PC Monitor heel oud -defect -FOTO (Toestel of techniek)

door Pieter Vos @, 04-07-2009, 17:52 (5403 dagen geleden) @ Maurice

Pieter,

Dank voor het mee denken,

De zaagtand is inderdaad beroerd en gemeten tussen gele-C en de diode.

Het zou dan al dus op niveau Horz sinc ingang fout moeten gaan.
Een of ander ruisje er op.

Dat laatste zou ik niet zomaar aannemen. De frequentie van de lijnafbuiging lijkt op de foto wel in orde. Waarschijnlijker lijkt mij een defect in de aansturing van de lijn vermogenstor dan wel in die transistor zelf. Mogelijk is het zo een transistor met ingebouwde diode waarvan die diode is stuk gegaan. Ddeze diode is wel belangrijk.

Na de terugslag, d.w.z. na de halve periode van vrije oscillatie van de afbuigspoel en diens parasitaire capaciteit, is de stroom door de spoel omgekeerd. Zodra de spanning over de spoel net 0,6 volt lager is dan de constnte voedingsspanning kan de sroom in de spoel door de diode in de voedingsbron terugvloeien. Een transistor heeft het er veel moeilijker mee een van richting omgekeerde stroom te verwerken. Een NPN transistor is gemaakt om een positieve stroom lopend van collector naar emmiter te verwerken, een stroom de andere richting op gaat veel moeilijker. Maar dat is toch wat er direkt na de terugslag vereist is.

Feitelijk wordt in de eerste helft van de zaagtand de stroom door de afbuigspoel afgebouwd. In de tweede helft van de zaagtand gaat de stroom door de afbuigspoel weer omhoog. De stroom door de spoel bepaalt immers de sterkte van het magnetisch veld en daarmee de mate waarin de elektronen straal van de KSB wordt afgebogen. Aan het begin van de zaagtand moet de spoel stroom c.q. het magnetisch veld de ene kant opgaan, dan op een gegeven moment moeten beide nul zijn om dan weer toe te nemen tot maximum waarden tegengesteld aan die aan het begin van de zaagtand.

Vervolgens wordt door het loskoppelen van de spoel van de voeding de in de spoel opgeslagen magnetische energie heel tijdelijk opgeslagen als electrostatische energie in de parasitaire spoel capaciteit. Juist door gebruik te maken van de reactieve eigenschappen van de afbuigspoel en diens parasitaire capaciteit kan een zaagtand worden opgewekt bij toevoer van relatief weinig extern vermogen. De toegevoerde energie is alleen nodig om het weerstand verlies in de spoel te compenseren. (Bij veel lijn afbuigingen dient deze schakeling tevens als DC/DC converter om de hoogspanning voor de KSB op te wekken, hierin gaat natuurlijk ook een hoeveelheid toegevoerde energie aan op)

Succes met het vinden van het defect.

Pieter.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum