Meetopstelling LC kring (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 24-03-2019, 18:04 (1859 dagen geleden) @ Pim
Gewijzigd door soundman2, 24-03-2019, 18:43

Achteraf is het natuurlijk gemakkelijk praten, maar als je een spoel wil controleren, hoeft die niet persé uit de schakeling gehaald te worden. Het is ook een van de opmerkingen die ik bij andere threads maak, waarbij de vrager al allerlei onderdelen heeft vernieuwd. Niet in dit geval, maar het lukraak verwisselen van onderdelen leidt meestal niet tot een werkend apparaat maar vaak wel tot introductie van nieuwe fouten. Helaas was dat ook hier het geval.

Een onderbreking in de collectorzijde, meet je gewoon door op de collector van de transistor te meten, die is dan nul volt. Zelfs met een Ohm meter gaat dat goed, De weerstand is hooguit een paar honderd Ohm. Bij een volledige sluiting staat daar de voedingsspanning en geen signaal. Als er signaal staat, dan laat een kleine verdraaiing van de kern een grote variatie in amplitude zien, ook al een aanduiding dat een spoel in orde is. De parallelweerstandjes hoeven de meting niet te verstoren. Meet je wel een lage collectorspannng, dan kun je zo uitrekenen of dat alleen door de weerstand loopt, Vrijwel dezelfde stroom loopt door de emitterweerstand en dan is het een kwestie van verhoudingen. De basiswikkeling meet doorgaans een lage Ohmse waarde en meestal ontbreekt de basisspanning bij een onderbreking de vereiste basisspanning. Ik begin me zelfs af te vragen of de spoel 503 wel defect was , of gewoon ontregeld. Wat heb je er aan gemeten toen hij er nog origineel in zat?

Heel fijn dat de decoder weer wat doet, dat geeft veel voldoening van je werk. Ik schrijf expres dat de decoder "weer wat doet". Het feit dat het stereolampje aan gaat is een goed teken, maar niet dat de stereoweergave in orde is. De decoder moet nu nog afgeregeld worden op optimale kanaalscheiding. Buiten dat de kringen op maximum staan, is het ook belangrijk, dat de fase van het 38KHz signaal juist is. Als op het verkeerde moment gesampled wordt door de diode matrix, worden de kanalen niet apart doorgeschakeld synchroon met de S informatie in het signaal, daardoor neemt de overspraak toe.
In dit geval is het overigens een tijd-multiplex decoder. Het stereosignaal is in het 38KHz ritme in mootjes gehakt en om en om wordt links en rechts uitgezonden. Het komt er op neer dat de diodes het juiste sampletje doorschakelen naar het goede kanaal en dan precies op tijd.
Je kunt je voorstellen als het samplen precies op het L en R signaal tegelijk gebeurt, dat er van de kanaalscheiding weinig overschiet.

Het beste is dat je ergens een stereogenerator leent, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Voor een paar euro koop je een FM stereoadaptertje, dat zet een stereo audiosignaal om in een stereo FM signaal en sluit je aan op de antenne-ingang. (via een oppiklusje aan de antenne-ingang) Als je dan één kanaal uitstuurt met bijv 1000Hz, kun je het andere kanaal op minimum output afregelen. Doe dat om en om, een paar maal, tot dat geen verbetering meer mogelijk is.
Hier onder een batterij gevoed modulatortje.
Op de 3,5mm plug aan het snoertje sluit je het audiosignaal aan.

[image]


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum