De uitdagingen van een Chinees bouwpakketje (Algemeen)

door Piet van der Pol @, 31-05-2022, 17:51 (689 dagen geleden)

Hallo allemaal,

Omdat ik in de wachtstand zat (onderdelenlevering uit China...), besloot ik in de tussentijd een bouwpakketje van een kleine transistor radio in elkaar te gaan zetten. Het lag al een tijdje op de plank. Dus toch maar eens gaan solderen. Inmiddels, na de nodige de-solderingen, reparaties en aanpassingen, speelt het radio best aardig. Maar volgens mijn ervaringen nu niet echt geschikt voor de argeloze beginner.
De instructies zijn minimaal, de tekeningen zijn een soort speurtocht, en er kwamen wat fouten naar voren.

Na een heel gepuzzel had ik het printje uiteindelijk in elkaar zitten. Door onduidelijke instructie bleek dat er 2 MF trafootjes verwisseld waren. Dus die eerst maar omgewisseld.

Toen toch voorzichtig onder spanning. Geen geluid, maar wel een behoorlijke stroom. Zo'n 60mA (bij 3V). Dat leek mij aan de hoge kant. De weerstand die de ruststroom voor de eindtransistoren instelde maar een factor 10 verhoogd. Toen zakte de stroom naar zo'n 10mA.

Toen voorzichtig maar aan het FM afregelen geslagen. En na vrij korte tijd kwam er inderdaad geluid uit. De geluidkwaliteit was echter erbarmelijk. De ratiodetector leek mij wel erg minimalistisch uitgevoerd, maar daar was het signaal nog best aardig. De eindtrap leek de boosdoener. Het uitgangssignaal leek wel min of meer gelijkgericht te zijn. Na de nodige metingen ontdekte ik tot mijn verbazing, dat de 2 stuursignalen voor de eindtrap in fase waren! En niet in tegenfase, zoals dat hoort bij een balanseindtrap. De stuurtrafo bleek dus een wikkelfout te hebben. Deze er uitgesoldeerd, en inderdaad, de 2 uitgangen waren keurig in fase. Er zat geen sluiting tussen de 2 uitgangen. Dus echt 2 aparte wikkelingen, maar wel in fase.

Met mijn leesbril op, en een extra vergrootglas toch maar de trafo uit elkaar gehaald. En met pijn en moeite de minuscule draadje van een wikkeling losgehaald, verwisseld, en alles weer in elkaar gezet.

Toen de trafo weer in gesoldeerd en vol verwachting de spanning erop. Er kwam geluid uit, maar nog beroerder, dan het al was! De signalen naar de eindtrap waren nu in tegenfase, maar geen verbetering. Toen de spanning eraf, en even wat anders gaan doen.

Maar laat op de avond kreeg ik een idee. Zou de uitgangstrafo soms hetzelfde probleem hebben? Toch maar even deze trafo meten. En inderdaad, deze trafo had balans wikkelingen in fase. Ook deze trafo dus dezelfde behandeling laten ondergaan. Ik kreeg er al ervaring mee. Een weer terug op het printje. En jawel, nu kwam er al redelijk normaal geluid uit de luidspreker.

Daarna heb ik nog diverse kleine wijzigingen doorgevoerd aan het audiodeel om de geluidskwaliteit te verbeteren.
De geluidssterkte bleek ook nog erg laag te zijn. Door wat aanpassingen in de ratiodetector werd de gevoeligheid een stuk verbeterd.

Inmiddels is het best een aardig radiootje geworden, en ben ik toch wel tevreden met het resultaat. Hierbij nog enkele foto's en het schema.

En wat die 2 trafootjes aangaat, ik vraag me nu achteraf toch nog af, of deze fout gewoon bekend was. Zowel de stuurtrap als de eindtrap met foute trafo's, even de ruststroom een stuk hoger maken, en ziedaar een klasse A single ended eindtrap....

Piet

[image]
[image]
[image]

De uitdagingen van een Chinees bouwpakketje

door Hans van Kampen @, Voorhout, 31-05-2022, 20:29 (689 dagen geleden) @ Piet van der Pol

Mooi dat je het voor elkaar hebt gekregen Piet en dan zo'n klein trafo'tje af en her wikkelen en daar al de fout te vinden. Onvoorstelbaar zo'n fout. Zou dat voor alle trafo'tjes gelden die uit die fabriek zijn gekomen?

Leuk toestelletje en veel plezier ermee:m:

;-)
Hans

--
Hans van Kampen

De uitdagingen van een Chinees bouwpakketje

door Piet van der Pol @, 01-06-2022, 09:14 (689 dagen geleden) @ Hans van Kampen

Hallo Hans,

Zover als jij het voorstelt, ben ik niet gegaan hoor. Ik heb wel de kernen verwijderd en de isolatiefolie afgewikkeld. Dan komen de aansluitpinnen tevoorschijn. Dat zijn in feite ook draadjes, die er tussen gewikkeld zitten. Daar zit de feitelijke wikkeluiteinde aan gesoldeerd. Deze draadjes zijn dunner dan een haar. Daarvan heb ik er 2 los kunnen solderen, en toen verwisseld. En dat is bij 2 trafo's goed gelukt.
En of alle trafo's uit die fabriek zo gemaakt zijn, dat weet ik niet....

Piet

De uitdagingen van een Chinees bouwpakketje

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 01-06-2022, 10:49 (689 dagen geleden) @ Piet van der Pol
Gewijzigd door Gerard in Zeist, 01-06-2022, 11:08

Maar volgens mijn ervaringen nu niet echt geschikt voor de argeloze beginner.

Je hebt het uiteindelijk mooi opgelost allemaal.

Door onduidelijke instructie bleek dat er 2 MF trafootjes verwisseld waren.

Bij een pakketje dat ik een keer monteerde, zat alleen een schema met chinese aanduidingen. Ik moest het fotograferen en door google Translate sturen om de goeie kleuren van de trafootjes te achterhalen.

Geen geluid, maar wel een behoorlijke stroom. Zo'n 60mA (bij 3V).
De weerstand die de ruststroom voor de eindtransistoren instelde maar een factor 10 verhoogd.

even de ruststroom een stuk hoger maken, en ziedaar een klasse A single ended eindtrap....

Misschien dan toch wel geschikt voor een argeloze beginner. Want die had natuurlijk nooit die stroom opgemeten. En dus ook niet die ruststroom een factor tien verlaagd. Dan was de hele zaak toch prima geweest met twee parallelle eindtorren in klasse A. Een argeloze beginner merkt daar weinig van, dat je batterijtje snel leeg gaat merk je bij dit toestelletje waarschijnlijk niet, zeker niet als je argeloos bent.
Met een opgenomen stroom van 60mA kan het radiootje toch wel 40 uur spelen op een setje penlights. En dikke kans dat je het helemaal niet zo lang gaat gebruiken, dus dat de batterij eerder door veroudering dan door uitputting onbruikbaar wordt.

De uitdagingen van een Chinees bouwpakketje

door Johan TEAC @, Steenbergen, 10-06-2022, 22:14 (679 dagen geleden) @ Piet van der Pol

wat verwacht je chinees
de lucht di daar vandaan komt is nog steeds niets

--
The magic smoke keeps us bussy

powered by my little forum