding toe (en dus ook uit het net) als je er hardere geluiden mee gaat weergeven. Als de versterker aan staat, maar er is geen signaal op de ingang, heb je vooral te maken met de ruststroom door de eindtorren en door de stuurtorren. Die zorgen voor een soort nul-opname van vermogen. Ga je dan de versterker uitsturen, dan merk je natuurlijk dat voor elke Watt die je de luidsprekers instuurt, de versterker een bepaald aantal Watts extra uit de voeding gaat opnemen.
Als de PAM-versterker klaar is, ga ik dat natuurlijk opmeten. Maar het zou heel goed kunnen dat bij flinke uitsterving de PAM wel zuinig is vanwege de klasse D, maar dat je bij nul volume toch de stuurelektronica terugziet in het verbruik. Maar het nulverbruik is wat je uiteindelijk op je meter terugziet. Want zelfs een grote muziekliefhebber, die vijf uur per dag muziekjes luistert, heeft zijn versterker nog 7000 uur per jaar in rust staan.

Superzuinige TDA7297-versterker

door soundman2 @, Wouw, 08-04-2019, 19:05 (100 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Het verschil tussen een uitgestuurde versterker of eentje in rust is me wel bekend hoor. Wat dat betreft ben ik ook nog al wat gewend in het buizentijdperk. In de jaren 50 60 gebruikten we nog de Philips 2844 60 watt versterker. Niet uitgestuurd lustte die slokop zo'n 250 watt.....

Superzuinige TDA7297-versterker

door humfred ⌂ @, Dubai / Ras al Khaimah, 09-04-2019, 17:43 (99 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Want zelfs een grote muziekliefhebber, die vijf uur per dag muziekjes luistert, heeft zijn versterker nog 7000 uur per jaar in rust staan.

Wat een gezever over het stroomverbruik van een versterker.
Als ik zo op de centen moet letten dan zet ik het liefste mijn versterker héééééél zachtjes en geniet er dan helemaal niet meer van.

Wees eens eerlijk, geniet je nou van het geluid of van het feit dat het niks kost aan stroom?

Ik luister vooral ´s avonds na een dag van hard en veel werken van een mooi stuk muziek op mijn versterker van slecht rendement en drink er een heerlijk glas single Malt Whiskey bij. En het kan me geen zak schelen wat het kost. :-D :-D

Sorry...niet boos worden...het moest er even uit. :-D

Superzuinige TDA7297-versterker

door soundman2 @, Wouw, 09-04-2019, 18:20 (99 dagen geleden) @ humfred

Laten we het dan maar niet hebben over de passief gekoelde klasse A H-end versterkers, zo groot als een flinke cv ketel............

Superzuinige TDA7297-versterker

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 09-04-2019, 20:39 (99 dagen geleden) @ humfred

Betreft soms gewoon soort sport.
Zie het als een uitdaging en de kunst van het presteren.

Niet direct de harde pegels.
Zo lees ik de bijdrage.

Superzuinige TDA7297-versterker

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 10-04-2019, 11:18 (98 dagen geleden) @ humfred

Wat een gezever over het stroomverbruik van een versterker.

Het versterkerprojectje is een van een dozijn die ik heb lopen om vampiergebruik te reduceren. Allemaal kleine dingetjes op zich, maar samen wel met het effect dat mijn stroomgebruik laag is in vergelijking met soortgelijke huishoudens, wat me tientjes per jaar scheelt en het milieu spaart.

Maar, zoals Maurice al opmerkte, het is natuurlijk ook een beetje de sport. In principe bedruipen de projectjes zichzelf en leveren ze zelfs wat op, maar alleen zolang ik de erin gestoken moeite en tijd niet meereken. Ik krijg hier folders in de bus dat ik met kranten rondbrengen 8 euro per uur verdien, als ik de tijd meereken haal ik dat met voedinkjes vervangen niet. Maar uren steken in een kruiswoordpuzzel is hobby en een radio verzuinigen is dat voor mij ook.

Als ik zo op de centen moet letten dan zet ik het liefste mijn versterker héééééél zachtjes en geniet er dan helemaal niet meer van.

Hier heb je de zaak toch even verkeerd begrepen. In de jaren zeventig dachten we zo over energie besparen: de tv uit, de verwarming laag, en met drie truien over elkaar aan bibberend een boek lezen bij een kaars. Zorg voor het milieu moest je wat kosten in termen van comfort.
Tegenwoordig gaat dat anders. De verwarming blijft even hoog, maar door goeie isolatie werkt hij half zo hard. Je leest bij het licht van een goeie lamp, maar omdat het geen gloeilamp is maar LED gebruikt hij vrijwel geen stroom. Je doucht even lang maar met minder water. Door andere technieken te gebruiken lever je NIET in op comfort maar bereik je dezelfde doelen met inzet van minder middelen.

Wees eens eerlijk, geniet je nou van het geluid of van het feit dat het niks kost aan stroom?

Even vooropgesteld, als ik ook maar de minste verslechtering in geluid zo merken, pakte ik meteen mijn oude versterker er weer bij. Ik heb geschreven dat de nieuwe versterker prima klinkt. Ik heb jullie allemaal uitgenodigd om zelf te komen luisteren. Staf heeft ook geschreven dat hij tevreden is over deze versterker.
Uitgangspunt bij al mijn bespaarprojectjes is: je mag er als gebruiker niets van merken. De voorbeelden die ik hierboven noemde (woningisolatie, spaarkop, ledlamp) pogen ook allemaal een besparing te bereiken zonder aantasting van het comfort of gemak.

Ik luister vooral ´s avonds na een dag van hard en veel werken van een mooi stuk muziek op mijn versterker van slecht rendement en drink er een heerlijk glas single Malt Whiskey bij. En het kan me geen zak schelen wat het kost. :-D :-D

Met het werken en de borrel dwalen we een beetje af, maar prima, sfeervolle omlijsting van het luisteren. Die kosten, ja het gaat om enkele euro's en daar lig ik zeker niet wakker van. Ondertussen hebben we hier in Nederland best een beetje een probleem met milieuvervuiling en kan het geen kwaad, je energieverbruik wat terug te dringen. Mensen worden hier ook wel degelijk boos over een stijging van hun energierekening.


Vampiergebruik is een onderschat probleem omdat men (letterlijk) de factor tijd verwaarloost. Wat je bij je energieleverancier aftikt is kiloWattuur, dus product van vermogen en tijd. Vind je het een goed idee om die 40W gloeilamp te vervangen door een 4W led-pit? (Niet iedereen vindt dat, OK, meningen verschillen, maar een heleboel mensen wel.) Maar denk er dan ook aan dat als die lamp 1 uur per etmaal brandt, je een evengrote besparing bereikt door het verminderen van continuverbruik van slechts 1,5W.

En vampierverbruik is wijd verspreid: vrijwel alle apparatuur met trafo-voedinkjes of apparatuur met stand-by functie heeft er last van. Met heel simpele, nauwelijks merkbare aanpassing kun je tientjes per jaar besparen.

Superzuinige TDA7297-versterker

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 10-04-2019, 19:34 (98 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Op die toer maak je toch wat fouten.
Tenminste op de korte termijn.

Het laten invliegen terwijl om de hoek alternatieven zijn.
TDA serie zit reeds in veel apparatuur
je bent hobbyist dus had je gebruik kunnen maken van recycle goods.

Afdanken van goed werkende spullen is ook heden een probleem in de afval en energie verspilling.
Kringlopen kunnen het niet aan.

Veel wordt verbrand ipv recycle ivm kosten van dismanteling.

Polen wordt reeds vuil opgehaald om hier
als zogenaamd biomassa de oven in te gaan.
Hoe dat hier komt over afstanden wordt niet over gepraat.
Tevens gaan de bomen er ook in. Cannada al hele bossen gekapt.

Tevens hier ten lande is ook meer bos gekapt dan in Amazone gebied afgelopen 3jrn.
Om dat in 1850 hier heide was.... zucht..
Voor decenia is die CO2 vernietiging verziekt.
Groen heeft daarmee totaal haar kaarten verspeeld.


LED licht . ?
Maak dat open en bekijk welk troep er in zit.
Vroeger en glasbolletje met beetje blik

Nu heel arsenaal aan chemische zaken tin koper plastics etc. Is dat te recyclen?
Heel lastig is te complex.
Gaat dat jaren mee?
Nee je kent de specs van de onderdelen
gedoemd om defect te raken.
Gloeilamp dan wel veel warmte maar scheelt weer stookkosten.


Ik wil alleen maar duiden dat hele discussie wat complexer is.

De heden reclame van Eneco spreekt boekdelen.
Als je abo neemt op een zonnepaneelpark
gaat je rekening om laag?
Hoezo ik verwacht dat zij op normaal abo reeds max inzetten op groen.
Tevens door subsidies reeds betaald.
Daar strookt helemaal niets van.
Is geld inharken op een immoreel aspect
oo gevoel heden idee in te spelen.
Accu auto.s is de grootse fout.
Na 8jr waardeloos ivm afschrijving die accu. Tevens waar halen we die enorme hoeveelheden grondstoffen vandaan en zo eenvoudig recyclen zij die accus niet.

Innovatie Ja Waterstof bv.
Foute weg ingeslagen heden zonder goed na te denken.

Zo legio voorbeelden van zin en onzin die hele transtie.
Rammeld aan alle kanten.

Deze uiteenzetting geeft wat verhelderende inzicht en bedenkelijke procedures.

We zijn techneuten en kunnen zaken beter relativeren en inzien dan menig milieu figuur die totaal overzicht kwijt is en maar wat roept.

Superzuinige TDA7297-versterker

door Ben ⌂ @, Waddinxveen, 10-04-2019, 22:36 (98 dagen geleden) @ Maurice

Maurice je zet de contrasten goed op een rij en zo zie ik het ook.
Alleen ik zeg er niets meer over omdat wij als "zeurpieten" worden weggezet.
Later (als wij er niet meer zijn) komt er wel weer een clubje die hetzelfde ziet.
Met al die schoolstakers en hun mobiele telefoons redden we de wereld zeker niet.
Dus doe maar gewoon, probeer kosten te besparen en als het kan bij Ali.
Is trouwens een leuke versterker.
Groet, Ben

Superzuinige TDA7297-versterker

door humfred ⌂ @, Dubai / Ras al Khaimah, 11-04-2019, 07:47 (98 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Het was niet mijn bedoeling om negatief te reageren op iemand die er plezier aan heeft een superzuinig versterkertje te laten spelen.

Toch nog een voetnoot met mijn zichtswijze.
Het energie-economische aspect is voor mij niet zo relevant. Ik sta er wel bij stil maar voor mij is vooral het design en de vormgeving belangrijk.
Het oog luistert ook mee.
Zo heb ik veel plezier van mijn 70er/80er jaren B&O BeoMaster 4400. Een erfstuk van mijn vader. Het design is tijdloos mooi en past perfect bij onze andere meubels.
Dat deze tunerversterker niet uitmunt in zuinigheid besef ik wel degelijk maar als je dan naar highend klasse A buizenversterkers kijkt dan speelt dat voor mij geen rol meer.

En wat iemand anders ook al naar voren bracht: Moet dit printje voor een paar dubbeltjes helemaal uit China komen terwijl we dat in Europa net zo goed of nog beter kunnen?

Superzuinige TDA7297-versterker

door Ben ⌂ @, Waddinxveen, 11-04-2019, 12:10 (97 dagen geleden) @ humfred
Gewijzigd door Ben, 11-04-2019, 12:19

“En wat iemand anders ook al naar voren bracht: Moet dit printje voor een paar dubbeltjes helemaal uit China komen terwijl we dat in Europa net zo goed of nog beter kunnen?”

Dat is waar, maar veelal worden deze componenten in China gekocht en in Europa verkocht.
Daarbij gaat de prijs door de tussenhandel en de douane nog eens 5x minimaal over de kop.

Hierbij een voorbeeld van de kosten.
1x een voltage regulator 7806 bij Radio Twenthe in DenHaag kost € 0,95
Daarvoor moet ik 2x 29 km rijden van Waddinxveen naar DenHaag.
Als je 1 op 12 rijd dan is dat 4,8 liter benzine heen en terug.
1 liter kost € 1,65 dan is 4,8 liter € 7,92
Daarbij komt nog de parkeergarage in DenHaag en is € 2,50 (voor 10 minuten)
In totaal zijn de kosten voor 1x een 7806 € 0,95 + € 7,92 + € 2,50 is € 11,37
Voordeel is dat je buiten de reistijd het onderdeel snel in huis hebt.

Als je bij Ali een 7906 besteld krijg je er 10 stuks voor € 0,75
Daarnaast is de verzending gratis.
Nadeel is dat je er soms 4 weken op moet wachten.
Verder heb ik gemerkt dat er geen enkel kwaliteit verschil is.
Groet, Ben

Superzuinige TDA7297-versterker

door franc @, Loosbroek, 11-04-2019, 14:01 (97 dagen geleden) @ Ben

Dag Ben,

Aan wie of wat ligt het dan dat steeds meer via Ali besteld wordt?

Je bent aan de achterlijke parkeertarieven te zien al helemaal niet meer welkom in de stad in je eigen land.
Bv in Duitsland is het parkeren echt aantrekkelijker.
Ook de douane trekt je ook liever helemaal leeg!
De kortzichtigheid van Onze(!) Overheid doet er nog een lekker schepje bovenop.
Die boeit dit alles dan ook helemaal niet!

Burgertje kloten gaat dus gewoon door!

Zo zit dit mechaniek in elkaar en verklaart voor een groot deel de totale kosten voor de 7806.

Prijs voor de regelaar bij Twenthe is verder niet verkeerd.

Groet Frank

Superzuinige TDA7297-versterker

door Staf @, België, 07-04-2019, 10:10 (101 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Ik heb juist dezelfde module al een tijdje in gebruik en ben ook
zeer tevreden over de kwaliteit.
Ongelooflijk wat je krijgt voor een paar euro's.
Regelmatig is wat rondneuzen op Ebay of Aliexpress levert soms leuke dingen op.

Superzuinige TDA7297-versterker

door Henk Waardenburg @, Doesburg, 07-04-2019, 12:20 (101 dagen geleden) @ Staf

Tja, als over een paar jaar de chinezen hier openlijk aan de macht zijn dan is het wel voorbij met die onwaarschijnlijke en irreële prijzen.
Nou ja, nu nog maar even mee spelen dan ....

Superzuinige TDA7297-versterker

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 09-04-2019, 21:18 (99 dagen geleden) @ Henk Waardenburg

Voorlopig bekijk ik het ook anders.

Als ik hier zie dat bepaalde spullen voor € 2750,-ex op de markt zijn
en ik bestel dan de inhoud , welke dan al reeds na 5jr defect is, voor zo'n
€300,- incl verzend bij Ali.
Blijkt dat plastic huisje met 8 schroeven dan zoveel geld te kosten?

Ander ding.
Of ik kan 1500,- aftikken hier of 235,- bij Ali, exact identiek incl garantie
en kan ze bellen, dus niet een of ander rest partijtje.
Tja logo blijkt anders verder 100% identiek.

Betwijfel ik soms wie daar nu het meeste aan verdient.

Maar goed, gaat ook niet altijd op die vlieger.
2 maanden geleden leuk meet ding handig, via Ali.
Was van de week aan blijven staan en batterijen leeg , dammm
nwe er in en start kreng nu niet meer op, hangt op start scherm.
Heb wel 3mnd garantie maar ja was incl verzenden 38,-
Als ik dat nu terug moet sturen kan ik net zo goed een nwe bestellen ben ik goedkoper uit.

powered by my little forum