Rimpel op gelijkspanning afvlakken-Klaas (Toestel of techniek)

door petrus bitbyter @, Rotterdam, 02-10-2011, 09:57 (4601 dagen geleden) @ Maurice

Hmm... Een 15V trafo voor een 7,5V voeding ia op zijn zachtst gezegd aan de hoge kant. Dat levert na gelijkrichting en afvlakking een gelijkspanning van zo'n 19V waarvan je dus weer 11,5V moet wegwerken. Een 12V of zelfs een 9V trafo zijn goed genoeg als ze tenminste de nodige stroom kunnen leveren.

Het lijkt er op dat het laatste, de stroom, in dit geval het probleem veroorzaakt. Beter gezegd, het gebrek aan stroom. De voeding zoals nu gebruikt lijkt te licht voor deze radio. Hij kan gewoon te licht zijn maar het kan ook dat hij defect is. Als hij gewoon te licht is, kun je verwachten dat de trafo heet wordt. Bij een defect is een slecht werkende diode (of bruggelijkrichter) de meest voor de hand liggende oorzaak.

Een paar dingen die je moet weten voor je verder gaat.
- Heeft de radio echt 7,5V nodig? (Hoeveel 1,5V batterijen gaan er in?)
- Is de brom weg als je op batterijen overgaat?
- Levert de voeding ook 7,5V?
- Is de rimpel 50Hz of 100Hz?
- Hoeveel stroom trekt de radio?
Het antwoord op de laatste vraag is misschien niet eens zo makkelijk te geven. Die stroom hangt in de meeste gevallen af van het volume dat de luidspreker moet leveren.

Als je dit weet, kun je je pas nader beraden op de volgende stap. Eén ding is zeker: Het zou jammer zijn deze radio op te blazen.

petrus bitbyter


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum