ervaring met Tantaal condensatoren (Toestel of techniek)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 10-12-2018, 17:58 (1935 dagen geleden) @ henkk56

Grundig en ITT waren er ook dol op. ITT's uit die tijd ken ik slecht, maar bij Grundig zijn kortgesloten of rommelende tantaaltjes na een jaar of 30 à 40 aan de orde van de dag (dus nog niet eens zo slecht, maar uitval kan ook bij jongere apparaten al significant geweest zijn - sommige apparaten stonden sowieso als onbetrouwbaar bekend). In versterkers waar ze als koppelcondensator gebruikt zijn, gaan ze rommelen. Bij videorecorders zorgen ze voor uitval.

Het is naast de kwaliteit van het onderdeel deels ook een kwestie van zorgvuldig ontwerpen; rekening houden met de zwakke punten van tantaal. Op een 12V lijn gebruik je GEEN 16V tantaaltje, dat is vragen om problemen terwijl een 16V normale elco een prima levensduur zou halen op die plek. Idem op plaatsen waar flinke pieken of rimpelstromen opgevangen moeten worden (terwijl dat eigenlijk iets is waar je een tantaaltje voor zou willen inzetten).

Philips had de oplossing al snel te pakken, die vonden een procedé om aluminium dusdanig te sinteren tot vastestofcondensatoren dat je geen tantaal nodig had. Helaas heeft Vishay/BC die condensatorreeksen er onlangs uitgegooid.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum