Muzikale dynamiek bij de radiozenders (Algemeen)

door Wolfgang @, Hulsberg, 16-01-2022, 18:02 (831 dagen geleden)
Gewijzigd door Wolfgang, 16-01-2022, 18:06

"Muzikale dynamiek is de leer der sterkte- en spanningsverhoudingen."

Ik had vandaag niets beters te doen. Met twee voorbeelden probeer ik aan te tonen, hoe moeilijk het is om een radiozender behoorlijk te moduleren.

1. De Pop Zenders
Maakt niet uit of MG, FM of DAB+, ze regeln gewoon op maximum luidsterkte want er is maar weinig dynamiek in de opnames !

2. De Klassieke Zenders
Dat is een totaal ander verhaal want hier dient men zeker rekening te houden met de soms grote verschillen in de geluidssterkte van de composities.

[image]

Bovenstaand grafiek maakt duidelijk dat er tot 40dB verschil mogelijk zijn!
Dit heb ik van een CD op papier gezet en ga er vanuit dat het ook zo naar de zender gaat. Ik neem aan dat DAB+ de zachte passages goed aan kan.

Moeilijker is het voor de FM zenders. Vooral bij betere uitbreidingscondities heb je dan achtergrond geluiden die voor de liefhebber erg storend overkomen!
Uit eigen ervaring kan ik vertellen, de Radio 4 zender Hulsberg waar ik 1,5 km vandaan woon, had toen last van een FM station bij Frankfurt (Großer Feldberg) op dezelfde frequentie.

Een apart verhaal is de problematiek klassieke muziek via de am middengolf over te brengen. Er is altijd een ruis meer of minder aanwezig!
Hier moet men de sterkteschommelingen terugbrengen of met de hand, of met een dynamiek compressor. Ik heb gelezen dat ze reeds bij het opnemen daarmee rekening houden. 20 tot 30dB, meer niet. Aan de andere kant zijn er ook heel weinig van dit soort zenders in de lucht.

--
W. Holtmann


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum