PC Monitor heel oud -defect -FOTO (Toestel of techniek)

door Pieter Vos @, 03-07-2009, 18:25 (5423 dagen geleden) @ Ton Mijnster

Hallo Maurice,

De fout op foto is duidelijk foutieve aansturing!

Komt ook in KTV voor,los zittend stuurtrafo.

Ook de lijn transistor zou kunnen.

Als je hem vervang,moet je er op letten of er een diode in zit

je kan het beste een BU2508 of BU2508D(ingebouwde diode)

Thyristor paste sommige duitse fabrikanten toe,er zitten er dan altijd 2 in

1 voor heenslag andere voor terugslag.

Groet Ton

Foutieve aansturing, daar dacht ik ook al aan. De foto laat zien dat de elektronen straal van de KSB een aantal keer horizontaal heen en weer slingert. De stroom door de horizontale afbuigspoel is duidelijk niet meer zaagtandvormig.

Een zaagtandvormige stroom door een spoel verkrijgt men door deze een groot deel van de tijd aan een constante spanning te leggen. Volgens de inductiewet L(dI/dt)=V neemt - bij vaste voedingsspanning - de stroomsterkte door een spoel lineair met de tijd toe.

Vervolgens koppelt men de spoel gedurende een korte tijd los van de voeding. De op gang gebrachte stroom kan dan nergens anders meer heen dan naar de parasitaire capaciteit van de spoel. Vanwege de relatief kleine waarde van die parasitaire capaciteit wordt deze snel tot een hoge spanning opgeladen. Dit gaat door totdat de stroom door de spoel nul geworden is. Op dat moment keert de stroom om en ontlaadt de parasitaire capaciteit zicht weer.

In feite komen spoel en diens parasitaire capaciteit na het loskoppelen van de (vaste) voedingsspanning in de toestand van vrije trilling. Maar die vrije trilling mag maar een halve periode duren, d.w.z. net die tijd die nodig is om de stroom door de spoel te doen omkeren. Vervolgens moet de spoel weer aan de constante voedingsspanning gekoppeld worden opdat de stroom in de spoel weer netjes lineair gaat toenemen, dus dat de elektronenstraal in de KSB weer netjes lineair en relatief traag van de ene naar de andere kant van het beeldscherm beweegt.

De aansturing van de afbuig spoelen (in combinatie met eventuele lijn- of raster transformator) bij een KSB is dus geen zaak van er een lineair versterkte zaagtand spanning op zetten maar van aan- en loskoppelen van deze spoelen aan constante spanningsbronnen. De halfgeleiders (en vroeger de PL buizen) in afbuig schakelingen van TV en monitoren dienen dus als elektronische schakelaars, niet als lineaire versterkers. Uiteraard moet de als schakelaar gebruikte transistor of buis het juiste stuur signaal krijgen om goed te kunnen schakelen.

Het is lastig zonder schema met oscillogrammen de spanningen op verschillende punten van de monitor schakeling te beoordelen. Maar de bovenstaande theorie kan een idee geven hoe de te meten oscillogrammen er ongeveer uit zouden moeten zien.

Groet, Pieter.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum