1.2 mb 5 1/4" en 360kb 5 1/4" herkenning (Computertechniek)

door Mans Veldman @, Leidschendam, 04-04-2024, 16:05 (25 dagen geleden) @ henkk56
Gewijzigd door Mans Veldman, 04-04-2024, 16:09

Klopt helemaal.

De oude computers zijn voor de interactie met de hardware (Video, Keyboard, Lichtpen, Serieel, Disks/Floppy) volledig afhankelijk van BIOS ondersteuning. Alles werd via BIOS calls afgehandeld. Of hardware is ondersteund wordt dus bepaalt door de BIOS en dan met name de fabrikant die die BIOS schrijft (of OEM inkoopt).

Zelfs in deze begintijd kregen sommige onderdelen al snel eigen hardware en software implementatie (later via aparte drivers) vanwege de BIOS beperkingen.
B.v. de serieële poort lezen/schrijven via BIOS was alleen middels polling mogelijk, er kwamen al snel aparte serieële kaarten die interrupts gebruikten, maar floppy-drives en MFM/IDE harddisks zijn lang afhankelijk gebleven van de BIOS.

Veel van de "kloon" computers hadden ook een OEM BIOS (AMI, Phoenix, etc.) Deze BIOS'en ondersteunden vaak al meer hardware dan een "originele" IBM BIOS maar je moest dat wel altijd specifiek instellen via de BIOS pagina. Soms had je ook nog te maken met een, al of niet, twist in de flatkabel voor juiste adressering.

De oude (IBM) BIOS is al heel lang een beperkende factor en tegenwoordig gebruikt men daarom de veel flexibeler UEFI interface.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum