De uitdagingen van een Chinees bouwpakketje (Algemeen)

door Piet van der Pol @, 31-05-2022, 17:51 (668 dagen geleden)

Hallo allemaal,

Omdat ik in de wachtstand zat (onderdelenlevering uit China...), besloot ik in de tussentijd een bouwpakketje van een kleine transistor radio in elkaar te gaan zetten. Het lag al een tijdje op de plank. Dus toch maar eens gaan solderen. Inmiddels, na de nodige de-solderingen, reparaties en aanpassingen, speelt het radio best aardig. Maar volgens mijn ervaringen nu niet echt geschikt voor de argeloze beginner.
De instructies zijn minimaal, de tekeningen zijn een soort speurtocht, en er kwamen wat fouten naar voren.

Na een heel gepuzzel had ik het printje uiteindelijk in elkaar zitten. Door onduidelijke instructie bleek dat er 2 MF trafootjes verwisseld waren. Dus die eerst maar omgewisseld.

Toen toch voorzichtig onder spanning. Geen geluid, maar wel een behoorlijke stroom. Zo'n 60mA (bij 3V). Dat leek mij aan de hoge kant. De weerstand die de ruststroom voor de eindtransistoren instelde maar een factor 10 verhoogd. Toen zakte de stroom naar zo'n 10mA.

Toen voorzichtig maar aan het FM afregelen geslagen. En na vrij korte tijd kwam er inderdaad geluid uit. De geluidkwaliteit was echter erbarmelijk. De ratiodetector leek mij wel erg minimalistisch uitgevoerd, maar daar was het signaal nog best aardig. De eindtrap leek de boosdoener. Het uitgangssignaal leek wel min of meer gelijkgericht te zijn. Na de nodige metingen ontdekte ik tot mijn verbazing, dat de 2 stuursignalen voor de eindtrap in fase waren! En niet in tegenfase, zoals dat hoort bij een balanseindtrap. De stuurtrafo bleek dus een wikkelfout te hebben. Deze er uitgesoldeerd, en inderdaad, de 2 uitgangen waren keurig in fase. Er zat geen sluiting tussen de 2 uitgangen. Dus echt 2 aparte wikkelingen, maar wel in fase.

Met mijn leesbril op, en een extra vergrootglas toch maar de trafo uit elkaar gehaald. En met pijn en moeite de minuscule draadje van een wikkeling losgehaald, verwisseld, en alles weer in elkaar gezet.

Toen de trafo weer in gesoldeerd en vol verwachting de spanning erop. Er kwam geluid uit, maar nog beroerder, dan het al was! De signalen naar de eindtrap waren nu in tegenfase, maar geen verbetering. Toen de spanning eraf, en even wat anders gaan doen.

Maar laat op de avond kreeg ik een idee. Zou de uitgangstrafo soms hetzelfde probleem hebben? Toch maar even deze trafo meten. En inderdaad, deze trafo had balans wikkelingen in fase. Ook deze trafo dus dezelfde behandeling laten ondergaan. Ik kreeg er al ervaring mee. Een weer terug op het printje. En jawel, nu kwam er al redelijk normaal geluid uit de luidspreker.

Daarna heb ik nog diverse kleine wijzigingen doorgevoerd aan het audiodeel om de geluidskwaliteit te verbeteren.
De geluidssterkte bleek ook nog erg laag te zijn. Door wat aanpassingen in de ratiodetector werd de gevoeligheid een stuk verbeterd.

Inmiddels is het best een aardig radiootje geworden, en ben ik toch wel tevreden met het resultaat. Hierbij nog enkele foto's en het schema.

En wat die 2 trafootjes aangaat, ik vraag me nu achteraf toch nog af, of deze fout gewoon bekend was. Zowel de stuurtrap als de eindtrap met foute trafo's, even de ruststroom een stuk hoger maken, en ziedaar een klasse A single ended eindtrap....

Piet

[image]
[image]
[image]


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum