wie help mij op weg? (Algemeen)

door Wouter @, 24-03-2024, 11:20 (34 dagen geleden)

[image]
Goedemorgen allen,
IK ben bezig met het in elkaar zetten van een Airbandontvanger (zie foto). Zo als je kunt zien reeds mij tweede poging. Ik heb het, naar mijn beste kunnen secuur inklaar gezet en het ziet er allemaal goed verzorgd uit. Maar ja, iets ontvangen doen ze niet. De voeding lijkt mij op orde en bij het aanraken van bijvoorbeeld R12/R13 krijg ik een duidelijke brom uit de speaker. Dus toch kennelijk iets fout gedaan. Is iemand in de buurt van Aalsmeer die daar voor mij naar wil kijken en mij verder kan helpen? Ik heb het schema en de noodzakelijke documentatie voorhanden. Ik hoor graag van iemand. Groet, Wouter Slop.

wie help mij op weg?

door soundman2 @, Wouw, 24-03-2024, 11:25 (34 dagen geleden) @ Wouter
Gewijzigd door soundman2, 24-03-2024, 11:30

Zonder verdere gegevens zullen weinig mensen een antwoord kunnen geven. Zijn er schema's van etc?
Als je iets aanraakt er er komt brom uit de luidspreker, dan lijkt de LF versterker te werken.
Heb je jezelf verdiept in de werking van hetgeen je gebouwd hebt?
Weet je hoe het werkt en kun je het goed afregelen?
Wat heb je al gemeten?
Voor natte vinger werk lijkt me de schakeling toch wat te ingewikkeld.

wie help mij op weg?

door Wouter @, 24-03-2024, 11:32 (34 dagen geleden) @ soundman2

Soundman2. Ik heb inderdaad alle documentatie en het schema. Dat staat overigens in mijn bericht. ik zoek iemand die daar (al dan niet met mij) fysiek naar wil kijken Het zoeken naar het een gebrek zonder het toestelletje lijkt mij een zeer mieloijk opgave.

wie help mij op weg?

door soundman2 @, Wouw, 24-03-2024, 11:49 (34 dagen geleden) @ Wouter
Gewijzigd door soundman2, 24-03-2024, 11:50

Het ziet er allemaal verzorgd uit. Dat wil ik best geloven, maar goed uitzien is niet hetzelfde als foutloos........
Je zal dus het beste een testssignaaltje aansluiten om vervolgens te testen waar het mis gaat.
Op afstand repareren vanaf een foto valt echt niet mee.
Overigens kun je wel uitgebreide documentatie hebben, maar wij hebben die niet, zelf geen linkje naar de gegevens......

wie help mij op weg?

door Mans Veldman @, Leidschendam, 24-03-2024, 11:59 (34 dagen geleden) @ soundman2
Gewijzigd door Mans Veldman, 24-03-2024, 12:04

Het lijkt hierop...

https://n5dux.com/ham/kits/Airband-Receiver/manual.pdf

Komt uit China, en er zijn meer mensen die tegen de beknopte instructies aanliepen

https://n5dux.com/ham/kits/Airband-Receiver/

wie help mij op weg?

door Wouter @, 24-03-2024, 12:08 (34 dagen geleden) @ Mans Veldman

Ja. Mans Dat is inderdaad het apparaat en de documentatie waarover ik het had. Ik was net van plan het ook te plaatsen, maar je was mij voor. Ik had dat plaatsen eerder niet gedaan, omdat het gezien mijn eigenlijk vraag nog niet nodig was. Ik vroeg immers: Wie helpt mij op weg om naar het apparaatje te kijken?

wie helpt mij op weg?

door loek @, Exloo (Drenthe), 26-03-2024, 11:21 (32 dagen geleden) @ Wouter

Hallo Wouter,

Ik denk te begrijpen dat jij niet beschikt over meetapparatuur zoals een scoop of een signaal generator.

Als je naar het schema kijkt dan is het niet een al te ingewikkeld ontwerp maar om te bepalen waar het eventueel fout gaat is het gebruik meetapparatuur wel prettig.

Er zit één afregel-punt in de schakeling dit is de spoel. Deze zou op de frequentie van 10,7MHz moeten zijn afgeregeld. Daar zou je een generator voor nodig hebben die deze frequentie kan afgeven. Je hebt dan ook een meter nodig om achter deze spoel-kring te kijken hoe de maximale instelling moet zijn. Voor de overige ingang delen is een hoogfrequent signaal generator nodig.

De Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio (NVHR) houd regelmatig reparatie dagen in Driebergen (zie de agenda van deze vereniging). Je kan daar zonder lid van te zijn met deze ontvanger komen om er naar te laten kijken. De reparatie is gratis op eventuele onderdelen na. Een deel van de benodigde meetapparatuur is daar ook aanwezig. Zou je een keer daar komen en het aankondigen dan zou er eventueel ook door iemand een hoogfrequent generator mee genomen kunnen worden.

Met vriendelijke groet,

Loek

wie helpt mij op weg?

door Wouter @, 26-03-2024, 13:49 (32 dagen geleden) @ loek

Ik loop je antwoorden even na.1e) IK heb wel meetapparatuur, zoals een scoop en signaalgenerator. Alleen moet je dan wel eten wat je moet doen en wat je dan meet. Die kennis heb ik dus onvoldoende. Aan een hoogfrequent signaalgenerator kan ik wel komen. 2e) Waar zit het afregelpunt precies, waarnaar je verwijst? (het zou best wel eens een afregelprobleem kunnen zijn, vermoed ik nu.) 3e) Ik ben overigens al jaren lid van de NVHR. Ik heb aan die reparatiedagen niet gedacht, omdat ik vermoedde dat die alleen voor buizennapparatuur bedoeld zijn, of heb ik dat verkeerd? Bedankt voor het meedenken en je input. Groet, Wouter Slop.

wie helpt mij op weg?

door loek @, Exloo (Drenthe), 26-03-2024, 17:37 (32 dagen geleden) @ Wouter

Hallo Wouter,

op de reparatie dagen wordt ook transistor apparatuur aangeboden. We zeggen als het stroom gebruikt dan repareren wij het

Het afregelpunt wat ik genoemd heb is T1. Ik zeg niet dat daar het probleem zit maar je weet maar nooit.

Je zou met een frequentie van 10,7 MHz kunnen zenden op punt 4 van IC NE602. Het signaal zou dan door het ceramisch filter LT10.7 moeten komen. Dit zou je met de scoop moeten kunnen zien.

Na de transformator T1 zie je de diode D2 daar zou je een gelijkspanning moeten meten. En als je de generator in frequentie versteld dus boven en onder de 10,7MHz dan zou deze gelijkspanning moeten veranderen. Maar wel lager dus niet hoger. Staat de generator op precies 10,7 MHz dan zou je door draaien aan T1 de gelijkspanning naar een top waarde moeten draaien.

Lukt dit allemaal niet dan eerst zoeken waar de 10,7 MHz nog wel zichtbaar is en waar niet.dus het hele circuit met bijvoorbeeld Q2 en circuit met out1/2 etc.

werkt dit alles wel goed dan zit de fout waarschijnlijk in het hoogfrequent ontvang gedeelte en dan moet je een generator hebben die deze frequenties kan opwekken en een meter bijvoorbeeld een spectrumanalyser die dit signaal zichtbaar kan maken.

Kortom meten is weten

met vriendelijke groet,

Loek

powered by my little forum