Ferrietstaafje gezocht (Gezocht)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 28-03-2012, 13:22 (4434 dagen geleden) @ Klingsor

Een zender wekt in zijn antenne, die uit een samenstel van draden bestaat of een zelfstralende mast, zowel een elektrisch veld als een magnetisch veld op. Deze velden staan haaks op elkaar.
De ferrietstaaf bundelt de magnetische veldlijnen waardoor in de spoel een elektrische wisselspanning wordt opgewekt. Hoe groter de ferrietstaaf, hoe meer magnetische veldlijnen hij oppikt.

Een draad- of een sprietantenne is uitsluitend gevoelig voor het elektrische veld dat door de zendantenne wordt afgestraald.

Toen ik "deeltjes" las, dacht ik aan rondvliegende voorwerpen die op de een of andere manier in de antennestaaf terecht zouden moeten komen. Daarvan is geen sprake. Als je met "deeltjes" de ijzeratomen in de ferrietstaaf bedoelt heb je wel gelijk, die zullen wel bewegen. Zoals alle atomen bewegen.
Voor de uitleg van de werking van een ferrietantenne is het echter niet relevant. Van belang is alleen de hoeveelheid magnetische veldlijnen die door de staaf worden gevangen.

Door de spoel naar een punt op de staaf te schuiven waar het sterkste magnetische veld heerst wordt de afstemming geregeld.

In de cursus voor radiozendamateurs http://on5wis.org/cursus/index.htm staat het een en ander over de verschillende antennes beschreven.
Waar in de cursus over "loopantennes" (in het Nederlands "raamantennes") wordt gesproken kan je de eigenschappen vergelijken met de ferrietstaafantenne.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum