Platen wassen (Algemeen)

door Laurens @, Zaandam, 10-04-2016, 09:58 (2910 dagen geleden) @ Henk Waardenburg
Gewijzigd door Laurens, 10-04-2016, 10:05

De Knosti/Disco Antistat werkt prima. Wat mij betreft onmisbaar als je ook maar een beetje om je geluidskwaliteit geeft. Weg is 90% van geknetter en de ruis wordt ook lager. Voor de prijs van 2 nieuwe LP's heb je een gloednieuwe. Vloeistof kan je prima zelf maken van 10-30% alcohol (ethanol, liefst niet geketoneerd), gedemineraliseerd en een druppel afwasmiddel of wetting agent voor fotografie. Ook als je uitsluitend nieuwe LP's draait is ie nuttig, want nieuwe LP's blijven vaak statisch geladen.

De volgende trap is een Okkinokki platenwasser. Die dingen reinigen nog veel grondiger omdat al het vuil direct wordt weggezogen. Er blijft geen vuiltje meer over. Maar de rest van het geluidsbeeld wordt er ook gewoon veel mooier op in vergelijking met de Disco Antistat. Het verschil tussen een plaat gewassen in de disco antistat versus met de Okkinokki is ongeveer zo groot als het verschil tussen twee verschillende phono voorversterkers, of tussen twee verschillende elementen. Ze kosten dan ook een paar honderd euro. Als je set van goeie kwaliteit is, doe je afbreuk aan je set als je geen Okkinokki hebt. Dat is alsof je een platenspeler van 500 euro koopt, en dan een element van 50 euro er onder zet...

De nog duurdere (10.000 euro, professioneel spul) heb ik geen ervaring mee. Ik weet wel dat ze veel steviger/netter in elkaar zitten dan een okkinokki.

Een platenwasser moet je beschouwen als onderdeel van je audioset. Alles in verhouding :-)
Platen horen niet te ruisen en te knetteren en dat doen ze ook niet als je ze gewassen hebt.

Naast het voordeel voor de geluidskwaliteit, gaat ook je plaat en naald langer mee door de afwezigheid van schurend stof.

Waar je wel op moet letten, is dat je geen schellakplaten (78 toeren) wast met alcoholhoudende vloeistof! Schellak lost op in alcohol. Ik heb wel goeie ervaringen met het wegwassen van schimmel op 78 toerenplaten in gewoon gedemineraliseerd water met wat afwasmiddel. Daarna afspoelen met meer demiwater.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum