ervaring met Tantaal condensatoren (Toestel of techniek)

door Marotick ⌂ @, Huizen, 09-12-2018, 12:22 (1957 dagen geleden)

Best forum, (gelukkig het forum is weer terug)

Ik reviseer en repareer oude apparaten van zeker 50 jaar oud en daarbij vervang ik hoofdzakelijk de oude condensatoren. Niet om een apparaat te repareren maar om problemen in de toekomst te vermijden.
Er zijn condensatoren die ik al ken en weet of ze wel of niet betrouwbaar zijn en de onbetrouwbare jongens gooi ik er meteen uit.
Maar de tantaaltjes die meet ik altijd op met mijn Peak condensator meter die de waarde weergeeft en ook de ESR waarde.
Tantaal condensatoren zijn eigenlijk de meest ideale condensatoren met de minst bijkomende storende invloeden zoals weerstand en impedantie.
Ik meet dus een tantaaltje op en zie dat de waarde bijna altijd goed is gebleven in de loop van de jaren maar de esr waarde kan behoorlijk zijn opgelopen. Ik vergelijk op die manier dus deze 2 waardes met een condensator (elcootje) die eventueel als vervanging zou dienen.
Ik dacht het dus goed te doen want de goede tantaaltjes blijven dus zitten en worden niet verwisseld door condensatoren die minder goed zijn.
Nu had ik laatst een vreemde kraak op een volume potmeter die wat anders klonk dan het gekraak van een versleten potmeter en ik vermoedde een gelijkspanning op de potmeter en inderdaad een stevige spanning stond op de potmeter van een Voltje of 6.
Het signaal dat aangeleverd wordt aan die potmeter komt via wat schakelaars van een andere print af die ik gewoon behandeld had en die dus goed moest zijn. Via het schema zag ik dat het signaal geleverd werd door 2 tantaaltjes die ik eerder had goedgekeurd (de meter gaf zelfs een dubbele bel geluid aan en dat is erg goed) Deze tantaaltjes dus vervangen en weg was de gelijkspanning op de potmeter en ook geen gekraak meer. Maar wat was er mis met de tantaal condensator? Als ik hem nu op de meter zet is hij nog steeds perfect maar omdat hij wel gelijkstroom doorlaat moet hij dus een lek hebben. Een Ohmmeter liet zien dat hij voor gelijkstroom een weerstand had van ca. 6 KOhm en zijn broertje die uit het andere kanaal komt en de gelijkstroom goed blokkeerde heeft een gelijkstroomweerstand van 4 MegaOhm en dat is een heel verschil.

Jack Marotick


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum