Opnemen van muziek van de radio...hoe doen jullie dat? (Computertechniek)

door Pieter Vos @, 22-07-2009, 19:13 (5391 dagen geleden) @ verbeek

Piet,

Het probleem ken ik, en omdat de cassetterecorder ook passé is, gebruik ik sinds enige jaren een digitale memorecorder. Memorecorder? Ja, want van degene die ik heb je de keuze tussen microfoon of line-input ingang.

Er zit een FM-stereo radio in met als antenne de draadjes naar je oortjes. Dat dat niet ideaal is kan je je voorstellen. Even zwaaien met het draadje en daar gaat je ontvangst over in ruis.
Om programma’s op te nemen gebruik ik een wereldontvanger, de Sony ICF7600GR. Deze heeft een line-output, naast de koptelefoonaansluiting. Na een kleine modificatie kan deze nu ook op de kabel aangesloten worden.

Programma’s worden opgenomen in MP3 met de keuze op te nemen in diverse bitsnelheden (met 128kbit/sec in stereo als hoogste resolutie). Dat kan twee uur, daarna is het geheugen vol. Dan worden de bestanden op de pc gezet.
Dat is dus ook het minpuntje van deze dingen, het werkt niet met een los geheugenkaartje.
Maar misschien dat dit tegenwoordig dat wel kan. Ik kan er in ieder geval goed mee leven.

Gr. Paul

Hallo Paul,

Opnemen met een memo recorder, daar heb ik ook wel eens over gedacht. 128 kBit/sec MP3 stereo kan er best nog wel mee door. Die twee uur opname tijd is aantrekkelijk, op een analoog cassettebandje gaat maar 45 minuut.

Vroeger had ik een Sony spoelen recorder om er analoog mee op te nemen . Maar dat ding had al vanaf het begin kuren. Had ik in 1979 maar voor een AKAI gekozen. In 2002 heb ik de Sony eindelijk weggedaan en twee tweedehands Nakamichi cassette decks aangeschaft. Dit zijn apparaten van zeer goede kwaliteit, je hoort verschil met een audio CD niet. De Nakamichi's doen het nog steeds prima.

Maar snel daarna kwam het zelf branden van audio CD's in zwang. Bij mijn toenmalige Apple iMac "bondi blue" een externe CD brander aangeschaft. Het analoge signaal werd eerst gedigitaliseerd met Roxio's CD Spin Doctor, vervolgens haalde ik met "Amadeus" de tikken en andere fouten uit het audio bestand en tenslotte de CD branden met Roxio's Toast. Zo heb ik diverse LP's op CD overgezet. Ook leende ik CD's bij de bibliotheek waarvan ik dan de favoriete nummers gekopieerd heb.

Voor mijn nieuw te kopen Apple Mac ben ik nog aan het rondkijken of er geschikte software is om streaming audio en streaming video op te nemen. Hoewel ik dat niet zo vaak zal gebruiken (zie verderop), wil ik nog wel graag de mogelijkheid ertoe hebben.

In 2003-2005 was duidelijk te merken dat steeds meer zenders of er zelf mee ophielden, of de sixties muziek uit hun programmering haalden (bijvoorbeeld Radio 10 gold en Radio luxemburg "Die Oldie Sender"). Derhalve ben ik er nu erg blij mee destijds nog een aardige collectie CD's met mijn favoriete muziek te hebben aangelegd.

Muziek opnemen van de radio, dat deed ik lang geleden regelmatig. Het was immers goedkoper dan telkens weer een vinyl singeltje kopen. Maar vervelend was dat bijna altijd de muziek of werd afgekort of dat de disc jockey's er door heen leuterden. Dat doen ze natuurlijk expres, dan hoeft de radio minder rechten te betalen aan de buma.

Hede ten dage neem ik eigenlijk nooit meer iets op van de radio of TV. Op internet is zoveel audio en video te vinden (bijvoorbeeld "Uitzending Gemist" of You Tube). Maar van heel veel audio en video vind ik het echt niet belangrijk genoeg om het als eigen bestand te bewaren. Zelden heb ik het gevoel: nu dit programma moet ik echt persoonlijk hebben. Zo bespaar ik mijzelf heel wat CD's c.q. harde schijf ruimte. Ik merk ook dat ik bepaalde zelf gebrande CD's eigenlijk nooit meer beluister. Dus mijn raad is dan ook: wees vooral heel selectief met wat je opneemt, is het echt wel de moeite waard.

Een enkele keer heb ik er spijt van gekregen een bepaalde opname te hebben gewist. Zo had ik in de jaren 80 de herhaling van de hoorspel serie "Sprong in het Heelal" op cassette opgenomen. Maar later die cassettes toch maar gebruikt voor iets anders. Maar deze hoorspel serie schijnt nu op CD verkrijgbaar zijn, (maar wel prijzig).

Met vriendelijke groet, Pieter.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum