Pionier III met TA7642, schema (Algemeen)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 04-08-2023, 13:20 (277 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Voor wie dit eens wil uitproberen, werk ik het idee wat verder uit om een Pionier te voorzien van een TA7642. Volgens het basisschema van de TA7642 toepassing heb je behalve het IC en de afstemkring, twee weerstanden en twee condensators nodig:

[image]

De afstemkring is al in de Pionier aanwezig. Maar het IC vraagt voeding 1,3V positief en de Pionier heeft 4,5V negatief, hoe las je dat op? Voor de polariteit hangen we de TA7642 als een vleermuis aan zijn pootjes aan het plafon. In technische termen, de -4,5V lijn van de Pionier wordt de aarde van het IC, de vleermuis "denkt" dat hij met zijn pootje op 0V staat en "ziet" de oorspronkelijke massa als een positieve spanning van 4,5V.

Om die spanning terug te brengen heb ik de "Diode Drive" erbij getekend. Laat een klein stroompje lopen door twee 1N4007 in serie, daarover blijft dan ca. 1,3V staan. Om een stroompje van 1/2 tot 1 mA te krijgen zal R3 een waarde tussen 3k en 6k mogen hebben. De gelijkspanning op dat voedingspunt wordt gestabiliseerd door de diodes en op het knooppunt staat dan prachtig een spanning van 1,3V POSITIEF tov de 4,5V NEG voedingslijn. Het is geen goed idee om in plaats van de diodes een condensator neer te zetten. De spanning op het knooppunt hangt dan af van de stroom die het IC afneemt en dat verstoort de AGC werking.

[image]

Je kunt de volumepot heel chique met de uitgang van het IC verbinden via een elcootje, maar omdat de pot 50k is zal het IC er weinig van merken als je de pot rechtstreeks aansluit. Voor de gelijkspanningsverschillen met de eerste AF-trap, zou ik dan wel de onderkant van de potmeter even aan de "virtuele massa" leggen, dus de -4,5V, en de elco na de potmeter omdraaien.

Het maakt voor een condensator niet veel uit of hij op een punt met andere gelijkspanning wordt aangesloten. (1) C2 zou dus ook naar massa mogen lopen ipv naar de -4,5V. En (2) mocht je een afstemcondensator hebben die aan een zijde geaard is, dan krijg je op punt (2) een verbinding naar aarde ipv aan C2.

Succes met knutselen en ik ben benieuwd naar jullie resultaten!


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum