DAB+ radiotje van de Action (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 14-02-2019, 10:21 (468 dagen geleden) @ Otto

Rond de ontwikkeling van mijn Bierblik-plus antenne heb ik veel uitgeprobeerd en gemeten en ik heb ook gemerkt dat resultaten heel wisselend zijn. Inderdaad een kleine verschuiving van de antenne kan al grote verschillen geven.

Aan een Akai-radiootje heb ik een antenneplug gemaakt en ik krijg de meeste zenders binnen met de Bierblik+ antenne. De "bekende" (?) bierblik-antenne is gemaakt van standaard 33cl blikjes en is optimaal vaar Digitale TV. Omdat DAB+ golven iets langer zijn, heb ik 50cl blikken genomen en die ook iets uit elkaar geplaatst. En voor asymmetrische aanpassing met een air choke ertussen. Zie de diaserie van de lezing, m.n. dia's 22 en 23. De dia's hebben geen foto van de antenne, dat was niet nodig want hij werd live gedemonstreerd, maar hier is een foto van de antenne.

Door DAB frequenties te bekijken met een SDR-ontvanger (en programma SDRsharp) heb ik gezien dat de signalen vaak behoorlijk zwak zijn! Kanaal 12C zie ik nog duidelijk boven de ruis uitsteken, maar bij andere kanalen zie je haast geen bult in het spectrum. Toch is zo'n kanaal dan goed te beluisteren.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum