Hoogspanning stroom meten in hoog frequent (Algemeen)

door loek @, Exloo (Drenthe), 18-12-2021, 12:11 (867 dagen geleden) @ Johan TEAC

Hallo Johan,

Ik weet niet hoe de schakeling van de wiskop er uit ziet. Maar stel dat de werking niet beïnvloed wordt als je in één van de leidingen naar de wiskop een weerstand van 10 ohm in serie zet. Dan zou daar als er werkelijk 500 mA loopt dus 5 Volt AC over de weerstand staan. Je zou dan deze spanning kunnen gelijkrichten, wel met dioden die deze snelheid aan kunnen. De boel afvlakken met een condensator en gezien de hoge frequentie kan dat met een redelijk lage aantal uF.

Je kan dan met een gewone DC meter de spanning meten die als gevolg van de AC stroom loopt.

Je kan dan natuurlijk via formules berekenen hoeveel stroom er loopt. Maar je zou ook dat weerstand netwerkje met afvlakking eerst op een generator kunnen aansluiten waarvan je de spanning en de uitgang impedantie weet. Dus bijvoorbeeld 100KHz 5V met impedantie van 600 ohm. Hiervan kan je de stroom uit rekenen. En met een DC meter de gelijkgerichte spanning meten. Je hebt dan een ijk punt en daarmee kan je dan verrekeningen uitvoeren bij de echte meting in je recorder.

De spanning moet altijd wel redelijk boven de doorlaat spanning van de dioden zijn.

Een voordeel van deze meting is dat je de draden naar het te meten circuit kort kan houden en dat naar de meter alleen gelijkspanning gaat waardoor je geen last heb van bijvoorbeeld parasitair oscilleren.

Het is maar een idee niet de gemakkelijkste.

Met vriendelijke groet,

Loek


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum