Wo 14 sept - LC-Kring over DAB+ (online) (Algemeen)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 26-08-2022, 16:19 (465 dagen geleden)

Hopelijk hebben jullie een fijne zomer gehad en zien jullie, net als ik, weer uit naar de volgende avond van de Leren- en ContactKring. De LC-Kring is er weer op 14 september, en het onderwerp is dan DAB+.

Wanneer? Woensdag 14 september 2022 vanaf 19.30.
Waar? Online dus gewoon achter je PC of tablet.
Hoe kom ik er? Klik https://meet.jit.si/LerenenContactKring
Dia's: https://www.dropbox.com/s/m82dc6qf504t99k/DigAudioB.pptx?dl=1
Kosten? Nee, het is gratis.

Voorbereiden? Als je vragen of interessante weetjes over DAB+ hebt, mag je die mailen aan Gerard. Kijk even op het Jitsi kanaal (link hierboven) of Jitsi goed werkt voor jou. Voor ipad en tablet is er een speciale app Jitsi Meet, maar in de browser kan het ook!

DAB+:
Volgens radiospots die ik hoor over de FM-radio, is de opvolging van FM door DAB+ even logisch als de vervanging van de trekschuit door een sneltrein en de rekenlineaal door een computer.
Hoe werkt digitale radio eigenlijk (digitale weergave van signaal, compressie), en heb je er als luisteraar iets aan? Het normale bereik van een DAB+-zender is ongveer 50km, maar gespecialiseerde DAB-DXers hebben stations over meer dan 1000km ontvangen.
Veel thuis-luisteraars klagen helaas nog steeds over slechte ontvangst van de lokale zenders, vooral binnenshuis of op de begane grond. Gelukkig kun je met wat huishoudelijk afval, zoals bierblikken, latjes en coaxkabels, een heel goede DAB+-antenne maken. (Een eerdere lezing over DAB+ ging vooral over het maken van een antenne.)

powered by my little forum