scheidingstransformator (Gezocht)

door soundman2 @, Wouw, 04-04-2010, 13:19 (5137 dagen geleden) @ Bert
Gewijzigd door soundman2, 04-04-2010, 13:23

Beste mensen wat u schrijft is allemaal waar punt uit!
Maar waar het mij omgaat is dat je niet onder stroom kan komen te staan indien je in contact komt met een van de draden van de tuinlamp en massa of aarde.
Punt twee is dat ik secundair de zaak beveilig met een glaszekering zodat bij kortsluiting de zaak (tuinverlichting) wordt onderbroken. In deze situatie kun je dus best een draad (secundair) beet pakken plus de waterleiding om het zo maar even een naam te geven.
Dat het nog beter is om een spanning te gebruiken beneden 50 volt onderschrijf ik.
Overigens heb ik in mijn vakgebied meer meppen gekregen dan u lief is. (380V)
En voor wat betreft norminstallateurs en voorschriften valt er nog veel te verbeteren voor sommige installateurs in de nieuwbouw.

Maar we houden de vinger aan de pols.

met vr, gr.

Bert van der Vinden Zeist

De grootste fout in dit betoog is dat je niet onder stroom komt te staan als je maar één draad aanraakt. De bedrading in een tuin is kwetsbaar en een beschadiging van de isolatie is niet ondenkbaar. Niets is er in dit geval dat er op wijst dat er een isolatiefout in de kabel zit en hierdoor dus een contact met de aarde kan ontstaan. Een aardlek zou er op afschakelen. Echter niet met een trafo ertussen. De veronderstelling dat het dus goed gaat is levensgevaarlijk, gevaarlijker dan 100% vertrouwen op een aardlekschakelaar.
Veel ongelukken met elektriciteit, gebeuren omdat men "dacht" dat er geen spanning op stond, omdat men "dacht" dat het gereedschap goed geïsoleerd was, omdat men "dacht" dat de zekeringen uit de installatie waren, maar men had ze niet meegenomen had en iemand anders had ze er weer terug in gezet, etc., etc..

De beveiliging met een glaszekering is inderdaad wel geschikt om een kortsluiting te beveiligen, maar geenszins voor een persoonsbeveiliging.
Overigens kunnen glaszekeringen maar een beperkt vermogen afschakelen, zonder een vlamboog te trekken en dus de geleiding door middel van ionisatie in stand te houden. Overigens kan de zekering beter primair zitten, de trafo is dan meebeveiligd.
Dat je een schok van 380 volt gekregen hebt, pleit niet voor de zorgvuldigheid, waarmee je elektrische installaties hoort te behandelen. Bovendien, een opduvel van 380 houdt in, dat je twee fase draden gelijktijdig moet aanraken. Ik zie het dan ook niet als een bijzondere prestatie. Je hebt geluk gehad en elk ongeluk is er een te veel.
Het ligt meer voor de hand dat je een fase raakt en dan een verbinding naar aarde hebt. Je krijgt dan een schok van 220 volt. Er zijn netten van 600 volt, maar volgens mij vallen die niet in het domein van de "laagspannings" installateur.
Henk Roovers


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum