Grundig SC1 stereo coder (Algemeen)

door kris ⌂ @, Gent, België, 20-01-2022, 17:03 (834 dagen geleden) @ PE1PJA

Beste Fred, temperatuur heeft wel degelijk invloed op de frequentie van een kristal. Niet voor niets werden in apparaten waar de frequentie heel stabiel moet blijven zgn. kristalovens toegepast. In die oven was het kristal gemonteerd en werd de temperatuur stabiel gehouden om frequentie drift te voorkomen. Dus dat het opwarmen van het kristal (tot 100 graden!) frequentie drift veroorzaakt lijkt mij normaal. Desalniettemin kan het kristal door veroudering in frequentie zijn verlopen en dus het probleem veroorzaken.

M.vr.gr. Jan


wacht even, dan spreken we over apparatuur waar de drift onder 0,00001% moet blijven. voor een stereocoder, waar het over 19kHz +- 2 Hz is de drift door temperatuur helemaal niet relevant. zelfs zonder enige compensatie blijft een X-tal binnen 0,0001% stabiel. (ongeveer hé) .

Het kan zijn dat van de SC1 het kristal gebroken zit, daardoor frequentie omhoog. 38kHz is niet gangbaar, dat wordt zoeken. Nu kan er ook wat anders fout zit, waardoor de oscillator "vrij loopt" en het kristal dus gebypassed wordt.

met en toongenerator en een scoop kan het het X-tal alvast testen. heb je beiden?


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum